Público
Público

Què passarà amb el deute d'ICV quan es creï el partit dels Comuns?

El partit ecosocialista arrossega un deute superior als 11 milions, però alhora compta amb un patrimoni important, format per una trentena de locals en propietat. La nova organització naixerà sense cap deute i en el seu codi ètic establirà la prohibició de recórrer a l'endeutament bancari.

Els actuals coordinadors nacionals d'ICV, Marta Ribas y David Cid. E.P.

MARC FONT

El proper 8 d'abril, el futur partit dels Comuns viurà la seva assemblea fundacional. A l'espera de resoldre el dubte de si Podem hi participarà des de l'inici -ara mateix la direcció de la formació lila fa campanya per no implicar-s'hi si no s'atenen les seves reivindicacions-, a poc a poc es van coneixent els fonaments de la futura formació, com ara els principals trets del seu codi ètic. Entre d'altres qüestions, establirà limitació de mandats, càrrecs i sou i prohibirà l'endeutament del nou subjecte polític.

Aquesta darrera qüestió contrasta amb la situació d'alguns dels actors de la confluència, que arrosseguen un important passiu bancari. És el cas, sobretot, d'Iniciativa per Catalunya (ICV), que a tancament de 2016 tenia un deute d'11,2 milions d'euros amb entitats financeres, fonamentalment corresponent a deute hipotecari -no únicament per l'adquisició de la seu nacional, ubicada al Passatge del Rellotge de Barcelona- i a abonar a CaixaBank.

El que està clar és que el nou partit dels Comuns naixerà sense deutes, de manera que no assumirà el passiu de les organitzacions confluents, que hauran d'afrontar-ne el pagament. Un portaveu ecosocialista explica a Públic que l'actual direcció "té el mandat de construir el nou subjecte, no el de dissoldre ICV". El deute de la formació havia arribat a superar els 16 milions d'euros el 2011 i des d'aleshores s'ha anat reduint. Les fonts de l'organització consultades, asseguren que confien en tancar aquest any amb un passiu situat al voltant de 10 milions.

En aquest sentit, admeten que ara estan centrats en la construcció del nou partit, i que en un futur escenari caldrà abordar altres qüestions, com ara com es "financen" les organitzacions confluents, que almenys en una primera fase continuaran existint. Per exemple, ara mateix una part dels recursos dels grups parlamentaris d'En Comú Podem o Catalunya Sí Que es Pot acaben repercutint en els comptes d'Iniciativa. Més enllà de les subvencions estatals, autonòmiques o locals, una part significativa del pressupost ecosocialista prové de les quotes de la militància i de les aportacions dels càrrecs electes -gairebé 650.000 euros al pressupost de 2016- i precisament un altre assumpte a resoldre és si un cop es confirmi la creació del nou partit hi haurà una doble militància, si pagarà una quota ordinària i a qui.

31 locals: el patrimoni d'ICV

"Cada organització té els seus actius i els seus passius i nosaltres el que farem és seguir pagant les nostres hipoteques", apunta un portaveu d'ICV. La mateixa font admet la importància del passiu que arrossega l'organització, però també recorda que a diferència d'altres partits no s'han beneficiat de cap condonació del deute, com sí ha estat el cas, per exemple, del PSC o ERC. Així mateix, subratlla que ICV compta amb un patrimoni important, format per 31 locals en propietat, una part dels quals estan totalment pagats.

A la pregunta de si la venda d'una part d'aquest patrimoni pot ser una via per afrontar el deute d'ICV, el portaveu consultat per Públic assegura que "no hem entrat a valorar si caldrà vendre el patrimoni. En qualsevol cas, tot dependrà de quins siguin els escenaris de futur i el que ara tenim damunt la taula és un deute hipotecari que hem reduït molt. Tot i que encara és gran l'afrontem amb la tranquil·litat que també comptem amb un patrimoni important i la preocupació serà trobar la manera i els camins per seguir reduint-lo, tal com hem fet els darrers anys".

Sigui com sigui, la qüestió de com anirà el finançament de les organitzacions confluents i de com, en el cas d'ICV, hauran d'afrontar el pagament de les seves obligacions financeres es plantejarà amb posterioritat a l'assemblea constituent del nou subjecte polític dels Comuns, que ara centra els esforços dels diferents actors implicats. De fet, un cop s'hagi confirmat la creació del nou partit, un dels passos que segur farà ICV serà la celebració d'una assemblea nacional, on segurament s'abordaran qüestions claus pel que fa al seu futur definitiu.