Público
Público

CAMPANYA DEL PSOE A CATALUNYA Pedro Sánchez: "L'Espanya nació de nacions arribarà, el centralisme és cosa del passat"

El secretari general del PSOE, que ha intervingut aquest dissabte al mitin on s'ha proclamat Miquel Iceta com a candidat a la presidència de la Generalitat, ha fet una crida "al diàleg", per a que "l'1 d'octubre no passi res". Iceta ha demanat la implicació de tots els socialistes d'Espanya en el projecte del PSOE per a Catalunya

El líder del PSC, Miquel Iceta, amb el Secretari General del PSOE, Pedro Sánchez. EFE/Quique García

El secretari general, Pedro Sánchez, s'ha mostrat fermament convençut que l'aposta federal del PSOE és l'única possible per afrontar el denominat problema amb Catalunya, i ha proclamat que "l'Espanya nació de nacions, arribarà, perquè el centralisme és el passat ":

Sánchez, que va intervenir a Barcelona en l'acte de proclamació de Miquel Iceta com a candidat del PSC a la Generalitat, ha demanat que ningú s'espanti pel concepte de "nació de nacions" i ha recordat que és el mateix concepte que van defensar els pares de la Constitució com Jordi Solé Tura o Gregorio Peces-Barba, "o el mateix que tenia Carme Chacón o Pasqual Maragall", ha afegit.

El dirigent socialista va argumentar que Espanya ha de caminar "perquè es reconegui la seva identitat i es reconeguin les seves identitats, s'entenguin i que se les protegeixi". Aquesta solució, segons ell, només passa pel projecte socialista plasmat aquest divendres en l'anomenada "Declaració de Barcelona".

Sánchez ha defensat aquesta proposta com l'única possible i que, en síntesi, passa per la reforma de la Constitució per reconèixer les identitats nacionals d'Espanya,

El líder del PSOE, a més, va destacar que és l'única alternativa que s'ha posat damunt de la taula fins ara davant de "separatista i immobilista", i ha afegit que és "plenament constitucional".

En aquest sentit, va tornar a demanar a Mariano Rajoy que busqui solucions i abandoni la seva postura de passivitat i, de nou, el va tornar a advertir que si continua en la seva actitud, el PSOE prendrà les regnes, "perquè ja no té majoria absoluta a Congrés ", ha recordat.

Sánchez, a més, ha promès implicar-se de ple en aquesta aposta per fer front el problema, ha assegurat que passarà molt de temps a Catalunya i que vol parlar amb els representants polítics i de la societat civil. Ha afegit que la seva oferta és clara: "Cal buscar diàleg, i solucions".

Ha censurat, a més, que "alguns polítics" utilitzin la bandera de Catalunya per tapar la corrupció, "construint pàtria emportatnt-se el seu patrimoni a Andorra o Suïssa".

L'acte l'ha tancat el ja candidat a la presidència de la Generalitat, Miquel Iceta, que en un apassionat míting ha fet una clara crida al partit germà. "Perquè aquest projecte tiri endavant, necessitem la implicació de tots els socialistes espanyols", i ha agraït el suport de Sánchez, així com el contingut de les resolucions del 39è Congrés del PSOE que, segons ell, marquen un camí comú entre les dues formacions polítiques.

Iceta ha dit que la proposta del PSOE no és la tercera via, "és la primera via i, alguns dies, "cuando me vengo arriba", ha ironitzat, crec que és l'única". Per això, ha apel·lat al fet que les posicions enfrontades s'acostin a la negociació.

El líder català ha dit que encara no era el temps d'anunciar un programa polític, però ha promès que, si presideix Catalunya, la seva única obsessió serà lluitar contra totes les desigualtats però, sobretot, "treure el país d'aquest laberint", ha dit.

Ha donat el ple suport del PSC a les posicions de Sánchez, i ha assegurat que també creu que el seu lideratge és l'únic que pot conduir a desallotjar el PP de la Moncloa. Ha tornat a cridar "Allibereu-nos d'ells, Pedro, com més aviat", com va fer fa mesos abans que Sánchez fos desallotjat de la secretaria general i a acabat amb pronunciament contra el referèndum i amb tres "Visca Catalunya!!.