Público
Público
habitatge

El moviment pel dret a l'habitatge assenyala Ábalos i es manifesta per la regulació del preu dels lloguers

Centenars de persones marxen per Barcelona per demanar que el PSOE compleixi amb l'acord amb Unidas Podemos. El ministre José Luís Ábalos renega de la promesa socialista de posar un topall de preus i proposa incentius fiscals per als grans tenidors que rebaixin els lloguers.

Capçalera de la manifestació per la regulació del preu dels lloguers.
Capçalera de la manifestació per la regulació del preu dels lloguers. Sindicat de Llogateres

El moviment pel dret a l'habitatge s'ha manifestat aquest dissabte a diverses ciutats de l'Estat espanyol per demanar la regulació del preu dels lloguers a nivell estatal, després que el ministre de Transport, José Luís Ábalos, l'estigui bloquejant. A Barcelona, centenars de persones s'han concentrat davant la delegació del Govern espanyol, al carrer Mallorca amb Roger de Llúria, per exigir la regulació dels lloguers, aturar els desnonaments i "sotmetre els fons voltor".  La marxa ha continuat cap al centre de la ciutat, on passant per la seu del BBVA de la Via Laietana manifestants de la campanya Guerra a Cerberus han empaperat la façana amb cartells per la regulació dels lloguers.

La manifestació ha desembocat a la plaça Sant Jaume, on s'han llegit diversos parlaments de representants de sindicats i col·lectius pel dret a l'habitatge. El portaveu del Sindicat de Llogateres, Jaime Palomera, ha criticat l'oposició del PSOE a la regulació i les traves imposades pel Tribunal Constitucional, que ja va tombar el decret català 17/2019 i que ara estudia el recurs contra la llei de lloguers catalana: "Cap Govern, cap Jutge ni cap Tribunal constitucional decidirà per nosaltres". També han parlat representants del Sindicat del Raval i del Sindicat de Barri del Poble Sec, de les PAH i del recentment nascut Sidicat de Persones Sense Llar.

"Pedro Sánchez no seria president sense l'acord de govern en què es comprometia a regular els lloguers", resa el manifest de la convocatòria. Sota el lema "Hem decidit", col·lectius del moviment pel dret a l'habitatge, adherits a l'anomenada Iniciativa per una llei que garanteixi el dret a l'habitatge, han reivindicat el pacte entre el PSOE i Unidas Podemos per aprovar una llei que posi un topall als lloguers, un acord del qual els socialistes ara reneguen i que està generant friccions entre els socis del Govern estatal. Com a contrapartida, Ábalos proposa generar beneficis fiscals per aquells grans propietaris que abaixin els preus en zones tensades a nivell habitacional, una alternativa que no agrada ni als de Pablo Iglesias ni als sindicats d'habitatge i organitzacions socials.

La Iniciativa per una llei pel dret a l'habitatge demana la incorporació de vuit mesures, que consisteixen a garantir el dret efectiu a un habitatge digne; que no hi hagi "cap desnonament de persones vulnerables sense alternativa; la regulació dels lloguers "adequats als salaris"; garantir els subministraments bàsics com l'aigua; la llum, el gas i les telecomunicacions; garantir una segona oportunitat efectiva per a les llars amb deutes hipotecaris; l'ampliació pressupostària per a l'habitatge social fins "almenys el 2% del pressupost estatal" i "la participació activa de la població en tota la política d'habitatge.

Per altra banda, el moviment reivindica les victòries assolides al Parlament de Catalunya, com el decret 17/2019 que obligava els grans tenidors a oferir un lloguer social a les famílies sense alternativa habitacional, també aquelles que ocupessin per necessitat, i que va ser tombat pel Tribunal Constitucional. També la llei de lloguers, que a Catalunya sí que ha establert una regulació de preus i que ara també perilla a proposta del PP, que va interposar un recurs al TC, acceptat pel tribunal.

La mobilització ha estat secundada per organitzacions com la PAH, el Sindicat de Llogateres, la plataforma Guerra a Cerberus, l'Aliança contra la Pobresa Energètica, l'Observatori DESC, la Marea Pensionistsa-COESPE, i sindicats com CCOO, la USOC, IAC, UGT i la CGT, entre d'altres.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?