Público
Público

Pablo Iglesias i els comuns surten a defensar els pressupostos: "No ho posem fàcil als enemics de la democràcia"

La primera línia dels comuns ha celebrat aquest diumenge al matí un acte per explicar la importància d'aprovar els Pressupostos Generals de l'Estat. El secretari general de la formació, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, o la portaveu al Parlament, Jèssica Albiach, entre d'altres, han instat al govern català a no aixecar-se de la taula per evitar la possibilitat que torni a governar la dreta espanyola del PP, C's i VOX.

La diputada al Congrés per En Comú Podem, Lucia Martín, el tinent d'alcalde de Barcelona Gerardo Pisarello, la portaveu del Parlament de Catalunya en Comú - Podem, Jèssica Albiach, el secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a l'acte de la formació lila de Nou Barris. BCN En Comú

Una plaça plena a vessar de banderes morades, el color corporatiu de Podem, ha rebut aquest matí al líder de Podem, Pablo Iglesias, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. L’acte ha començat amb càntics de "Sí se puede" des del públic que han estat correspostos per l’alcaldessa reconeixent que la ciutat, el país i Europa es troben en un "moment global complicat". Colau ha fet referència al ressorgir de l’extrema dreta però ha puntualitzat que "és important que tots assumim la capacitat que tenim per generar alternatives".

L’alcaldessa ha argumentat que és necessari "revertir anys i anys de retallades i privatitzacions" i per això ha interpel·lat als actors polítics catalans per fer possible l’aprovació d’uns pressupostos "socials històrics". Tot i això, ha interpel·lat a l'executiu de Quim Torra per demanar-li que governi per "tots els catalans", ja que la societat viu "una situació límit" a la que els ajuntaments estan "fent front sols". "La Generalitat ens deu molts diners", ha sentenciat.

Per tot plegat Colau ha fet referència a la necessitat de rubricar el preacord que han segellat el grup parlamentari de Podem i les seves confluències al Congrés per fer possible l’augment del salari mínim interprofessional, la regulació de "lloguers abusius", unes tarifes que garanteixin el dret a la mobilitat i recursos per les persones dependents. Per això ha fet una crida al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, perquè "no tiri la tovallola" recordant el triomf de la moció de censura, i ha subratllat que estan en joc els "drets i llibertats de milions de persones".

Per la seva banda, el líder de Podem ha constatat que amb la mesura es podrà, entre altres qüestions, transferir competències als ajuntaments per baixar els lloguers. Iglesias ha defensat la necessitat d’uns nous pressupostos, ja que qüestions com aquestes no serien possibles només amb l’aprovació de reials decrets des de l’executiu espanyol. Igualment, s’ha dirigit a les formacions catalanes al Congrés perquè sumin els seus vots a la proposta. Pablo Iglesias ha reconegut que "potser és immoral" parlar de pressupostos amb presos polítics a les presons però ha explicat que, si no tiren endavant, l’escenari d’unes possibles eleccions tornaria a generar el mateix escenari de negociació de pressupostos.

Els dirigents de Podem i Catalunya en Comú han indicat que la convocatòria d’uns nous comicis podria obrir la porta a un govern espanyol entre el PP, Ciutadans i VOX. Iglesias ha esbossat un paisatge en el qual els pressupostos serien fets "a la mida bancs, els presos seran enviats lluny de les seves famílies i aniran a per tots”, il·legalitzant també partits. També ha reconegut que l’aprovació d’aquesta proposta de pressupostos "no és la panacea" tot i que ha demanat intel·ligència i diàleg a la resta de partits per garantir "justícia social i una direcció que permeti que l’Estat segueixi sent democràtic". En aquest sentit, la portaveu dels Comuns al Congrés, Lucía Martín, ha exposat: "No hem fet fora al PP per quedar-nos amb els seus pressupostos".

Objectiu: Barcelona 2019

L’acte també ha servit per fer valoració de la legislatura actual de Barcelona en Comú al govern de la ciutat i exposar els arguments per garantir la seva continuïtat durant els anys vinents. L’alcaldessa Ada Colau ha afirmat que "Barcelona en Comú va guanyar les eleccions contra tot pronòstic gràcies a la força de la gent" i ha demanat que la "convicció" dels seus votants torni ara.

Colau ha assegurat que la resta d’actors de les candidatures a l’Ajuntament "estan inquiets i nerviosos amb tots els canvis" impulsats des del govern local i ha explicat que "mouran tota la seva maquinària del fang i de la por". El primer tinent d’alcaldia de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha fet èmfasi en el fet que el govern municipal ha demostrat que "es podia fer millor" i sense la necessitat d’estar vinculats a casos de corrupció com la trama Gürtel al PP i el 3% al PDeCAT i l’antiga Convergència.

Pisarello també ha dit que "ni un sol dia ens hem oblidat que qui ens ha posat a Plaça Sant Jaume -espai on s’ubica el consistori- són les classes populars". Aquesta qüestió ha estat aprofitada pel dirigent de BComú per assenyalar que amb un govern convergent "no haguéssim tingut la ciutat amb més inversió social i als barris populars". Així mateix ha criticat a Manuel Valls -a qui defineix com "el candidat de les elits"- l’absència de crítica cap a les entitats bancàries, ja que, al seu entendre, "representen els mateixos interessos". "Mai es posarà al costat de la gent ni plantarà cara als grans oligopolis", ha afegit.

"Espanya capital Ankara"

Ada Colau ha reconegut que Catalunya viu "un dels moments més difícils de la seva història democràtica" i ha atacat al Partit Popular (PP) per haver estat el causant de l’atzucac actual. En el mateix sentit, Pisarelo també ha ressaltat durant la seva intervenció que "gairebé cada setmana hem anat a les presons" a visitar els presos polítics catalans i també a denunciar la política del PP, "infame i inadmissible". Malgrat tot, Colau ha exposat que els dirigents del Partit Demòcrata (PDECat) i ERC "no volien parlar de pressupostos pel moment d’excepcionalitat" però ha demanat esforços a totes les parts per "desjudicialitzar la política entre tots".

La portaveu de Catalunya en Comú al Parlament, Jèssica Albiach, ha reiterat, en aquest sentit, la necessitat de "drets civils i polítics però també socials", un argument que ha completat Pisarello advocant per una república que canviï "la vida de la gent" i quedi ancorada en el "republicanisme màgic" dels partits independentistes. Igualment, Albiach ha llançat una advertència al president de la Generalitat, Quim Torra, dient-li: "Si algú es pensa que aprovarem uns pressupostos continuistes amb la foscor i retallades és que no ens coneix. No acceptarem gestos simbòlics en els pilars del benestar".

Més enllà de la situació catalana i el futur econòmic de l’estat espanyol, durant l’acte ha estat present una crítica oberta a la figura del rei Felip VI i al sistema de la monarquia. Iglesias ha preguntat als assistents "per què serveix la monarquia" i ha analitzat que "el 2018 el país necessita instruments que assegurin la fraternitat i només poden ser republicans". Així mateix, la portaveu de Catalunya en Comú al Parlament, Jèssica Albiach, ha ressaltat que "la monarquia és una institució anacrònica i no ens representa".



¿Te ha resultado interesante esta noticia?