Público
Público

Resposta a la sentència Mostra d'unitat dels alcaldes catalans contra la sentència de l'1 d'octubre: "Ho tornarem a fer"

Centenars de batlles catalans i representants del món municipal es reuneixen al Palau de la Generalitat per mostrar el seu rebuig a la sentència del Tribunal Suprem. Durant l'acte, El president de l'Associació de Municipis per la Independència crida a participar en l'Assemblea de Càrrecs Electes i l'alcalde de Monistrol de Calders critica l'actuació dels Mossos d'Esquadra i el conseller Miquel Buch durant la setmana de protestes.

Centenars d'alcaldes i alcaldesses de Catalunya es reuneixen al Palau de la Generalitat per mostrar el seu rebuig a la sentència del Tribunal Suprem contra els líders independentistes. EFE

públic

Més de 800 alcaldes i alcaldesses de Catalunya, representants dels consells comarcals i de les quatre diputacions s'han reunit aquest dissabte al matí al Palau de la Generalitat per fer una lectura conjunta de la moció en resposta a la sentència contra els líders independentistes, aprovada a 814 ajuntaments. Els batlles han demanat una solució al conflicte per la via "democràtica i pacífica" i han reclamat diàleg, en una petició impulsada des de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI).

El president de l'AMI, Josep Maria Cervera, ha expressat el rebuig a la decisió del Tribunal Suprem i ha qualificat de "farsa" el judici: "Els han condemnat per qui són i no pel que han fet". Aquesta sentència "ens condemna a tots", vol "condicionar el nostre comportament i limitar les nostres llibertats". Cervera ha lamentat l'absència de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i ha condemnat "tot tipus de violències", tot i que també ha demanat "autocrítica" amb els "comportaments" que s'han vist als Mossos d'Esquadra durant les jornades de protesta: "Ens avergonyeix". Cervera, que és alcalde d'El Port de la Selva (Alt Empordà), ha denunciat la persecució judicial, amb la qual es vol "convertir elsd ajuntaments en gestories" i ha fet una crida a la participació en l'Assemblea de Càrrecs Electes el pròxim 30 d'octubre.

Qui també ha criticat l'acció del departament d'Interior ha estat l'alcalde de Monistrol de Calders (Moianès), Ramon Vancells (CUP), que ha aparegut amb una samarreta on es podia llegir "Marlaska, Buch, Cunillera dimissó" i ha demanat el cessament del conseller d'Interior, Miquel Buch, lamentant el "seguidisme" de l'executiu català a un "Estat opressor".

Per la seva banda, el president de l'ACM, Lluís Soler, ha demanat que "s'acabin les sentències condemnatòries per buscar l'anhel de llibertat" i també els "escorcolls a les nostres associacions", en referència a l'operatiu policial a la seu de l'Associació que es va practicar la setmana passada per un presumpte delicte de malversació.

També s'ha pronunciat el president de la Generalitat, Quim Torra, qui ha defensat el dret a l'autodeterminació: "El nostre compromís amb tornar a exercir el dret a l'autodeterminació no tindrà retorn. Ho tornarem a fer". En el seu torn, el vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia, Pere Aragonès, ha assegurat que aquest acte demostra l'absència de divisió i ha demanat als alcaldes que "empenyin" en la defensa del dret a l'autodeterminació, la llibertat pels presos sobiranistes i la celebració d'un referèndum reconegut.

L'acte s'ha clos amb minuts de càntics per la "llibertat", la "independència" i el cant de l'himne dels Segadors. D'aquesta manera, el Palau de la Generalitat ha tornat a ser l'escenari d'un acte conjunt de batlles en el marc del procés independentista, com ja ho va ser pocs dies abans de la consulta del 9-N o del referèndum de l'1-O.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?