Público
Público
pobresa

La mort de dues persones que vivien al carrer posa en qüestió les polítiques per lluitar contra el sensellarisme

Arrels denuncia "l'estigmatització" dels sensellar que rebutgen un allotjament temporal. L'Ajuntament de Barcelona s'obre a "repensar" el model actual, ja que les entitats i la Taula del Tercer Sector assenyalen que no és adient i reclamen més recursos.

Dins un caixer la Berta i la Clara conversen amb un home mentre la resta de voluntaris del grup els espera a fora durant el cens de persones sense llar de Barcelona.
Dins un caixer la Berta i la Clara conversen amb un home mentre la resta de voluntaris del grup els espera a fora durant el cens de persones sense llar de Barcelona. Miquel Codolar / ACN

acn

La mort de dues persones sense llar a Barcelona aquest dilluns torna a posar de manifest una de les xacres més importants que cap administració ha pogut resoldre fins ara. La comissionada d'Acció Social de l'Ajuntament de Barcelona, Sònia Fuertes, ha assegurat aquest dimarts que l'Ajuntament "repensa contínuament" les seves actuacions en tots els àmbits. En el cas de les dues persones mortes el dilluns, Fuertes ha explicat que només tenen constància que una de les dues estigués en contacte amb equips que treballen amb persones vulnerables i ha explicat que la víctima, que tenia "un vincle" amb l'equip, havia rebutjat en diverses ocasions entrar a un equipament.

Davant d'aquesta informació, la Fundació Arrels alerta de "l'estigmatització" que pateixen les persones sense llar que rebutgen traslladar-se a allotjaments temporals per refugiar-se del fred. En declaracions a l'ACN, el director de l'entitat, Ferran Busquets, ha sentenciat que "els albergs no són ni la solució ni el model adient". Per a Busquets cal una solució "definitiva i no temporal" i ha remarcat que ara mateix les accions estan "basades en factors meteorològics". "No s'ha de fer accions d'estiu i d'hivern, sinó que s'ha de fer que no hi hagi gent dormint al carrer", conclou.

Una de les víctimes es va trobar cap a les nou del matí a la zona de la Barceloneta, mentre que la segona es va trobar al parc de la Ciutadella. L'Ajuntament de Barcelona ha confirmat que en cap dels dos casos s'ha detectat signes de violència. Ferran Busquets ha apuntat que en els dos casos és probable que hagin mort de fred –els fets van tenir lloc en plena onada de fred durant el temporal Filomena- però ha remarcat que fins que no acabi l'autòpsia no es podrà confirmar.

Busquets ha defensat que en alguns casos no anar a un allotjament temporal "potser és una bona decisió" perquè sovint implica deixar un espai del carrer que les persones ja s'han fet seu, on hi poden tenir mantes i un matalàs, només per pocs dies. En aquests albergs temporals sovint no s'hi pot desplaçar tot aquest material, ni els animals de companyia, de manera que algunes persones prefereixen no deixar el carrer només per pocs dies i no hi van. "Ho deixes tot, vas a l'alberg i després has de tornar a començar, i a vegades això es fa tan dur i complicat que prefereixen no anar-hi", ha explicat.

Un centenar de persones convocades pel Sindicat d'Habitatge de la Barceloneta han homentjat les dues víctimes

Per la seva part, la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya assegura que el sensellarisme és "un repte de país" i demana per tant que totes les administracions públiques s'impliquin a fer-hi front. En un comunicat assenyalen que la resposta no pot ser només local, sinó que totes les administracions "hi tenen una responsabilitat". La Taula, integrada per més de 3.000 entitats socials, creu que la mort de les dues persones evidencia una problemàtica que "no para de créixer" i que és estructural. A més, han demanat invertir-hi més recursos públics perquè són "insuficients".

Aquest dimarts al vespre, una concentració convocada pel Sindicat d'Habitatge de la Barceloneta ha reunit un centenar de persones que han homenatjat les dues persones mortes. Sota el lema "Ni gent sense casa, ni cases sense gent", s'han trobat a l'accés d'un pàrquing on solia dormir una de les víctimes, a la plaça del Poeta Boscà. Han llegit un manifest, han encès espelmes i han fet un minut de silenci en record dels dos homes.

Fenòmens meteorològics adversos el 79% dels dies de l'any

El director de la Fundació ha demanat a les administracions que no es faci accions només centrades en els factors meteorològics per combatre la problemàtica. Segons ha explicat, això no és efectiu perquè les persones sense llar pateixen les inclemències de temps tant en dies de molt fred com de molta calor o de pluja. Això, segons un estudi de l'entitat, passa en el 79% dels dies de l'any, de manera que el que creuen que cal és solucions "definitives".

Una de les víctimes, coneguda per la Fundació

Busquets ha explicat que Arrels coneixia una de les persones mortes, de 38 anys, que havia anat en diverses ocasions al centre de la Fundació durant els darrers sis anys. En el cas de la segona persona, trobada al Parc de la Ciutadella, ni Arrels ni l'Ajuntament hi havia tingut mai contacte. Busquets ha apuntat que en els dos casos és probable que hagin mort de fred –els fets van tenir lloc en plena onada de fred durant el temporal Filomena- però ha remarcat que fins que no acabi l'autòpsia no es podrà confirmar.

L'Ajuntament de Barcelona s'obre a "repensar" el model 

La comissionada d'Acció Social de l'Ajuntament de Barcelona, Sònia Fuertes, ha assegurat que l'Ajuntament "repensa contínuament" les seves actuacions en tots els àmbits. La comissionada d'Acció Social ha explicat que Barcelona ja comptava amb 2.700 places en equipaments per a persones sense llar –assolides amb col·laboració amb entitats- i ha recordat que se'n van afegir 100 més al novembre amb el començament del fred. Davant el temporal Filomena se'n van afegir 100 més. D'aquests, aquesta darrera matinada només n'han estat ocupades 34.

En ser preguntada sobre si aquests serveis són ideals, tenint en compte que en aquests casos concrets no van donar resposta a les necessitats de les dues víctimes, Fuertes ha dit que "cada dia" seguiran portant propostes "noves" i s'ha obert a repensar el model. Amb tot, ha admès que "mai és suficient" i ha dit que estan "traient aigua en un vaixell on no hi ha prou eines ni per veure on és el forat".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?