Público
Público

Nuet renuncia a la direcció d'EUiA i abandona la seva militància al partit

L'ara diputat d'ERC al Congrés, que segueix com a secretari general de Comunistes de Catalunya, va ser suspès de militància de Catalunya en Comú un cop va oficialitzar la seva aliança electoral amb el partit independentista.

Joan Josep Nuet al Parlament de Catalunya. EFE / Alejandro García.

PÚBLIC

Després de set anys com a coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet ha comunicat aquest dilluns que renuncia a la direcció del partit i que, a més a més, deixa de militar-hi. Ho ha fet a través d'una carta adreçada a les bases i els òrgans del partit d'esquerres, en què anuncia la convocatòria del Consell Nacional de la formació per al proper 14 de juny. La marxa de Nuet estava cantada des que va decidir trencar amb Catalunya en Comú abans de les eleccions generals del 28 d'abril per aliar-se amb ERC i convertir-se en diputat de l'organització independentista. Al text, Nuet assegura que "ha arribat l'hora de deixar-ho" i que ara se centrarà en la seva tasca de diputat al Congrés.

"En el futur immediat penso dedicar-me a les tasques derivades de la meva responsabilitat com a diputat al Congrés i en els partits en què milito i per facilitar les tasques i fer compatibles les contradiccions que aquestes generen crec millor no només deixar les meves responsabilitats a EUiA, sinó també la pròpia militància en l'organització, esperant en un futur proper poder reprendre-la", ha argumentat.

Amb una llarga trajectòria política al darrere, Nuet va ser regidor a Montcada i Reixac entre el 1991 i el 2003 i posteriorment ha estat senador (2006-2011), diputat al Congrés (2011-2015) i diputat al Parlament (2015-2019). A nivell orgànic, dirigeix Comunistes de Catalunya -l'antic PCC- des del 2010, mentre que va arribar a la coordinació general d'EUiA el 2012. 

En el text convoca el Consell Nacional d'EUiA perquè creu necessari valorar les eleccions generals, municipals i europees, i renovar la direcció. Nuet ha afirmat que volia presentar la seva renúncia com a coordinador abans, però "per raons de seguretat jurídica i per assegurar el correcte funcionament orgànic i fer un traspàs ordenat de funcions" ha ajornat la seva decisió fins aquest dilluns. El també exdiputat i exdirigent dels comuns, que va ser suspès de militància en Catalunya en Comú per participar a la llista electoral d'ERC a les generals, ha dit que està convençut que a EUiA "hi ha una clara majoria política que acompanya les decisions adoptades en els últims mesos".

Sosté que l'esquerra transformadora en pocs anys ha tocat el cel i alhora ha entrat en una crisi profunda: "Les causes són diverses i les meves decisions segur que també han contribuït als encerts i les equivocacions". Per això, considera que ara és el moment de repensar aquest espai a través del debat col·lectiu i ha avisat que cap projecte transformador pot avançar si es construeix sobre "lideratges unipersonals que substitueixen el funcionament democràtic per adhesions acrítiques". "Això només porta a passar de l'esperança del canvi i factor de ruptura amb el règim del 78 a convertir-se en crossa d'alguna de les diferents versions de la recomposició de la crisi del sistema", ha criticat. A més, ha defensat que la situació política de Catalunya obre oportunitats de canvi profund i que "negar-les o contraposar-les a la transformació social no només empetiteix l'esquerra, sinó que, per desgràcia, la torna reaccionària".

Així, ha insistit que "només un projecte que fa compatible la sobirania i la fraternitat pot trobar solucions a les amenaces existents de divisió de la classe i del poble". "No oblidem la nostra fidelitat a una tradició que sempre va fusionar el seu projecte polític d’allò social i d’allò nacional com a parts indivisibles del mateix. Ja en el passat la idea d’'un sol poble' va imposar-se i estic convençut que tornarà a fer-ho" , afegeix en un text que conclou amb un "Salut i República".