Público
Público

Pablo Hasel no entrarà a presó

L'Audiència Nacional ha rebaixat la condemna del raper a 9 mesos i un dia de condemna per considerar que existeixen atenuants del delicte d'enaltiment al terrorisme. Hasel ha passat pels tribunals per un tuits on lloava l'acció d'ETA i els Grapo. 

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

3 mar. 2018.- Los raperos Valtonyc y Pablo Hasel en un acto contra la censura celebrado en Sabadell. EFE

La Sala d'Apel·lació de l'Audiència Nacional ha rebaixat a 9 mesos i un dia la condemna de dos anys i un dia de presó al raper Pablo Hasel per lloar a Twitter a ETA i als Grapo, atès que aquestes organitzacions ja no estan actives, amb el que li evita anar a presó al no superar la condemna els dos anys.

En revisar la sentència que li va imposar la secció primera penal, que va tenir un vot particular discrepant d'una magistrada que va considerar que li emparava la llibertat d'expressió, la Sala d'Apel·lació adverteix que els tuits analitzats "no encaixen dins de la llibertat d'expressió", ja que contenen "violència" i una "banalització del terrorisme".

No obstant això, i a la llum de la doctrina del Suprem, del Tribunal Constitucional i del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), considera que concorren certes causes que "atenuen la responsabilitat penal" del raper i per això ha acordat rebaixar-li la pena.

Com a principals motius, la Sala observa que va enaltir a bandes terroristes que porten "un temps important sense realitzar accions terroristes" i que les expressions utilitzades en aquests comentaris, malgrat ser una reincidència en un delicte pel qual ja havia estat condemnat, "són menys explícites que aquelles per les se li va condemnar en un passat".

La pena ara rebaixada se sumava a una altra condemna anterior també de dos anys de presó per enaltiment del terrorisme que li va ser imposada en 2014 i que tenia en suspens, després de ser ratificada pel Tribunal Suprem, en mancar d'antecedents.