Público
Público

OTEGI I TARDÀ A LLEIDA Arnaldo Otegi: “Els bascos ens juguem la nostra llibertat nacional a Catalunya”

El líder independentista basc, Arnaldo Otegi, i el diputat d’ERC a Madrid, Joan Tardà, han debatut, davant de 800 persones a Lleida, sobre Catalunya i Euskadi: un objectiu comú. La visita del líder basc ha aixecat polèmica a la capital de Ponent

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Joan Tardà i Arnaldo Otegi, en l'acte de dimecres al vespre a Lleida. FOTO: Mònica Mombiela

L’acte al Teatre Principal ha aixecat una gran expectació i les invitacions s’havien exhaurit des de fa alguns dies. La xerrada l’han organitzat Òmnium Cultural, l’Ateneu Popular de Ponent i l’associació Súmate,  i ha estat moderada per la periodista Laia Riverola. Abans però de començar la conferència, l’ANC ha passat un vídeo sobre aquests set anys de manifestacions catalanes en favor de la independència amb música d’Obrint Pas . Tot seguit ha estat la presidenta de l’entitat a Lleida, Rosa Burrell, qui ha demanat a les 800 persones assistents que ajudessin a a fer un collage amb unes cartolines que tenien als seients. Al crit de 'Votarem l’1 d’octubre?' tothom ha aixecat la seva i s’ha pogut llegir un 'sí' gegant.

Otegi: "els catalans no  es juguen només la llibertat nacional sinó la construcció d’un paradigma"

El polític basc Arnaldo Otegi ha estat el primer a entrar en matèria quan se li ha preguntat què en pensava que a dia d’avui encara se’l titlli de “pistolero” o “terrorista” per part d'alguns polítics del Partit Popular. Otegi ha afirmat que amb aquestes declaracions “només busquen crispar un acte i utilitzen la meva presència a Lleida per identificar el procés amb el meu passat a la presó”. 

Tardà, però, ha volgut recordar en tot moment “que el referèndum es farà i que ja estem al darrer tram. Si algú està cansat que pari cinc minuts però que es torni a enganxar al procés perquè l’1 d’octubre viurem un moment històric que ens permetrà exercir el nostre dret a decidir”.

Otegi ha continuat el debat assegurant “que nosaltres mirem aquest procés amb una profunda admiració i enveja sana i fem nostres unes paraules del primer president del País Basc que deia que nosaltres sempre amb Catalunya i això és el que estem fent”. L’independentista basc ha continuat “crec que en aquests moments el que es juguen els catalans no és només la llibertat nacional sinó la construcció d’un paradigma que serveixi per altres pobles per recuperar la seva sobirania”.

Joan Tardà i Arnaldo Otegi, en l'acte de dimecres al vespre a Lleida. FOTO: Mònica Mombiela

Un altre dels temes que s’han posat sobre la taula ha estat el que plantejava la falta de llocs habilitats per anar a votar. S’ha fet referència a les declaracions de l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, que ha dit en tot moment que ell no cedirà espais municipals per celebrar el referèndum. Tardà ha volgut tranquil·litzar a la ciutadania assegurant que “el govern se’n farà càrrec i que encara queden molts dies per votar. Si hi ha alguna disfunció acabarà sent un estímul més per conquerir espais de llibertat i democràcia”. 

Tardà: "L'interrogatori de la Guárdia Civil forma part de l’operació que pretén fer-nos descarrilar i injectar temences, por i desassossec"

Parlant dels entrebancs amb els quals s’està trobant el govern català per celebrar aquest referèndum també ha sortit a la llum l'interrogatori que han fet avui agents de la Guàrdia Civil a alts càrrecs de la Generalitat. Tant Tardà com Otegi han coincidit en remarcar que “això forma part de l’operació que pretén fer-nos descarrilar i injectar temences, pors i desassossec”, ha explicat Tardà. 

Pel basc “és un mecanisme per obstaculitzar el procés català. És fruit de la naturalesa del govern espanyol que és antidemocràtica i autoritària. Qui anuncia repressió és perquè renuncia convèncer a la gent”. Precisament tots dos protagonistes han tingut molt clar que al final si el referèndum tira endavant serà gràcies a “la gent, ja que són ells qui aniran a votar i qui han de decidir el futur del seu sobiranisme”.

Allau de crítiques per la presència d'Otegi

La conferència no ha estat exempta de polèmica, fins i tot abans de celebrar-se. Així ahir la presidenta provincial del Partit Popular a Lleida, Marisa Xandri, va recordar el passat polític d’Otegi. “Que un terrorista com ell vingui a Lleida a donar lliçons en forma de conferència demostra que el separatisme català és un moviment antidemocràtic i que els seus promotors no tenen cap respecte cap a la memòria de les víctimes del terrorisme”, va afirmar la diputada popular. 

Avui el polític basc ha respost amb ironia dient que “això és una tècnica per crispar i per identificar un procés pacífic i democràtic com el de Catalunya amb l’eix del mal. Amb Yoko Ono, Maduro ja només faltava Arnaldo Otegi donant suport a aquest procés enfront de l’eix del bé que són la Conferència Episcopal, la Caixa, l’exèrcit i el Partit Popular, entre d’altres”. A més ha finalitzat la seua intervenció anhelant que el País Basc segueixi l’exemple català i arribi algun dia a aconseguir la independència d’Espanya. Per Otegi” depèn del que passi a Catalunya tindrem més possibilitats d’aconseguir les nostres llibertats nacionals”.