Público
Público

Un municipi català, al límit per una plaga d'estornells

El consistori de Mollerussa ha contractat una empresa que fa servir petards per foragitar les aus

11-11-2022
Cotxes aparcats a l'avinguda del Canal de Mollerussa completament coberts d'excremets d'estornells. Oriol Bosch / ACN

L'Ajuntament de Mollerussa ha decidit contractar una empresa especialitzada per activar un nou operatiu per fer fora les bandades d'estornells que cada vespre es posen a diferents arbres i embruten amb excrements places, carrers i mobiliari urbà. Ja fa anys que cada tardor la capital del Pla d'Urgell pateix aquesta plaga, sobretot als arbres del canal però gràcies a l'ús d'un sistema de megafonia que reprodueix sons de trets i també d'aus depredadores, s'havia aconseguit fer fora els estornells.

Enguany, les temperatures suaus per l'època de l'any, han contribuït a l'arribada d'una nova bandada que s'ha establert en altres zones i per això durant 15 dies es tiraran petards de diferent intensitat per espantar les aus i fer que no tornin.

Una plaga recorrent a Mollerussa

Els estornells són uns ocells que busquen condicions ambientals favorables durant l'hivern. En els darrers anys, Mollerussa ha vist com grans bandades d'aquesta espècies s'hi instal·laven amb l'arribada de la tardor i per això es va instal·lar un sistema de megafonia per foragitar-los. Aquest sistema està posat als arbres que hi ha a l'entorn de la tercera sèquia principal del Canal d'Urgell al seu pas pel nucli urbà, que és on els estornells sempre s'havien instal·lat.

La presència de milers d'aus cada dia genera un important problema de brutícia per culpa dels excrements que embruten carrers, places i mobiliari urbà. També hi ha centenars de milers de pinyols d'oliva, que són el principal aliment d'aquests ocells. Enguany, l'Ajuntament va aconseguir dissuadir la primera onada d'estornells amb la megafonia, dos mesos abans del previst, però amb les temperatures suaus d'aquesta tardor, han arribat noves bandades.

L'empresa contractada fa servir petards per foragitar les aus, un mètode que pel moment està resultant efectiu

Per aquest motiu, s'ha decidit contractar l'empresa que fa servir petards cada dia a la mateixa hora en els punts on s'acumulen els ocells. L'operatiu té un cost de més de 2.000 euros, a més a més de la neteja de dos cops al dia de les zones afectades: l'avinguda del Canal, l'avinguda Països Catalans, Ermengol V, la plaça de la Masia i la plaça Major, entre d'altres.

El tècnic de Medi Ambient de l'Ajuntament de Mollerussa, Joan Aranda, ha explicat que després d'un primer dia de posada en pràctica del nou dispositiu, als llocs on s'han disparat petards ja no hi ha fet nit els estornells i per tant s'ha reduït considerablement la quantitat d'excrements.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?