Público
Público

Partit dels Comuns Colau: “No podem esperar al referèndum, volem conquerir sobirania en tots els fronts”

La candidatura als Comuns recolzada per l'alcaldessa de Barcelona es presenta apel·lant a la pluralitat i diversitat dels seus integrants davant la retirada de la promoguda per la direcció de Podem Catalunya.

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Ada Colau durant l'acte d'aquest dissabte dels Comuns. MARC LOZANO

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha estat l'amfitriona de la presentació de la candidatura d'En Comú Podem -amb el mateix nom que el partit dels Comuns al Congrés- per liderar el nou espai dels Comuns, juntament amb els altres membres de l'executiva i la coordinadora de l'equip, a la fàbrica de creació Fabra i Coats del barri de Sant Andreu. Davant un públic més aviat tímid en comparació a anteriors convocatòries dels comuns, Colau ha defensat la necessitat d'avançar en la construcció del nou espai: “No podem esperar al referèndum, volem conquerir sobirania en tots els fronts”, i s'ha referit a totes les lluites que ja s'estan combatent des dels ajuntaments com la sobirania energètica, el control de l'aigua, la corrupció o els drets socials com l'habitatge per avançar en un “canvi de model de país”. “Com que no volem esperar, hem fet un pas endavant”, ha argumentat.

L'alcaldessa, a més, ha volgut defensar una candidatura “àmplia i plural” conformada per membres de Barcelona en Comú, ICV, EUiA, En Comú Podem, altres forces dels comuns i activistes independents; però sense representants de l'actual direcció de Podem a Catalunya després de la negativa del seu secretari general, Albano Dante Fachin, a ocupar espais en aquesta mateixa llista i de la retirada de la candidatura que Podem va presentar aquesta setmana perquè “no es donaven les condicions democràtiques” que el partit exigia per confluir en el nou espai.

Una altra de les ànimes de la candidatura, el portaveu Xavier Domènech, també ha apel·lat a la diversitat i pluralitat de la candidatura després dels intents del diputat al Congrés que Podem no es retirés de la construcció del nou espai, mediant entre Dante Fachin i Pablo Iglesias. “La diversitat ens fa forts. Hem de construir a partir d'aquesta diversitat amb objectius comuns”, ha explicat fent referència a un dels punts forts dels líders del nou procés: 'els objectius per davant de les sigles'.

Domènech, conscient que hi ha altres candidatures que es disputen liderar el partit a través de votacions que comencen aquest dissabte i finalitzen el pròxim 8 d'abril quan se celebri l'assemblea constituent, ha defensat que si la candidatura que lidera surt escollida “construirà amb altres candidatures un instrument per guanyar el país” i que, per tant, comptarà amb gent de Podem que s'ha desmarcat del pols de la direcció actual.

Durant la presentació de l'equip, que aplega a càrrecs de diferents territoris i trajectòries polítiques, han intervingut membres tant de l'Executiva com de la Coordinadora, com Nora Sánchez, Marc Parés, Candela López, Elisenda Alemany, Llorenç Planagumà, Hakima Abdoun i Lucía Martín. Tots ells han defensat la pluralitat de la candidatura, la necessitat d'acabar amb “la Catalunya del 3%” i l'hegemonia convergent i la necessitat de participació de la gent en el procés de construcció del nou espai. Parés, encarregat de la coordinació de la ponència que es presentarà el dia 8 a l'assemblea i que representarà les línies polítiques del partit, ha defensat que molta gent ha participat en el procés i que existeix “una majoria il·lusionada” amb aquest nou espai.

L'assemblea constitutiva demostrarà si aquest nou subjecte polític pot aplegar la mateixa il·lusió que va representar Ada Colau fa tres anys o si, pel contrari, la disputa llançada per Podem debilita el procés. Les darreres dades indiquen que més de 6.500 persones s'han inscrit a Un País en Comú -el nom provisional de l'espai-, de les que només han votat poc més de 300.