Público
Público

La nova secretaria de Podem s'estrena amb una crida a la unitat interna

Noelia Bail ha superat per 19 vots el candidat oficial, Jaume Durall, i es converteix en la quarta persona que dirigeix el partit en tres anys i mig. Situa les eleccions municipals de l'any vinent com el principal repte a curt termini de la formació i ratifica la coalició amb els Comuns

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

La nova secretària de Podem, Noelia Bail. CCMA

Noelia Bail s'ha convertit en la quarta persona que assumeix la secretaria general de Podem Catalunya després d'imposar-se a les primàries que ha celebrat la formació morada. Bail, que ha superat per només 19 vots el fins fa unes setmanes secretari d'Organització i candidat oficialista, Jaume Durall, ha aprofitat la seva primera roda de premsa per fer una crida a la unitat interna i defensar l'autonomia del partit. "L''important ara és estendre la mà i que totes les sensibilitats i veus que hi ha a Podem Catalunya treballem de forma conjunta, perquè el meu objectiu és tenyir de lila Catalunya i guanyar les eleccions municipals i europees de l'any vinent", ha assegurat.

Tant la nova secretaria general com Jaume Durall, que han comparegut conjuntament, han celebrat la participació de les primàries, la més elevada en la història del partit. En total, han votat 7.422 inscrits a Podem, una xifra superior a les 6.809 que van fer-ho a les primàries de l'abril, quan la candidatura encapçalada per Xavier Domènech va imposar-se amb claredat, en rebre més del 72% dels vots. El 2016, en els comicis que va guanyar Albano Dante Fachin, van participar 6.297 persones i un any abans, quan va ratificar-se Gemma Ubasart com a primera secretaria general del partit, ho havien 6.511. En aquesta ocasió, els resultats han estat especialment ajustats, perquè Bail ha rebut 2.305 vots (el 32,0% del total), mentre que Durall s'ha quedat en 2.286 (31,8%). En tercera posició apareix Isabel Belmonte, amb 1.460 (19,7%). Bail, que havia estat responsable de Feminismes i Coordinació Interna a Podem durant l'etapa de Fachin, ha reivindicat que entre les dues dones candidates hagin obtingut més de la meitat dels sufragis.

Durall ha reivindicat que a Podem "decideixen els inscrits i inscrites, ens toca obeir el mandat de l'assemblea ciutadana i ens toca posar-nos a disposició del partit per fer front a tots els reptes que té a partir d'ara". En certa manera, la seva derrota ha estat una sorpresa, si bé no és la primera vegada que les bases de la formació morada es posicionen en contra del criteri de la cúpula. A banda de ser un dels puntals amb el que Xavier Domènech va assolir el lideratge de Podem, Durall també és regidor al seu municipi, l'Ametlla del Vallès, pel grup de l'Ametlla en Comú – Entesa. Durant el procés de votació havia rebut el suport explícit de diverses dirigents del partit, com ara la presidenta del grup parlamentari Catalunya en Comú Podem, Jéssica Albiach, o la diputada al Congrés Mar García Puig. La seva influència ha estat clarament insuficient. Ja el 2016 Albano Dante Fachin va comptar amb el suport de les bases, mentre que la direcció estatal del partit veia amb més bons ulls Albiach.

Pel que fa a Bail, a banda de ser dirigent del partit durant la secretaria general de Dante Fachin, també va optar a la secretaria general l'abril passat, quan va rebre poc més del 9% dels vots i va quedar en segona posició, si bé a una distància sideral de Domènech. En aquest sentit, la pràctica totalitat de la direcció del partit està formada per membres de l'equip configurat per Domènech, un fet que Bail assumeix, ja que del que es tracta ara és que el partit obtingui "els millors resultats" a les properes cites electorals i això passa per enfortir-lo comptant "amb totes les veus i pluralitats" que té.

Ratifica la coalició amb els Comuns

Bail també ha aprofitat la compareixença per ratificar la decisió del febrer de l'assemblea ciutadana de Podem d'anar "en coalició" amb Catalunya en Comú a les properes cites electorals, si bé mantenint l'autonomia del partit i, per tant, no integrant-s'hi, una opció que semblava més factible amb Domènech al capdavant de les dues formacions. Ja als anteriors comicis interns, Bail havia fet bandera precisament del rebuig a la integració dins l'espai polític dels Comuns. De cara a les municipals, però, no descarta participar en candidatures que vagin més enllà d'aquest espai polític: "Sóc una ferma defensora de l'autonomia territorial. Ningú com els cercles locals i les persones que treballen i coneixen el territori saben quins espais s'han de construir políticament per guanyar i fer un espai polític pel canvi social. Tot estarà obert".

El mandat de Bail acabarà teòricament l'abril de 2021, si bé fins ara cap dels secretaris generals l'ha completat. Gemma Ubasart només va aguantar uns mesos al càrrec, Albano Dante Fachin n'hi va estar menys d'un any i mig i Xavier Domènech tot just cinc mesos. Paral·lelament, el partit ha gestionat per un parell de gestores. El temps dirà si Bail és capaç d'estabilitzar una formació que, almenys a nivell intern, sembla viure una crisi permanent.