Público
Público

Nous ajuntaments ERC es decanta a Figueres per un pacte a quatre bandes per evitar l'alcaldia de Junts

Sant Cugat del Vallès i Reus són altres ciutats importants on encara és possible algun tipus de pacte que inclogui Esquerra i el PSC per excloure l'espai postconvergent del poder.

ERC Figueres, amb l'alcaldable Agnès Lladó al centre, la nit electoral. ERC

Últimes hores frenètiques per tancar els darrers acords abans de les sessions de constitució dels ajuntaments, que se celebraran dissabte. Tot i les directrius nacionals dels partits, la realitat és que a nivell local es tanquen pactes de -quasi- tot tipus, inimaginables a d'altres administracions. Un dels més que possibles exemples és el de Figueres. La capital de l'Alt Empordà, que supera els 46.000 habitants, està a prop de tancar un acord a quatre bandes que deixaria Junts per Figueres -la formació hereva de CiU- sense una alcaldia que ha tingut del 1979 al 1995 i del 2007 fins al 2019. L'assemblea d'ERC de la localitat va donar aquest dimecres al vespre el vistiplau a un acord a quatre bandes amb el PSC, Guanyem Figueres i Canviem Figueres, que permetrà sumar 11 regidors i que la republicana Agnès Lladó sigui l'alcaldessa de la ciutat.

Si l'acord no es torça a les properes hores, Lladó rellevarà al càrrec Jordi Masquef, alcalde en funcions i candidat de Junts per Figueres, la força més votada a les eleccions del 26 de maig, amb vuit regidors. ERC en va sumar 5, mentre que el PSC en va obtenir 4, i Guanyem Figueres -la confluència liderada per la CUP- en té un, com Canviem Figueres, una plataforma veïnal.

No serà l'únic acord que inclogui ERC i PSC per deixar fora l'espai postconvergent del govern. Mentre que sembla descartat que això succeixi a Girona, on tot apunta que Marta Madrenas retindrà l'alcaldia -ERC ha dit que vol un pacte que inclogui Guanyem, on hi ha la CUP, i Junts, mentre que Guanyem, en canvi, vol un govern només amb ERC i amb el suport del PSC a la investidura del seu candidat, Lluc Salellas-, encara es negocia perquè sigui possible a Reus i Sant Cugat del Vallès.

A Reus, ERC aspira a un govern amb la CUP, que tindria nou regidors, però que rebi els vots també del PSC per a la investidura de Noemi Llauradó, de manera que obtindria una majoria absoluta de 15 regidors i JxCat, que en té set, quedaria a l'oposició. A Sant Cugat la CUP defensa un acord tripartit amb ERC i PSC per arribar a la majoria de 13 regidors i deixar JxCat (9) a l'oposició. L'espai convergent governa a la ciutat des del 1987, però ara mateix sembla complicat que es tanqui el pacte alternatiu.