BARCELONA
Actualizado:Moltissima gent. Puntualment, a les 16 h, al centre de la ciutat de Barcelona s'han concentrat desenes de milers de ciutadans per exigir que s'obrin les fronteres per a que les persones que escapen de la guerra i la misèria puguin arribar a través de vies segures als països que els poden acollir.
Han participat 160.000 manifestants segons els primers càlculs de la Guàrdia Urbana i a la vora de mig milió segons els organitzadors. “Hem fet la manifestació més gran de tota Europa pels drets de les persones refugiades”, ha dit Ruben Wagenswerg, un dels voluntaris que forma part de la iniciativa “Casa Nostra. Casa Vostra” @volemacollir organitzadora de la multitudinaria protesta.
Ell mateix ha fet una crida a fer un front comú de totes les institucions catalanes i de la pròpia ciutadania, per fer de Catalunya una terra d'acollida. “Hem de teixir un pacte social per acollir a les persones refugiades”, ha defensat, i ha insistit en la idea que s'ha escoltat al llarg de tota la manifestació: “Prou excuses. Acollim ara”. L'altra voluntària de la iniciativa, la Lara Costafreda, s'ha emocionat davant la multitud al recordar com una idea entre amics voluntaris als camps de refugiats de Grècia ha acabat com una gran “marea blava” de persones en defensa de l'acollida.
Ha estat la resposta de la societat catalana a la crida de l'organització 'Casa nostra, casa vostra', formada per iniciativa d'uns joves que van imaginar una gran mobilització solidària, es van posar mans a l'obra i han aconseguit un suport multitudinari a pobles i ciutats, en una gran quantitat d'actes públics, en el macroconcert del passat cap de setmana al Palau Sant Jordi i la gran manifestació al carrer d'aquest dissabte.
La marxa ha començat al centre de la capital catalana, a la Plaça Urquinaona, i s'ha adreçat cap al Parc de la Barceloneta, al costat del mar.
Sota el lema "Prou excuses, acollim ara", s'ha format una gran marea blava, formada sobre tot per molta gent jove i per families amb els seus fills de totes les edats, per tal d'evidenciar el rebuig contra les polítiques que provoquen la conversió de la Mediterrània en un cementiri.
"No més morts, obrim fronteres" i "Catalunya, terra d'acollida", han estat altres frases que es podien veure a les pancartes que encapçalaven la marxa.
Com han recordat els organitzadors, en el que portem d'any, ja han mort 200 persones a les aigües de la Mediterrània i només a la tarda de aquest dissabte, mentre es celebrava la manifestació, 400 persones han estat rescatades davant la costa de Libia -de les quals 120 han desaparegut-. El vaixell de l'ONG Open Arms, que rescata a les persones que intenten travessar la Mediterrània per arribar a Europa, s'ha sumat a la protesta des de les aigües de la platja de Barcelona.
"Cap persona és il·legal", el crit més corejat
La llarga concentració, sota els crits de “volem acollir” o “cap persona és il·legal”, ha estat un toc d'atenció a tots els governs d'Europa, inclosos l'espanyol, el català i, fins i tot, els municipals. La gent ha demanat una acollida digna per totes les persones que arriben i ha reclamat respecte pels drets de les persones que ja han rebut l'asil a Catalunya. Una jove siriana, de 19 anys, s'ha adreçat a la multitud per insistir: “que arribin, però no abans de que visquin bé els que ja estan aquí”. La refugiada ha recordat que al seu país, en guerra des de fa més de cinc anys, “el dictador que governa i l'ISIS són dues cares d'una mateixa moneda”. “No hi ha crisi de refugiats, sóm víctimes d'una guerra. Volem democràcia i tornar al nostre país”, ha dit entre forts aplaudiments.
Es tracta d'una manifestació de les que es recordaran, en la qual els dirigents polítics s'han abstingut de fer gestos que puguin semblar favorables als seus interessos partidaris. Ha estat l'expressió d'un clam ciutadà i això no ho ha discutit ningú. Ni banderes ni pancartes de partits.
La alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha manifestat l'esperança de que la seva ciutat "es converteixi en la capital de l'esperança i de la defensa dels drets humans"
En declaracions als periodistes ha dit que estava "emocionada" per la gran quantitat de manifestants i ha assenyalat que aquesta mobilització pot ser l'inici de moltes més concentracions a la resta de ciutats europees.
La presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, ha demanat a les institucions de la UE que es canvïin les polítiques “nefastes” per acollir a més persones. Precisament, el Parlament català va aprovar l'any passat una ressolució per acollir a més de 4.000 persones a Catalunya, tot i que només han entrat prop de 200. En la mateixa línia que l'alcaldessa, Forcadell ha expressat el seu desig de que més ciutats es sumin a la causa i, entre totes, canviar les polítiques migratories de la UE.
El secretari de Migracions de la Generalitat, Oriol Amorós, ha estat més contundent i s'ha adreçat a l'Estat: “El Govern espanyol ha de dir avui mateix que donarà visats per tota la gent que s'està morint”.
¿Te ha resultado interesante esta noticia?
Comentarios
<% if(canWriteComments) { %> <% } %>Comentarios:
<% if(_.allKeys(comments).length > 0) { %> <% _.each(comments, function(comment) { %>-
<% if(comment.user.image) { %>
<% } else { %>
<%= comment.user.firstLetter %>
<% } %>
<%= comment.user.username %>
<%= comment.published %>
<%= comment.dateTime %>
<%= comment.text %>
Responder
<% if(_.allKeys(comment.children.models).length > 0) { %>
<% }); %>
<% } else { %>
- No hay comentarios para esta noticia.
<% } %>
Mostrar más comentarios<% _.each(comment.children.models, function(children) { %> <% children = children.toJSON() %>-
<% if(children.user.image) { %>
<% } else { %>
<%= children.user.firstLetter %>
<% } %>
<% if(children.parent.id != comment.id) { %>
en respuesta a <%= children.parent.username %>
<% } %>
<%= children.user.username %>
<%= children.published %>
<%= children.dateTime %>
<%= children.text %>
Responder
<% }); %>
<% } %> <% if(canWriteComments) { %> <% } %>