Público
Público

El Parlament, d'ERC a Ciutadans, critica l'ultimàtum de Torra a Pedro Sánchez

L'oposició critica durament el termini d'un mes fixat per Quim Torra per abordar el dret a l'autodeterminació. ERC codemna les mobilitzacions del passat dissabte i la concentració a les portes del Parlament d'aquest 1 d'octubre i defensa la via lenta i el diàleg amb l'Estat per assolir la independència. La CUP es posiciona a l'oposició més rígida contra el Govern de la Generalitat. Ciutadans i el PP critiquen contundentment el suport de Torra als CDR i les ofertes d'indult pels presos. Comuns s'ofereixen per parlar d'un referèndum pactat "des de Catalunya", mentre el PSC treu pit del diàleg bilateral".

El president de la Generalitat, Quim Torra, durant el debat de política general. EFE/Quique García

 El Parlament és protagonista per tercer dia consecutiu. L'1-O, la mobilització va arribar fins les portes de la institució amb clara intenció d'entrar-hi, a crits de "Torra dimissió". Aquests fets han marcat l'activitat parlamentària dels dies posteriors, amb la votació sobre la suspensió de diputats de Pablo Llarena i l'inici del curs polític amb el debat de política general.

Després que el president de la Generalitat, Quim Torra, inaugurés aquest dimarts el curs parlamentari amb un discurs que plantejava un ultimàtum al govern de Pedro Sánchez, aquest dimecres ha estat el torn de la rèplica. El pols del carrer ha pujat la temperatura del relat del Govern i l'oposició l’ha respost amb la mateixa contundència. Sense sorpreses, el PP i C’s ha mantingut un relat extremadament bel·ligerant amb la línia de Torra mentre que el PSC ha emplaçat al Govern a no tornar a la desobediència. Per la seva banda, els Comuns han proposat apostar per un referèndum pactat obrint una taula de diàleg al Parlament on hi participin independentistes, Comuns i el PSC.

El que ha quedat clar d’aquest debat parlamentari són les diferències internes entre els independentistes. Per una banda, Junts per Catalunya ha provat de mantenir un discurs aparentment dur sense renunciar al diàleg bilateral, amb les anades i vingudes a les quals la postconvergència recorre per no perdre el lideratge. ERC, en canvi, ha estat especialment contundent: referèndum pactat amb l’Estat, condemna a les mobilitzacions d’aquests dies i via lenta. Per últim, la CUP ha deixat clar que se situen a les antípodes del Govern i han insistit en la desobediència, amb la societat civil mobilitzada al capdavant.

ERC condemna la concentració de l'1-O al Parlament

El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, s'ha distanciat completament del discurs amb el qual Quim Torra va obrir el debat de política general. Mentre el president de la Generalitat va donar el titular fixant un termini a Pedro Sánchez per parlar d'autodeterminació, Sabrià ha defensat el relantiment de l'estratègia: "Probablement trigarem més temps del que voldríem, en part perquè davant tenim un Esatt autoritari disposat a utilitzar la violència per la unitat del Regne". "Fa temps que demanem una estratègia comuna, una unitat d'acció. Qui prometi dreceres és un ingenu o ens està enganyant. Qui estigui cansat que s'aturi i que descansi, o que cerqui un relleu", ha arribat a dir Sabrià; un dard enverinat tant per la CUP com pels seus socis de Govern, Junts per Catalunya.

Sabrià també ha condemnat taxativament la manifestació del dissabte passat, quan diverses entitats sobiranistes i els CDR van convocar una concentració a la plaça Sant Jaume per evitar l'entrada de policies nacionals que homenatjaven l'operació policial de l'1-O. També han condemnat les mobilittzacions que van arribar fins les portes del Parlament aquest primer d'octubre: "No compartim les imatges de dissabte ni de dilluns. No les compartim perquè fan petit un moviment que ha estat i serà exemplar. Un moviment que és immens i que a garrotades es fa petit i lleig", ha dit. A més, el portaveu republicà ha defensat l'actuació dels Mossos d'Esquadra, que van carregar contra els manfestants, tot i afegir que "volen una policia del segel XXI". 

El tercer titular que ha deixat el grup republicà ha estat la distància marcada amb la validesa de l'1 d'octubre, constantment reivindicada pel Govern: "El referèndum de l'1-O té un valor incalculable, és el principi de tot. Voldríem ser República, però avui no som la República que anhelàvem, encara no. I fer-ho veure ens allunya de l'objectiu d'arribar-hi", ha dit Sabrià. Esquerra ha fet una crida a reivindicar el 3 d'octubre, data en que es va convocar una vaga general per denuciar la violència policial, amb la qual representen els objectius d'eixemplar la base de l'independentisme.

Sergi Sabrià ha deixat clar que la seva via és la pactada amb l'Estat, a llarg termini i sense flirtejar amb la desobediència, i ha defensat l'opció de tornar a celebrar un altre referèndum vinculant: "Hem d'estar disposats a voler tornar a votar. Sense patir per la integritat física, sense por. No renunciarem a cap via, però avocarem els esforços a la millor". 

Arrimadas: "A Catalunya se li acaba la paciència"

"A Catalunya se li acaba la paciència. Té raó, als independentistes, per les seves mentides, perquè porta molt de temps parlant de la arcàdia feliç". La líder del partit taronja, Inés Arrimadas, ha mantingut el mateix to que aquest dimarts ja va defensar el portaveu del grup Carlos Carrizosa. Arrimadas ha demanat a Torra que deixi d'"animar" les masses, referint-se a les declaracions del president  a favor de la mobilització dels CDR.

També s'ha mostrat especialment crítica amb la votació de la delegació de vot dels diputats suspesos: "Jo sé quina és la seva idea de separació de poders, l'he patit aquí", i ha insistit en que cap dels membres del Govern a l'exterior o empresonat són exiliats o presos polítics: "Sap la quantitat de famílies catalanes humils, senzilles, que tenen un membre de vida a la presó? No  han tingut accés a tants advocats ni assessors com els seus companys". A més, Arrimadas també ha criticat les ofertes d'indult cap als presos catalans que han posat sobre la taula alguns dirigents socialistes: "Confien en un gran flotador, el del govern de Sánchez".  

Miquel Iceta treu pit del diàleg bilateral

El secretari general del PSC també ha criticat les mostres de suport de Quim Torra als CDR i ha posat sobre la taula els canvis de direcció del Govern pel que fa a les mobilitzacions del dilluns: "Vostè no pot convocar els CDR perquè apretin i després enviar els Mossos. I després, no donar suport als Mossos. I després, donar un discurs per acontentar a tothom". El socialista considera que el Torra va fer un discurs que "només s'adreça als independentistes" i ha posat en dubte que l'independentisme "tingui la majoria social suficient" per exercir l'autodeterminació.

A més, Iceta ha criticat que el Govern plantegi abans convocar el fòrum polític i cívic amb el qual Torra va planetajar debatre sobre com havia de ser una República catalana: "Ens parla del fòrum cívic i polític, però ens agradaria que abans treballi en majories parlamentàries". També ha posat en qüestió la determinació amb la qual el president va dir que no acataria una sentència condemnatòria pels presos, que va dir que "legitimaria" el moviment independentista: "Si pactem un referèndum, ens oblidem del que ja hem realitzat. Si no ens agrada la sentència del Suprem, això ens habilita per la independència. Pensem que aquest no és el camí".

Iceta també ha aprofitat la seva intervenció per treure pit del diàleg bilateral entre la Generalitat i el govern socialista de Pedro Sánchez: "Hi ha qui diu que no s'ha de dialogar amb els que pensen diferent. Nosaltres creiem que s'ha de dialogar amb tothom", ha dit, interpelant al PP i Ciutadans. Per aquesta raó, Iceta s'ha mostrat preocupat per l'enrocament del discurs de Torra d'aquest dimarts: "No pot cometre l'error de dir 'o autodeterminació o res'. Diuen, que deixaran caure el president Sánchez, aviam si Pablo Casado o Albert Rivera ho arreglen. Catalunya, quan ha jugat akl tot o res, ha perdut sempre".

Albiach proposa pressionar a Sánchez pel referèndum

La nova portaveu de Catalunya en Comú - Podem, que s'estrena després de la dimissió de Xavier Domènech, ha començat la seva intervenció amb crítiques cap a les polítiques socials del Govern pel que fa a l'atur, l'escola pública, les escoles bressols o les pagues extres dels funcionaris.

Acte seguit, Albiach ha entrat en el debat territorial per criticar durament el termini fixat per Torra per pressionar al govern central: "Va amenaçar a Pedro Sánchez amb inestabilitat si en un mes no posen sobre la taula el referèndum. Ja tornem a tenir sobre la taula el 'tenim pressa'. Ja sabem com va acabar".  En aquesta línia, els Comuns han ofert consensuar un "pacte de claredat" i una "taula del diàleg" per debatre sobre com ha de ser un referèndum pactat amb l'Estat, on han instat als socialistes a participar, i han criticat l'ambigüetat de Torra: "Al mateix discurs ha dit que no s'ha de repetir un referèndum perquè ja s'ha fet, però minuts més tard, insta a Pedro Sánchez  a convocar un referèndum vinculant".

Tanmateix Albiach ha insistit en l'oportunitat que brinda el govern socialista per fer valdre la veu dels diputats catalans al Congrés i ha criticat durament l'ultimàtum de Torra a Pedro Sánchez: "En un mes no dona temps a pactar un referèndum". La portaveu dels Comuns també ha demanat més claredat al Govern, del que diu que està "ple de contradiccions" i que avança "improvitzant". A més, Albiach també ha estat especialment dura amb el "tancament del Parlament" d'aquests tres mesos "per no mostrar les contradiccions dins de l'independentisme": "S'ha de parlar al Parlament, no al TNC ni a Brussel·les. La sobirania no és només una cosa que es proclama cap enfora, és una cosa que s'exerceix cap endins". 

La CUP demana implementar la República "ara"

El portaveu dels anticapitalistes, Carles Riera, ha insistit en la via de la desobediència a l'Estat i ha exigit que deixi de posar al centre la lluita per un referèndum pactat: "La Moncloa li ha tornat a dir que no. Cercarà algun pretext per tornar a tirar la pilota endavant?". Riera ha acusat al Govern de Torra de no tenir "cap voluntat de fer efectiva la ruptura amb l'Estat" i de no haver tirat endavant "cap iniciativa per disputar a l'Estat i a les empreses de l'Ibex el control del territori". "Faci l'acte de sobirania necessari per fer efectiva la República. Ara, no després de les sentències. Ara".

Riera també ha criticat amb contundència les càrregues policials dels Mossos d'Esquadra durant les manifestacions d'aquest passat dissabte i dilluns, que ha qualificat d'"espectacle lamentable": "El Departament d'Interior s'ha reconciliat amb el Ministeri d'Interior. Ha passat de demanar la retirada dels piolins a reconciliar-se amb els cossos de seguretat de l'Estat, que ens van agredir l'1 d'octubre". Riera també s'ha referit al cos policial català per criticar-lo: "Els Mossos d'Esquadra no són la nostra policia, també són cossos de l'Estat a Catalunya. Senyor Buch, plegui", ha dit.

Riera diu haver constatat que "el moviment republicà està intacte" després de les mobilitzacions de les últimes setmanes: "La gent a les portes del Parlament deien 'desobeeixin o dimiteixin'. Nosaltres en prenem nota'. L'anticapitalista ha demanat al Govern que no siguin "un obstacle" i que "obeeixin al poble que és qui millor ordena": "Constatem que el poble està preparat, qui potser no està preparat és el PDeCAT, Junts per Catalunya o ERC. No comptin amb nosaltres per l'estabilitat de l'autonomia", ha sentenciat Riera, qui ha sentat les bases per retornar als cupaires als escons de l'oposició.

El PP diuen no ser "colons"

El portaveu del grup popular, Alejandro Fernández, ha destinat part del seu discurs a argumentar per què Catalunya no pot ser considerada una colònia d'Espanya i ha arribat a dir que ell i Torra són "un parell d'espanyolazos": "Vostè té més a veure amb mi que amb un saltador de pèrtiga de Noruega".  Fernández també ha demanat als socialistes que deixin "l'equidistància": "No es pot dialogar a qualsevol preu. Amb la seva actitud està trencant la unitat constitucionalista.

El popular ha dit voler fer un exercici "d'autocrítica", no per no haver pactat i negociat amb l'independentisme, sinó la gent que l'ha aturat pel carrer "i ens han dit que s'han sentit sols": "No hi ha condicions a Catalunya pel diàleg. Ja hem cedit massa amb els nacionalistes". 

Fernández ha demant la dimissió de Torra i ha insistit en la necessitat d'apartar "la llavor totalitària de la via pública" per aconseguir la convivència, referint-se al president de la Generalitat. Ha instat als independentistes de canviar de president i buscar-ne un "que no cridi a la violència als carrers". 

JxCat critica el govern de Pedro Sáchez

El diputat Albert Batet ha reitert les paraules del president Quim Torra d'aquest dimarts. Batet ha reivindicat el referèndum de l'1 d'octubre i ha recordat la vaga general del 3 d'octubre, d'ara fa un any. Batet ha insistit en la necessitat d'implementar la República, que és "el que ens demanen els catalans i catalanes" després de les mobilitzacions de'aquest dies. El diputat postconvergent ha insistit en que, precisament aquestes mobilitzacions, demostren que "el poble hi és". 

A més, Batet ha comparat el govern de Pedro Sácnhez amb el de Rajoy, entre els quals ha dit que no hi ha masses diferències -sense entrar en detall en els diàlegs bilaterals entre ambdós governs- i ha criticat les paraules de la portaveu del govern central, Isabel Celaá, qui va lloar l'operació policial del passat 1-O, o la condecoracìó de l'exdelegat del govern central a Catalunya, Enric Millo.



¿Te ha resultado interesante esta noticia?