Público
Público

El Parlament crea una comissió d'investigació sobre l'anomenada "Operación Cataluña"

La iniciativa parlamentària, promoguda per JxSí, plantejada per investigar actuacions de l'Estat contra dirigents sobiranistes, ha estat aprovada amb el vot a favor de tots els grups excepte els diputats de C's, que s'han abstingut, i els del PP, que han votat en contra.

Parlament de Catalunya

AGÈNCIES i Públic

El Parlament ha aprovat aquest dimecres a la creació de la comissió d'investigació sobre les activitats secretes del ministeri d'Interior en col·laboració amb diferents entitats i dirigents contra adversaris polítics, per conèixer més detalls sobre el que alguns policies van denominar "Operación Cataluña".

La iniciativa parlamentària, promoguda per JxSí, plantejada per investigar actuacions de l'Estat contra dirigents sobiranistes, que va revelar  Público i sobre les que informa en exclusiva, ha estat aprovada amb el vot a favor de tots els grups excepte els diputats de Ciutadans, que s'han abstingut, i els del PP, que han votat en contra.

Ciutadans s'ha abstingut en no compartir el nom de la comissió, si bé sí que s'ha mostrat a favor d'investigar aquest suposat entramat d'"espionatge polític".

El diputat de JxSí Lluís Guinó, que ha manifestat el seu "fàstic" per haver de parlar de la "Operacióbn Cataluña" al Parlament, ha denunciat la "trama d'extorsió planificada des del Govern i el Ministeri d'Interior per intentar destruir l'adversari polític i l'independentisme ", en una pràctica contrària a la democràcia.

Guinó ha assenyalat a diversos responsables polítics i policials, començant per l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz i acabant pel comissari José Manuel Villarejo, passant per la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, i l'exdirector de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) Daniel de Alfonso.

"Tots ells han participat en una trama d'extorsió per intentar destruir l'adversari, i això no es fa en democràcia", sinó que és una estratègia pròpia de les dictadures per intentar fer callar les veus sobiranistes, segons Guinó.

Guerra bruta

Jordi Terrades (PSC) ha deplorat "la guerra bruta des de les clavegueres de l'Estat per combatre idees polítiques, no només independentistes", i ha considerat que aquest comportament ha de tenir una resposta contundent des de les institucions democràtiques.

També ha destacat que l' 'operació Catalunya' ha transcorregut "en paral·lel a un Govern català i un dels partits que el formen amb un problema de corrupció: després del piromusical d'avui, a alguns els ha tocat la grossa de Nadal", ha ironitzat en referència a la sessió d'aquest dimecres del judici del cas Palau.

Des de CatSíQueEsPot, Marc Vidal ha explicat que el seu grup ha votat a favor de crear la comissió però amb "una profunda desconfiança" per l'escassa transcendència i la poca utilitat que tenen les comissions d'investigació al Parlament, i ha posat com a exemple la de la passada legislatura sobre el 'cas Pujol'.

La diputada de la CUP Mireia Boya ha assegurat que fa molts anys que hi ha guerra bruta de l'Estat contra tots els moviments que qüestionen clarament l' 'estatus quo', i que l'esquerra independentista i els anticapitalistes ho saben "molt bé, perquè han patit intervencions, detencions i fins i tot tortures i assassinats ".

Per això, els 'cupaires' consideren que la comissió sobre la 'Operació Cataluña' no pot restringir-se al moment ni als càrrecs electes actuals i ha d'anar "més enllà del Principat".

El PPC s'ha quedat sol en la seva oposició a crear aquesta comissió. "S'ha de tenir molta barra per venir aquí a dir que li fa fàstic, tenint avui a Fèlix Millet i Jordi Montull al jutjat", ha dit la diputada popular Esperanza García en al·lusió al judici del cas Palau que se celebra aquests dies.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?