Público
Público

Pablo Iglesias: "Vox és, en part, una contrarevolució al moviment feminista"

El líder de Podemos i el periodista Enric Juliana conversen a La Casa del Llibre de Barcelona sobre 'Nudo España' (Editorial Arpa), una publicació escrita a quatre mans sobre els conflictes polítics que creuen actualment el país. Juliana: "El que ha passat a Andalusia ens diu que la capacitat de l’esfera autonòmica d’absorbir el que passa al país ha arribat al seu límit". Un grup unionista interromp l'acte amb banderes espanyoles i crits per la unitat d'Espanya,

El líder de Podem, Pablo Iglesias, i el periodista Enric Juliana es troben a La Casa del Llibre de Barcelona per conversar sobre el llibre que han escrit conjuntament, 'Nudo España' (Editorial Arpa).

Pablo Iglesias i Enric Juliana han conversat durant més de 60 hores al llarg de vuit mesos. Converses que han recollit al llibre Nudo España (Editorial Arpa) i que han presentat a La Casa del Llibre de la Rambla Catalunya de Barcelona debatent de temes tan diversos com la monarquia, el feminisme, l’auge de l’extrema dreta i, és clar, Catalunya. L’acte ha estat interromput per un escarni d’una desena d’unionistes que han entrat a l’espai cridant i desplegant banderes espanyoles. Els assistents els han respost amb una contundent onada sonora de "Sí se puede".

"Què, la via eslovena?", ha començat molt directa Lola García, la periodista de La Vanguardia que ha moderat l’acte. "Crec que el president Torra no està d’acord amb ell mateix, a vegades es diuen coses sense pensar-les i dubto que Torra desitgi una via eslovena per a Catalunya", ha opinat el líder de Podemos. El periodista de La Vanguardia, Enric Juliana, ha estat més contundent amb aquesta qüestió: "El problema és que a Catalunya hi ha irresponsables a llocs de direcció política, massa poca-soltes i ha ressorgit la figura del milhomes, que hem de combatre". "Si el govern espanyol utilitza la mà dura contra Catalunya, el bloc reaccionari guanyarà les eleccions", ha opinat Iglesias, que creu que "si aquesta és la via del gobierno, haurà comès un gran error; en aquest país és necessari compartir un Estat".

En relació a l'anunciada reunió del Consell de Ministres a Barcelona el pròxim dia 21-D, Iglesias ha traslladat la seva "sospita" segons la qual, si el Govern espanyol acceptés mantenir una reunió "amb el Govern autonòmic", donaria "normalitat institucional" a una trobada com aquesta i "potser es podria començar a parlar sobre pressupostos".

Un grup espanyolista interromp l'acte de presentació de 'Nudo España', el llibre escrit per Pablo Iglesias i Enric Juliana. Cèlia Muns

Un grup espanyolista interromp l'acte de presentació de "Nudo España", el llibre escrit per Pablo Iglesias i Enric Juliana. Cèlia Muns

Juliana i Iglesias han estat d’acord en assenyalar el Partit Popular i, molt especialment a l’expresident José María Aznar, com a gran amenaça del futur polític espanyol. En aquest sentit Iglesias ha estat dur: "Si no es fan polítiques de consens amb l’objectiu de poder compartir l’Estat, arribaran els bàrbars -fent referència a la ultradreta- liderats per Aznar". Per la seva banda, Juliana també ha criticat l’actual govern català i, en general, el procés independentista, dient que aquest també cal combatre’l.

I en relació a la vaga de fam que mantenen quatre dels polítics catalans empresonats, Juliana ha llançat una dura interpretació: "La vaga de fam és contra Oriol Junqueras" "Intenten esventrar Esquerra Republicana", ha afirmat.

Vox i el feminisme

"El que ha passat a Andalusia ens diu que la capacitat de l’esfera autonòmica d’absorbir el que passa al país ha arribat al seu límit, ha estat desbordada, i gran part d’aquest desbordament ha començat a Catalunya", ha sentenciat Juliana referint-se a l’èxit de Vox en les recents eleccions andaluses. "És una situació dramàtica però que ja ha passat abans a Espanya". 

Per la seva banda, el Secretari General de Podemos ha explicat el fenomen de Vox com a -en part- una "contrarevolució" al moviment feminista que en els últims anys ha format part de l’esfera política, qualificant així el partit de Santiago Abascal d’"extremament masclista". Assistim, ha dit, a "l'emergència d'un moviment reaacionari davant la revolució de les dones". Segons Iglesias, "el feminisme és el més potent que ha passat en política en els últims anys i com a moviment transversal pot ser el que ens doni l’alternativa de model d’Estat quan superem la monarquia". "Aquest 8 de març -ha manifestat- va fer història. Va ser una lliçó del moviment feminista a la classe treballadora.

El sentit de la monarquia després de la transició

"Més enllà de la dubtosa legitimitat del restabliment de la monarquia durant la Transició, la figura del rei Joan Carles I arribava a tenir sentit per evitar un cop d’Estat, i així ho entenia gran part del país", ha explicat el líder de Podemos, que ha afegit: "però una vegada superada aquesta situació i especialment després de l’abdicació del rei, la monarquia ja no té raó de ser". L’afirmació ha arrencat una onada d’aplaudiments entre el públic de l’acte.

El 3 d'octubre, ha explicat Iglesias, Felip VI es va convertir en cap d'Estat dels partits de la dreta.

El líder de Podemos ha fet de nou una defensa de la República com alternativa a l'actual règim. República que hauria de garantir justícia social, reconeixeria la plurinacionalitat de l'Estat i en la qual el feminisme canviari les formes de fer política.

En aquest punt Enric Juliana ha entrat d'alguna manera en polèmica amb el dibuix republicà traçat per Iglesias per defensar l'anomenat régim del 78. "Abans que canti el gall del 2019 ens trobarem defensant la Constitució de 1978 com a baluart democràtic".

Premi Sord Press

Poc abans de la presentació del llibre, Pablo Iglesias ha rebut el premi Sord Press en Comunicació no verbal i defensa de la llengua de signes per al bon ús d’aquesta en la construcció d’una societat més inclusiva. En el seu discurs d’agraïment, el Secretari General de Podemos, ha citat la diputada Irene Montero i la senadora d’Unidos Podemos Pilar Lima, també present a l’acte. "És un gran honor rebre aquest premi a la trajectòria política perquè vol dir que som útils", ha afirmat Iglesias.