Público
Público

ATAC A LA CORONA I ENALTIMENT DEL TERRORISME Pablo Hasel: "A veure si jo ara seré el culpable que es compri amb diners públics el silenci de les amants del rei"

El raper lleidatà s'enfronta a una pena de presó de dos anys i nou mesos i multa de 40.500 pels delictes d'enaltiment del terrorisme i de calúmnies i injúries contra la corona i les institucions de l'Estat.

L'Audiència Nacional jutja de nou el raper lleidatà Pablo Hasel. EFE/ Fernando Alvarado

AGÈNCIES

El raper lleidatà Pablo Rivadulla, conegut com Pablo Hasel, ha justificat aquest aquest dijous a l'Audiència Nacional les seves crítiques al rei emèrit Joan Carles I  explicat  els motius pels quals en el seu compte personal de Twitter es va referir a membres dels GRAPO com a "exemples de resistència". "Això no canviarà", encara que se li condemni a presó, ha dit.

El músic, que s'enfronta a una pena de presó de dos anys i nou mesos i multa de 40.500 pels delictes d'enaltiment del terrorisme i de calúmnies i injúries contra la corona i les institucions de l'Estat, ha reconegut ser l'autor de les esmentades piulades i ha dit que, en la seva qualitat de comunista, els GRAPO só "exemples de lluita" i de "resistència", per les condicions que, segons ell, han hagut de patir.

"Sóc jo culpable que la Policia assassini? Em limito a relatar fets objectius", ha dit en ser preguntat pels seus comentaris a Twitter en els quals va acusar la Policia Nacional, d' "assassins" i "mercenaris de merda" i a la Guàrdia Civil de torturar i disparar a 15 immigrants morts a El Tarajal (Ceuta) al febrer de 2014.

La fiscal Ana Noé també li ha preguntat per les seves puilades sobre el ex-cap militar d'ETA Joseba Arregi de qui va dir que havia mort "assassinat per la Policia" i per Isabel Aparicio, detinguda a l'octubre de 1979 com a membre dels GRAPO i que, al seu parer, va ser "exterminada per comunista" i que l'Estat li va negar assistència mèdica.

"Quan una persona està presa en mans de l'Estat cal garantir l'accés a una assistència mèdica digna; en el cas d'Isabel no va anar així i això li va empènyer a la mort. Jo denuncio que és un extermini", ha dit Pablo Hasel, que també ha precisat que les manifestacions no són suficients per conquistar drets i llibertats. malgrat li agradaria que així fos.

Desqualificació del rei Joan Carles

Al final de la vista oral, la fiscal ha elevat a definitiva la seva petició de presó i li ha retret que "ni la llibertat d'expressió ni la crítica racional emparen aquest tipus de comentaris". A més ha precisat que els 62 tuits publicats en el seu compte personal "són incitadores a la violència" ja que no s'ha limitat a escriure epítets sinó que ha intentat dur a terme una mobilització social.

El seu lletrat per la seva banda ha demanat l'absolució del raper i ha emmarcat els comentaris en el dret la llibertat d'expressió i creació assegurant que "pràcticament la meitat de la creació artística a Espanya estaria censurada" si s'ataca a la sàtira "crítica, àcida i mordaç" contra la corona. "És com si als germans Bécquer els censuréssim per la seva creació de 'Els Borbó en pilotes'", ha dit el lletrat en referència a una publicació dels poetes que incloïa sàtires de la casa reial.

L'advocat es referia així a la cançó publicada per l'acusat al seu canal de Youtube el 26 d'agost de 2016 amb el títol 'Juan Carlos el Bobón' , que inclou expressions com 'capo mafiós saquejant l'Estat espanyol', 'borratxo tirà' i 'escombraries mafioses', i per la qual se li atribueix el delicte d'injúries a la corona i contra les Institucions de l'Estat.

En resposta, el raper ha dit que "mig país pensa el mateix" i que ell es dedica a relatar uns fets objectius. "És públic i notori que amb els diners públics s'han finançat nombroses correries i el silenci d'amants del rei emèrit, com Bàrbara Rei, i a mi, per relatar això, se m'està demanant presó", ha respost a preguntes de la fiscal del cas a qui li ha dit que si cal demanar presó per a cada mitjà de comunicació que explica això "no hi hauria suficients presons". "A veure si jo ara seré culpable que el rei dilapidi diners públics en les seves caceres o es compri amb diners públics el silenci de les seves amants", ha protestat.

El raper ha fet ús del torn d'última paraula per insistir davant el tribunal que està "sobradamente provat" el que diu i que s'està davant "una altra inquisició". "Si la Guardia Civil ha assassinat a 15 immigrants Què haig de dir? Si es venen armes a Aràbia Saudita haig de dir que són per garantir una vida digna a la població?" ha exposat.

Igualment ha reproduït un tuit de la Policia Nacional amb data de 2013 en el qual deia que expressions com 'Tant de bo es morin (o una bomba) és una mesquinesa, una idiotesa però no és delicte'. "A mi, per moltíssim menys que això. se'm vol condemnar a presó. Els límits dels drets de la llibertat d'expressió són sempre per als mateixos, l'error és que jo no sigui un feixista que desitja bombes a homosexuals o catalans", ha afegit.

L'acusat ja va ser condemnat l'any 2014 per l'Audiència Nacional a dos anys de presó per difondre a través del seu canal de Youtube diversos temes contra representants del PP i el PSOE. A més, el Jutjat Penal 3 de Lleida el va condemnar a una multa de 540 euros per un delicte lleu de falta de respecte a l'autoritat per referir-se a Àngel Ros, alcalde d'aquesta localitat, com "Àngel malparit, et mereixes un tret. T'apunyalaré".

Tant a la seva arribada com a la sortida de les dependències judicials el músic, que compta amb més de 54.000 seguidors a la xarxa social de Twitter, ha estat acompanyat per desenes de seguidors que han llançat crits de suport i que portaven una pancarta amb el lema 'Sense llibertat d'expressió no hi ha democràcia'.