Público
Público

Mossos d'Esquadra creuen que l'atac a la comissaria de Cornellà és un "fet aïllat" 

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha fet una compareixença després de la reunió del Gabinet de Coordinació Antiterrorista que ha presidit el president del govern català, Quim Torra. L'agent que va disparar contra l'home que va irrompre a la comissaria va declarar davant el jutge que va actuar d'aquesta manera perquè creia que la volia matar.

El conseller d'Interior, Miquel Buch, durant la compareixença amb el president de la Generalitat, Quim Torra.

AGÈNCIES 

Els Mossos d'Esquadra creuen que el presumpte atac terrorista d'aquest matí en la comissaria de Cornellà de Llobregat (Baix Llobregat) respon a un "fet aïllat" que tenia com a "objectiu" la policia catalana.

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha apuntat a aquesta hipòtesi després de la reunió del Gabinet de Coordinació Antiterrorista, que es va celebrar aquest dilluns a la seu de la consellería i ha presidit el president de la Generalitat, Quim Torra.

Buch va felicitar a la policia catalana per la seva "ràpida intervenció" per "neutralitzar" al supòsit terrorista, que ha mort pels trets d'una mossa d'esquadra a la qual aquest matí ha intentat atacar en la comissaria de Cornellà, on ha irromput amb un ganivet i invocant a Al·là.

"M'anava a matar"

L'agent dels Mossos d'Esquadra que va abatre a l'home que va assaltar la comissaria ha declarat davant la jutge que va pensar que es tractava d'un atemptat terrorista i que va disparar per protegir-se a si mateixa i als seus companys: "M'anava a matar".

Segons que han informat a Efe fonts judicials, davant la titular del jutjat d'instrucció número 2 de Cornellà de Llobregat ha comparegut aquest dimarts com investigada, com és habitual en aquest tipus de casos, l'agent que va abatre a l'atacant, a més de dos sergents, en aquest cas en qualitat de testimonis, un dels quals estava al costat de la mossa quan van succeir els fets.

El director dels Mossos d'Esquadra, Andreu Joan Martínez, ha defensat que l'actuació de l'agent va ser "correcta, proporcional, adequada i congruent" a la situació de "extrema gravetat", mentre la família de l'assaltant ha anunciat que estudia denunciar als agents per negligència.

Davant la jutge, i posteriorment en una reconstrucció dels fets en comissaria, la mossa i el sergent testimoni directe han mantingut una versió coincident, en el sentit que van actuar en defensa pròpia i de la dels seus companys, que estaven en el vestuari, sense armes, al moment del canvi de torn.

La mossa, assessorada pels serveis jurídics del sindicat USPAC, ha explicat a la jutge que l'assaltant, de 29 anys d'edat i que ara se sap que afrontava una crisi personal, va accedir a la recepció de la comissaria i es va llançar cap a on es trobava ella, en una "peixera" -protegida per un cristall, però amb la finestra oberta-, asseguda en una cadira amb rodes.

L'home va esgrimir un ganivet d'uns 20 centímetres -i amb un grossor de fins a set centímetres just a l'altura del mànec- i va incorporar la meitat del seu cos en la garita en la qual estava l'agent, que instintivament va retrocedir en la cadira amb rodes, fins a gairebé caure.

Segons ha relatat davant la jutge, la mossa es va poder incorporar i va entrar en l'estada de la comissaria demanant ajuda, al crit de "sergent, sergent", davant el que el sergent, cap de torn, va sortir al passadís i va veure a la dona i com se li intentava tirar damunt l'assaltant, mostrant el ganivet per sobre del cap.

Per salvaguardar la seva integritat i la dels seus companys, tots dos van començar a retrocedir d'esquena per un passadís, moment en el qual el sergent ha detallat a la jutge que li va donar l'alt a l'assaltant al crit de "quiet, quiet".

No obstant això, l'home, de qui de moment no s'han trobat vincles amb el gihadisme, va prosseguir amb l'atac amenaçador, per la qual cosa els dos policies van anar retrocedint, d'esquena, pel passadís, junts, intentant fer una barrera perquè no aconseguís superar-los i atacar els seus companys.

En un moment donat, segons han detallat tots dos davant la jutge, van haver de superar d'esquena el marc d'una porta, pel qual no podien passar els dos alhora.

Primer va passar el sergent i posteriorment, quan la mossa estava entre el sergent i l'assaltant, aquest la va amenaçar de nou amb el ganivet, aixecant-ho per sobre del cap, fent posat d'atacar-la, per la qual cosa va disparar amb la seva arma reglamentària per salvar la seva vida i la dels seus companys.

Segons les fonts, el sergent ha detallat davant la jutge que si la mossa no hagués disparat ho hauria fet ell, perquè l'atacant es trobava a una distància d'un metre o metre i mig d'ells i la seva vida estava en perill.

Després dels interrogatoris, la comitiva judicial s'ha desplaçat a la comissaria de Cornellà per efectuar una reconstrucció dels fets, en els quals de nou ha tornat a coincidir l'explicació de la mossa amb la del sergent que estava amb ella quan es va produir l'atac.