Público
Público
PAÍS VALENCIÀ

El moviment LGTBI valencià exigeix un front comú contra qui ‘empara la violència homòfoba’

L’Ajuntament de València aprova una moció contra la violència homòfoba amb el suport de tots els grups menys Vox, mentre a Alacant s’ha convocat una mobilització en protesta per una brutal agressió.

Bandera LGTBI
Imatge d'arxiu d'una mobilització pels drets de les persones LGTBI. EFE

El Ple de l'Ajuntament de València aprovava aquest dijous passat una moció manifestant la seua "màxima repulsa i condemna a qualsevol manifestació racista o xenòfoba, LGTBIfòbia o intolerància en l'esport i en qualsevol altre àmbit". L’incident racista que va patir un jugador del València CF durant un recent partit contra el Cadis es troba darrere aquesta declaració, però també les pintades racistes a la seu de l’ONG Federació Unió Africana d’Espanya i els repetits desperfectes que han patit les oficines del Casal Lambda, amb tres sabotatges contra els seus panys en tan sols un mes.

Fran Fernández: "Cal altura moral, i un front comú que pose negre sobre blanc qui defensa la paraula i qui empara la violència"

"S'ha colat en la nostra societat, l'odi i el feixisme que legitima a determinades persones per a fer pintades a les nostres companyes antirracistes o posar silicona a les nostres portes", va declarar Fran Fernández, coordinador general de Lambda, en la seua intervenció durant el Ple. També va demanar "altura moral, i un front comú, sense fissures, que pose negre sobre blanc qui defensa la paraula i qui empara la violència". Va ser impossible, però, aprovar una declaració institucional –que requereix unanimitat de tots els grups- per la negativa de Vox a donar suport al text. El seu regidor va adduir que l’Ajuntament no és "qui ha de dir-li a la Lliga si ha de continuar investigant o no".

Concentració a Alacant

El posicionament del consistori valencià coincidia amb la detenció a Alacant dels presumptes agressors d’un home gai a qui van trencar el septe nasal, el pòmul i el fèmur. Els fets es remunten al passat 14 de febrer, quan una quinzena de persones van atacar tres homes a una zona de pins del Parc del Tossal d'Alacant, al crit de "maricons, vos matarem!". Dos d’ells van aconseguir fugir, però el tercer va ser acorralat, llençat a terra i colpejat amb cops de peu i un pal fins a produir-li greus ferides que van precisar una operació. La policia ha detingut tretze homes d’entre 14 i 19 anys acusats dels delictes d'odi, lesions greus i robatori amb violència i intimidació.

"Estem cansades de ser atacades per la nostra orientació sexual, identitat o expressió de gènere"

El col·lectiu Diversitat d’Alacant ha convocat a una concentració el proper 3 de maig a la plaça de la Muntanyeta. "Estem cansades de ser atacades per la nostra orientació sexual, identitat o expressió de gènere. Estem cansades que ens vulguen condemnar a la invisibilitat i que des d’algunes formacions polítiques es blanquege el discurs més extrem a canvi d’uns quants vots que blasmen qualsevol tipus de llibertat. Ens ataquen i ho fan perquè tenen por a una societat plural i diversa com és l’alacantina", han denunciat en un comunicat sobre els fets.

Canvi en les agressions

Segons dades de l'assessoria legal del servei Orienta de la Generalitat d'atenció a persones LGTBI –depenent de la conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives-, el 2020 es van fer 146 atencions vinculades a delictes d'odi o situacions de discriminació arreu del País Valencià.

Ruiz: "Les agressions i atacs LGTIfòbics no són cap novetat i hi ha una LGTIfòbia social molt incrustada"

"Lamentablement les agressions i atacs LGTIfòbics no són cap novetat i hi ha una LGTIfòbia social molt incrustada. En certa forma les persones d’aquests col·lectius hem normalitzat els comentaris, les mirades i, fins i tot, els insults –explica Rafael Ruiz- activista de Lambda i tècnic a Orienta-, però en els darrers anys anem observant un canvi, estem notant un augment de la incontinència dels agressors, que en certa forma se senten més legitimats i més impunes per a insultar o maltractar". Això té unes conseqüències per a les víctimes dels atacs, a qui Ruiz adverteix que "pots notar el seu temor en els ulls. Sempre em diuen que mai hagueren pensat que una cosa així els podia passar a ells". De la mateixa manera que Fran Fernández o el col·lectiu Diversitat, Ruiz ha notat "la influència dels discursos d’odi que estem sentint darrerament. Aquest ressorgiment de la LGTIfòbia està sent fomentat".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?