Este artículo se publicó hace 3 años.
La patronal reconeix que hi ha relació laboral entre empreses i 'riders', que deixaran de ser falsos autònoms
El Ministeri de Treball i els agents socials convenen que els denominats 'riders' són assalariats en l'última reunió de la taula que aborda la regulació de les plataformes digitals. Encara que no hi ha un acord tancat, es continuarà treballant en l'àmbit tècnic en la legislació.
Barcelona-Actualitzat a
El Govern espanyol, els sindicats i la patronal han concedit aquest dimecres a reconèixer que existeix relació laboral entre les plataformes digitals de repartiment i els denominats riders, per la qual cosa en la seva relació ha d'intervenir un contracte i, per tant, no podran ser falsos autònoms.
Aquest acord de mínims ha arribat a l'última reunió de la taula de diàleg que aborda la regulació de les plataformes digitals, després que la divisió en el si de la patronal paralitzés les negociacions i que el Ministeri de Treball advertís que desenvoluparia una regulació encara que no es tanqués un acord amb l'empresariat.
A principis de desembre, la patronal es trobava radicalment dividida entre aquelles empreses que defensaven la necessitat de regular les plataformes digitals (per entendre que tenien avantatges fruit d'operar al voltant d'un marc completament desregulat i que, per tant, hi havia una situació de competència deslleial) i aquelles altres que defensaven la situació actual.
Sobre la base d'aquesta divisió, l'empresariat va anunciar a la resta d'interlocutors del diàleg social (Govern espanyol i sindicats) que no negociaria més fins a aclarir aquesta postura, la qual cosa de facto va paralitzar els treballs de la taula durant diverses setmanes. Finalment, el Ministeri de Treball va optar per desbloquejar la situació convocant una reunió definitiva (la d'aquest dimecres) i avançant que, per no atorgar dret a veto a l'empresariat, encara que la patronal no se sumés a l'acord avançaria en la regulació de les plataformes digitals i seguiria endavant amb el projecte de llei.
En l'anterior taula, a més, Treball havia presentat una última proposta que recollia la necessitat d'incorporar a la llei la jurisprudència del Tribunal Suprem (que havia reconegut en una sentència la relació laboral entre un rider i Glovo) i que tractava de complir amb les exigències dels sindicats sobre la creació d'un registre de plataformes digitals.
No hi haurà més reunions, però es continuarà treballant
Des de Treball sempre s'ha defensat que la creació d'aquest registre podria anar en contra de diverses directives europees (la UE no disposa encara d'un marc regulador per a les plataformes digitals), a més que seria una competència que recauria en el Ministeri d'Economia.
La proposta dels de Yolanda Díaz advocava, en canvi, per reformar l'Estatut dels Treballadors perquè els representants sindicals poguessin conèixer com afecten els denominats algorismes que utilitzen les plataformes digitals a les condicions laborals dels seus treballadors.
Segons fonts del diàleg social, aquest dimecres tant la patronal com els sindicats han portat a la taula la seva pròpia proposta (en el cas de l'empresariat, després de la divisió que ha patit durant totes les negociacions) i Treball s'ha compromès a sintetitzar un nou text sobre la base dels dos documents presentats.
No obstant això, el Govern estatal manté que aquesta ha estat l'última reunió del diàleg social sobre plataformes digitals i que els treballs que es desenvolupin d'ara endavant tindran un caràcter tècnic per tractar de polir el text que ha de donar lloc al projecte de llei.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..