Público
Público

PROCÉS SOBIRANISTA El Parlament aprova la reforma que permetrà agilitar el tràmit de les "lleis de desconnexió"

La modificació del reglament es realitza per fer possible l'aprovació de lleis com la del referèndum d'autodeterminació previst pel pròxim 1 d'octubre

Diputats de la CUP durant el debat del Parlament sobre la reforma del reglament de la Cambra / EFE

públic

El Parlament de Catalunya ha modificat el seu propi reglament per 72 vots a favor i 63 en contra, per fer possible aprovació de determinades lleis per lectura única. D'aquesta manera els grups parlamentaris sobiranistes podran impulsar el tràmit urgent de la llei del referèndum i de la normativa coneguda com "lleis de desconnexió".

La votació ha estat precedida d'un acalorat debat entre representants dels grups parlamentaris de Junts pel Sí i de la CUP d'una banda, i de PSC, Ciutadans, PP i Catalunya Sí Que és Pot (CSQP) de l'altra al voltant de la finalitat de la pròpia reforma i la possibilitat que el referèndum previst per l'1 d'octubre faci possible l'exercici del dret d'autodeterminació per part de la ciutadania catalana.

El portaveu de JxSí Roger Torrent ha explicat que la reforma que ha defensat és "perfectament constitucional i perfectament estatutària" i ha recordat que el Congrés dels Diputats, en el seu reglament, té previst el procediment de lectura única, ja utilitzat en reformes tan espinoses com la de la llei del Tribunal Constitucional.

"La reforma a vostès els és igual", ha dit Torrent dirigint-se a l'oposició. "La seva obsessió és impedir que hi hagi urnes", "el que els fa por és que els catalans i catalanes puguin votar", ha insistit.

El diputat de Ciutadans José María Espejo-Saavedra, ha titllat de 'cacicada' la reforma del reglament i ha censurat que l'únic que persegueix és "emmordassar l'oposició" que s'oposa a les lleis amb les quals es pretén donar llum verda al procés independentista.

Ferran Pedret, en representació del PSC, ha explicat que el tràmit per lectura única elimina obstacles per a l'aprovació de lleis, però que alguns d'aquests obstacles són drets fonamentals dels representants polítics.

Per part del PP ha intervingut Alejandro Fernández, que ha elevat el to per acusar també a la majoria de "trepitjar els drets de l'oposició".

En nom de la CUP, la diputada Anna Gabriel ha explicat el propòsit del seu grup de donar suport a la reforma del reglament perquè pugui votar la gent del Sí i la del No a la independència de Catalunya i ha acusat els grups unionistes de pretendre que només tinguin veu els partidaris del No.

Gabriel ha assenyalat la incoherència que suposa l'oposició a la reforma del reglament de la Cambra en nom dels drets de les minories i girar l'esquena al dret de la majoria que vol expressar-se en les urnes i exercir d'aquesta manera el dret d'autodeterminació.

Joan Coscubiela, de CSQP, ha coincidit amb Ciutadans en qualificar de "cacicada" la reforma que previsiblement aprovaria el Parlament. En la seva intervenció ha dit que de la mateixa manera que es van oposar a aquest tipus de "cacicades" al Congrés dels Diputats s'oposen que s'aprovin al Parlament. Coscubiela ha demanat a la majoria sobiranista del Parlament que renunciï al procediment d'aprovació de lleis per lectura única.

Rajoy demana dictàmen

A última hora d'aquest dimecres, fonts del govern espanyol han informat que Mariano Rajoy ja ha demanat un dictàmen urgent al Consell d'Estat sobre la reforma del reglament aprovada pel Parlament.

La petició del cap de govern, segons les mateixes fonts citades per l'agència EFE, tindria per objecte possibles actuacions futures davant la decisió de la cambra legislativa catalana, que permetria aprovar per la via d'urgència les "lleis de desconnexió".