Público
Público
EMERGÈNCIA PEL CORONAVIRUS

Municipis petits reclamen que les mesures de desconfinament s'adaptin a la realitat de cada territori

Insisteixen "en no abaixar la guàrdia" i seguir complint estrictament amb les mesures higièniques i de distanciament i es mostren molt crítics amb tracte "unitari i centralitzador" del Govern espanyol.

Una imatge de Fonollosa, al Bages. ACN / ESTEFANIA ESCOLÀ.
Una imatge de Fonollosa, al Bages. ACN / ESTEFANIA ESCOLÀ.

acn

Fonollosa, al Bages, té 51 quilòmetres quadrats i poc més de 1.400 habitants. En un dia qualsevol i sense confinament, ja és complicat trobar-te algú al carrer i els seus quatre nuclis estan envoltats de boscos. Per això, el seu alcalde, Eloi Hernàndez, considera que les mesures de desconfinament en pobles petits no han de ser iguals que a les ciutats. Hi ha més alcaldes que pensen el mateix i, per això, reclamen a l'Estat que les mesures de desconfinament s'adaptin a la realitat de cada territori. "Volem mesures asimètriques i adaptades. A Fonollosa tenim una densitat de 28 habitants per quilòmetre. No té cap sentit", assegura a l'ACN. Tot i això, els alcaldes insisteixen en que cal mantenir les mesures higièniques i de distanciament.

Aplicar les mateixes mesures de desconfinament a Barcelona, la capital del país, o a petis pobles com Pardines, al Ripollès, amb 162 habitants, no té cap mena de sentit per a molts alcaldes. Eloi Hernàndez (Fonollosa) veu totalment "il·lògic" que el Govern espanyol doni un tracte "unitari i centralitzador" a la gestió de la crisi sanitària. La gran extensió del municipi, format per diferents nuclis de població amb camps, boscos i camins, "permetria poder sortir sense horaris i sense necessitat d'haver-se de trobar uns veïns amb els altres", ha dit Hernàndez.

L'alcalde ha explicat que en el cas del seu municipi, la situació amb relació a la Covid-19 està "molt controlada". Des de l'inici de la pandèmia, al poble han perdut la vida tres persones, i la majoria de positius que estaven ingressats a l'hospital ja han tornat als seus domicilis. Segons Hernàndez, la situació està controlada per la responsabilitat ciutadana i per haver complert el confinament "de manera estricta".

L'alcaldessa de Pardines subratlla que al municipi hi ha molta extensió de terreny i que costa que la gent hi coincedeixi

A Pardines, un municipi de muntanya del Ripollès amb 160 habitants, creuen que el desconfinament ja s'hauria d'haver començat a aplicar als municipis petits perquè la realitat no és la mateixa que a les ciutats. Així ho assegura la seva alcaldessa, Núria Pérez, que subratlla que hi ha molta extensió de terreny i que costa molt més que la gent coincideixi. "Nosaltres hem de fer cas a les directrius i, fins i tot, ens hem hagut de discutir amb algú que no ho entenia", detalla.

Esperen que aviat s'aixequin les restriccions, però Pérez subratlla que caldrà seguir amb les mesures de prevenció com mantenir les distàncies i no abaixar la guàrdia. "Si ens relaxem i torna a haver-hi casos, serà més fàcil que es propagui a un poble i cal ser-ne molt conscients", conclou. A aquest municipi hi ha hagut dos positius que van acabar hospitalitzats, però que van rebre l'alta mèdica.

El confinament al poble es veu com un "greuge"

On tampoc entenen que s'hagi passat pel "mateix sedàs" pobles petits i ciutats és a Sant Miquel de Campmajor (Pla de l'Estany), un municipi de 244 habitants i 32 quilòmetres. El seu alcalde, Oriol Serrà, recorda que tenen una concentració de nou cases al centre amb jardins pel mig i que la resta són cases separades per més de 200 metres cada parcel·la. El fet que no s'hagin aplicat mesures de desconfinament encara és un "greuge" i afirma que la gent està complint les indicacions, especialment les persones de risc com la gent gran.

Des del seu punta de vista, és "absurd" viure al camp i no poder sortir, entenent que és molt difícil coincidir amb els veïns. I critica que es plantegin les mateixes mesures per a tothom com limitar les franges horàries. En el seu cas, per exemple, significaria concentrar tota la mainada en un moment determinat del dia, cosa que comportaria "trobar-se tots de cop" quan el millor seria repartir-se tot el dia. En aquest municipi no hi ha constància de cap cas de Covid-19.