Público
Público

La pagesia es mobilitza a Barcelona per reclamar ajudes urgents per la sequera

Venen de Ponent per reunir-se amb la Generalitat i exigir una millor gestió de l'aigua quan fa un mes que es van tancar els canals d'Urgell i el de Segarra-Garrigues, que depenen de l'Estat

Pagesos de Ponent manifestant-se contra el tancament del canal d'Urgell i Segarra-Garrigues a la plaça Sant Jaume.
Pagesos de Ponent manifestant-se contra el tancament del canal d'Urgell i Segarra-Garrigues a la plaça Sant Jaume. Maria Aladern / ACN

Continua la mobilització de la pagesia per la situació de sequera que amenaça les collites. Aquest dimecres la manifestació del sector agrari de Ponent ha arribat a Barcelona amb centenars de pagesos afectats pel tancament del canal d'Urgell i del de Segarra-Garrigues, un mes després que s'implementés com a restricció per combatre la sequera.

Reclamen una millor gestió de l'aigua davant la sequera

Ambdós canals són gestionats per la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), que depèn de l'Estat, però els mobilitzats s'han reunit pel president del Govern, Pere Aragonès, i per la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, a qui han traslladat les greus conseqüències de limitar l'aigua de les collites.

Els manifestants exigeixen ajuts immediats i una millor gestió de l'aigua a les administracions davant la crisi de la sequera. A més, entregaran una caixa de pomes als polítics, com a símbol les últimes que es van collir als camps de Lleida l'any passat.

Alerten d'una "mort anunciada"

El portaveu de la plataforma convocant, Jaume Perera, ha avisat que el sector està davant d'una "mort anunciada" si no s'actua ràpidament. "Cal una solució de país", ha dit, remarcant que la manca d'aigua "no és només un problema del sector agrícola", sinó que implica també als ciutadans o les indústries.

Una caixa de pomes i una corona de flors que simbolitza la mort del sector agrícola, davant del Palau de laGeneralitat.
Una caixa de pomes i una corona de flors que simbolitza la mort del sector agrícola, davant del Palau de laGeneralitat. Maria Aladern / ACN

Perera ha recordat que Catalunya és autosuficient alimentàriament, però que si s'arriba al pitjor dels escenaris de la sequera i desapareix bona part del sector agrícola, això es perdrà. "Dependrem dels aliments que vinguin de fora, les multinacionals arribaran i adquiriran les nostres finques, plantaran el que voldran i marcaran els preus que els doni la gana, i ho notareu al súper, quan vulgueu una barra de pa o un quilo de fruita", ha avisat.

Marxa des de Ponent

Les reserves al límit dels embassaments de Rialb i Oliana i la falta de pluges van forçar aquesta mesura inèdita en els 161 anys d'història de la infraestructura que ha deixat als pagesos abocats a buscar alternatives per intentar regar i salvar les seves collites. Els efectes de la falta d'aigua ja es fan notar, sobretot a l'alfals i als fruiters.

Els efectes de la falta d'aigua ja es noten, sobretot a l'alfals i als fruiters

Davant aquesta situació d'incertesa, els pagesos de la regió, així com els representants dels principals sindicats i cooperatives agràries van crear la Plataforma Manifest del Gran Urgell, que ha sigut la convocant d'aquesta multitudinària manifestació a Barcelona.

Concretament, els pagesos han sortit des de Golmés en caravana i un cop arribats a Barcelona fer una primera parada a la plaça Sant Jaume, on s'ubica la seu del Govern. Posteriorment, passaran per la seu de la Comissió Europea al Passeig de Gràcia.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, durant la reunió amb els representants del sector agrari.
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, durant la reunió amb els representants del sector agrari. Maria Aladern / ACN

La marxa vol reivindicar les seves demandes al Govern i conscienciar també a la població de la importància de vetllar pel sector agrari. Així doncs, la protesta també busca alerta als ciutadans que quedar-se sense fruita o cereal de proximitat implica un augment considerable de preus dels aliments, que s'han de comprar en altres països.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?