Público
Público

El Parlament de Catalunya denuncia "la manca d'independència" de la justicia espanyola

El legislatiu català demana que la seva queixa s'elevi al Consell d'Europa, al Consell dels Drets Humans de l'ONU a Ginebra, a la Comissaria de Justícia de la UE, al Tribunal Europeu de Drets Humans ia la Cort internacional de Justícia de la Haia.

El Parlament aprova moció sobre la justicia espanyola

El Parlament de Catalunya ha decidit presentar una queixa davant el Síndic de Greuges per "la manca de d'independència i la falta d'objectivitat de l'alta judicatura i la fiscalia espanyoles i el Tribunal Constitucional, amb especial menció al currículum polític dels seus components".

El legislatiu català ha pres aquesta decisió amb l'aprovació d'una moció de la CUP, esmenada per Junts pel Sí, en la qual es demana que la queixa s'elevi al Consell d'Europa, al Consell dels Drets Humans de l'ONU a Ginebra, a la Comissaria de Justícia de la UE, al Tribunal Europeu de Drets Humans i a la Cort Internacional de Justícia de la Haia.

A banda de la consideració que mereix el currículum dels membres de l'alta judicatura i de la fiscalia, a la moció també es demana que quedi reflectida la manera com es veuen afectats els "drets de la ciutadania de Catalunya" com a conseqüència de la politització d'aquestes dos òrgans de la magistratura.

En aquest sentit, al text de la moció es deixa constància que el conjunt del Govern espanyol "utilitza políticament el poder judicial en el conflicte democràtic contra Catalunya".

La politització del poder judicial, s'afirma, "perverteix la funció" del Tribunal Constitucional i de la Fiscalia i, a ulls de la majoria de la ciutadania, qüestiona la legitimitat de les seves resolucions en el que fa referència al Dret a decidir de Catalunya.

'Evident politització i dependència partitocràtica'

El Parlament, a més, demana que aquesta moció es traslladi al TC, del que es diu que degut a "la seva evident politització i dependència partitocràtica", posa en qüestió "la seva capacitat per resoldre amb independència o neutralitat assumptes relacionats amb el procés" de Catalunya.

Des del PP, el diputat Joan Milian ha acusat la CUP de sobreactuar amb aquesta moció per tapar que mantenen en el poder "als que porten 30 anys governant Catalunya", en referència a CDC, de la qual ha afirmat que ha ajudat a construir l'actual Estat.

El diputat de la CUP Benet Salellas li ha replicat que tenen molt clar que "estan en el costat oposat dels pares de Banca Catalana" i ha situat els populars del mateix costat que els convergents.

La moció s'ha aprovat amb el vot favorable de 71 diputats de la CUP i JxSí, l'abstenció dels 8 parlamentaris de Catalunya Sí Que Es Pot i el rebuig de 51 del PP, Ciutadans i Partit dels Socialistes de Catalunya.