Público
Público

ATEMPTATS CATALUNYA Els Mossos van rebre un avís d'atemptat però no era de la CIA: "Mai no hem mentit"

El conseller d'Interior, Joaquim Forn, insisteix que els Mossos no van rebre cap avís de la CIA, com publica aquest dijous 'El Periódico'. Van rebre un "avís d'atemptat general a Barcelona i concretament a la Rambla però no provenia de la CIA". Forn ha dit que "no es pot relacionar aquest avís que va arribar al mes de maig amb els atemptats del 17 d'agost".

El conseller d'Interior, Joaquim Forn, i el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, han desmentit que Mossos rebessin avís de la CIA. EUROPA PRESS

públic

El conseller d'Interior, Joaquim Forn, ha estat contundent en tornar a desmentir aquest dijous que els Mossos haguessin rebut cap avís de la CIA sobre la possibilitat que s'anés a produir un atemptat a La Rambla a l'estiu. "És absolutament fals", ha dit. "Mossos ha treballat de manera excel·lent, reconeguda per tothom, qui te interès en posar en dubte la seva feina?". Per la seva banda, el major dels Mossos, Josep Lluis Trapero, molt enfadat, ha volgut defensar la honorabilitat del cos de Mossos. "Mai no hem mentit", ha dit.

Forn: "No es pot relacionar aquest avís que va arribar al maig amb els atemptats del 17 d'agost"

Forn ha explicat que els Mossos han rebut desenes d'avisos d'alerta terrorista i que tots reben el mateix tractament: "Tots els avisos son contrastats i valorats". Trapero i Forn han explicat que al maig van rebre un avís que apuntava a "una alerta general sobre Barcelona i concretament a la Rambla". Aquesta infomació, però, "no va venir ni de la CIA ni tampoc del Centre Antiterrorista dels Estats Units", ha explicat Trapero.

Aquest avís s'hauria tractat com la resta d'alertes rebudes i tenia "molt baixa credibilitat". Segons ha explicat Forn, l'estat no va donar credibilitat ni veracitat a l'amenaça, de fet "en cap moment es va parlar d'aquesta amenaça". Forn ha estat contundent: "no es pot relacionar aquest avís que va arribar al mes de maig amb els atemptats del 17 d'agost".

Trapero: "Que expliqui ja sense dissimular el que apunta avui, que no s’hagués produït l’atemptat?"

Trapero ha mencionat directament el director de El Periódico, Enric Hernández, i ha dit que té "molts dubtes sobre ell". "Crec que juguem lligues diferents, el cos de Mossos s’està dedicant i amb bastant encert a gestionar la seguretat i preocupar-se per la gent, i aquest diari des del dia dels atemptats s’està preocupant per desprestigiar els Mossos i treure una gran exclussiva. Que expliqui ja sense dissimular el que apunta avui, que no s’hagués produït l’atemptat? És la idea que intenta transmetre", ha dit Trapero, i ha conclós, " ell dubta de nosaltres i ens diu mentiders, jo també tinc molts dubtes d’ell, de les seves fonts d'informació, dels seus intermediaris i amb quina voluntat ho fan".

Forn ha titllat "d'injust i irresponsable que aparegui en diaris informació confidencial amb intencionalitats polítiques que no tenen res a veure amb la seguretat". El conseller també ha denunciat una campanya d'intoxicació i desprestigi cap al cos de Mossos d'Esquadra i ha titllat la publicació de El Periódico de "tasca irresponsable d'informació que pot confondre a la ciutadania".

Polèmica publicació de 'El Periódico'

Segons publica aquest dijous El Periódico de Catalunya, els Mossos d'Esquadra van rebre un avís d'atemptat de la CIA el 25 de maig que avisava que l'autodenominat Estat Islàmic (EI) planejava actuar a l'estiu, "específicament a la Rambla". L'agència d'espionatge nord-americana s'hauria posat suposadament en contacte aquest dia amb els Mossos, però també va enviar una nota a la resta de les forces de seguretat de l'estat (Policia Nacional, Guàrdia Civil), així com al Centre Nacional d'Informació (CNI). La nota hauria arribat el mateix dia al CNI i a les forces de l'Estat, que també van informar a la policia catalana.

Aquest mateix diari va informar al respecte el passat 17 d'agost, poc després de l'atemptat a la capital catalana, però la notícia va ser desmentida en dies posteriors pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont; el conseller d'Interior, Joaquim Forn, i el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero.

El National Counterterrorism Center (NCTC), l'organisme que coordina a una vintena d'agències federals d'informació i espionatge de Estats Units, incloses la CIA, la National Security Agency (NSA) i el Federal Bureau of Investigations (FBI), va informar als responsables de la seguretat a Catalunya perquè adoptessin mesures preventives.

"Informació no corroborada de veracitat desconeguda de finals de maig de 2017 indicava que l'Estat Islàmic de l'Iraq i ash-Sham (ISIS) estava planejant dur a terme atacs terroristes no especificats durant l'estiu contra emplaçaments turístics molt concorreguts a Barcelona, ​​Espanya, específicament al carrer la Rambla ", diu el text del diari català.

Wikileaks qüestiona la veracitat del comunicat

En el seu compte de Twitter, el portal de Julian Assange, Wikileaks, qualifica de "sospitós" el document de la CIA just "abans del referèndum català". El mateix  Assange incideix en aquesta línia de qüestionar i ha publicat un altre tuit en què diu que el document que publica El Periódico de Catalunya sembla "modificat o fabricat" i sustenta aquesta afirmació en què les cometes que s'utilitzen en el document per citar són típiques d'Espanya i no d'una nota escrita en anglès per la CIA.

Wikileaks analitza amb certa minuciositat el text i aprecia certs errors de gruix -a més del mal ús de les cometes- en un text suposadament escrit en anglès: l'ús de la paraula 'Irak' en comptes de 'Iraq' -Iraq és la forma de escriure el nom del país en anglès- o 'nota' en comptes de 'notice'. També s'incideix en l'ús del terme 'ISIS' -empleat pels mitjans de comunicació- quan els serveis d'intel·ligència dels Estats Units empren 'ISIL' per referir-se a l'Estat Islàmic.

El mateix dia dels atemptats, El Periódico ja va publicar que la l'Agència dels Estats Units havia advertit als Mossos, cosa que ja va ser desmentit per les autoritats de la Generalitat de Catalunya, però fins avui el diari català no havia fet públic el document. Tant la Generalitat com el major dels Mossos van desmentir aquesta informació.