Público
Público

CAS PUJOL Oleguer Pujol Ferrusola posa "la mà al foc" per tota la seva familia

El més petit dels Pujol explica que ha arribat el moment de donar la seva versió de l'escàndol, perquè "hi ha un canvi de tendència i estan atacant sense miraments i d'una manera molt directa" als seus pares. Reconeix com un error el fet d'obrir un compte a Andorra, però insisteix en que no ha fet res il·legal.

Oleguer Pujol. Arxiu. EFE

PÚBLIC

La familia Pujol trenca progressivament el seu silenci. Ara ho ha fet el fill petit, Oleguer Pujol Ferrusola i ho ha justificat perquè, segons ell "s'ha produït un canvi de situació". Els Pujol creuen que "ara és el moment" de donar la seva versió.

"D'entrada tenim un germà a la presó per unes coses a tots els efectes injustes. I perquè hi ha un canvi de tendència i estan atacant sense miraments i d'una manera molt directa als meus pares", ha dit en una entrevista concedida a RAC1, en la que ha posat especial èmfasi en la defensa del conjunt de la seva familia i particularment dels seus pares:

"No és una organització criminal. No som ni organització, ni criminal. No hi ha organització de rols tot i que s'ha intentat atribuir als meus pares un paper preponderant que no han tingut mai". "Poso la mà al foc per tota la família, pels meus germans i pels meus pares", ha dit textualment.

I en relació al seu pare, l'ex-president Jordi Pujol, ha parlat, a més, en termes molt personals.  Ha explicat que ara pot parlar més amb ell i que "el disfruta" més que abans. "D'alguna manera -ha dit- estic perdent el president i estic guanyant el pare".

"Comparable amb el Dalai Lama"

Fins i tot ha comparat l'ex-president amb una figura de tant prestigi internacional com el el líder tibetà: "Hi ha un interès especial en desacreditar el nom del meu pare,  se l'ha volgut desterrar", ha declarat Oleguer Pujol. "El que tenen en contra del meu pare és comparable al que la Xina pot tenir en contra del Dalai Lama. Al Dalai Lama el van fer fora del país i al meu pare l'han desterrat internament", ha assegurat.

Però el menor dels Pujol també ha volgut deixar especialment clara la seva confiança amb el primogènit de la familia, que segons va reconèixer, a banda dels seus negocis particulars, va gestionar directament els diners de la familia dipositats a Andorra.

"Una acció de contraprogramació"

Oleguer Pujol pensa que l'empresonament del seu germà va ser "una acció clara de contra programació". "El posen a la presó just la setmana que comença el procés del cas de la comunitat de Madrid, del Canal de Isabel Segunda". "Busquen un altre titular per tapar allò", ha afegit.

I també s'ha defensat ell, personalment, sense estalviar paraules. Ha negat taxativament l'acusació d'haver blanquejat diners. "No he fet res il·legal", ha assegurat, però ha reconegut com un error el fet d'obrir un compte a Andorra no declarat, com la resta de la familia, per rebre els diners del llegat del seu avi. De fet, ha dit, se'ls imputa "única i exclusivament un delicte fiscal". "A nivell penal tampoc hi ha res. En el pitjor dels casos podria reconèixer un error de falsedat documental de 12.000 euros".

Al llarg de l'entrevista, el menor dels Pujol, ha donat detalls sobre la seva situació personal i professional.  Ha explicat que ara no té feina, però que sempre va treballar fora de Catalunya, que li van anar molt bé les coses i es va guanyar molt bé la vida. "Ara preparo la meva defensa i em dedico a viure. No busco feina", ha reconegut. "M'és molt complicat. El cognom castiga. La gent té por a l'exposició i a que es digui que està fent coses amb un Pujol.

'La mare superiora'

Oleguer Pujol també s'estén a l'entrevista sobre sobre la nota en què la seva mare es descriu com a 'mare superiora' per suposadament ordenar traspassos de comptes. Afirma que la nota és de 1995 i que la seva mare no la recorda, encara que ha admès que "el concepte de la mare superiora existia".

Però considera evident que és un fotomuntatge i ha considerat que apareix de forma estranya en la causa: "És molt estrany que l'hagi escrit ella i per això diem que no ho reconeixem". "No sé si el fotomuntatge l'ha fet Andbanc, els Cierco o el senyor Villarejo". El comissari José Manuel Villarejo, segons Oleguer Pujol, forma part de l'equip dels germans Cierco (banquers andorrans), "perquè els fa d'assessor".

En preguntar per l'expressió de la seva mare a la comissió del Parlament assegurant que els seus fills van 'amb una mà davant i una altra darrere' ha declarat: "La meva mare no parlava per mi, jo m'he guanyat molt bé la vida, però ha assenyalat a altres dels seus germans que han patit molt en aquest procés, com Pere, Marta i Oriol.