Público
Público

Pedro Sánchez obté el 82 per cent dels vots dels socialistes catalans


Miquel Iceta intenta treure ferro a la derrota de Susana Díaz, crida a la recomposició dela unitat del PSOE i demana a Podemos que retiri la moció de censura, a pesar que Pedro Sánchez va anunciar fa uns dies que una de les seves primeres mesures si guanyava les primàries seria demanar la dimissió de Rajoy.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, vota en el procés de primàries

públic i agències

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha celebrat la victòria "incontestable" de Pedro Sánchez a les primàries del partit i s'ha posat a la seva disposició.

Iceta ha volgut treure ferro al pes del PSC en el retorn de Sánchez a la secretaria general del PSOE, però ha estat més que evident  que els socialistes catalans li van donar suport fins a la seva obligada dimissió el passat octubre i li han mantingut fidelitat en tot el procés de primàries.

En el procés de recollida d'avals Sánchez ja va multiplicar per sis els suports de Susana Díaz, i en la votació d'aquest diumenge ha aconseguit encara més suports.

Amb el 100 per cent escrutat a Catalunya, Sánchez s'ha imposat amb el 81,9 per cent dels vots de la militància del PSC --8.302--, mentre que Susana Díaz ha aconseguit només el 11,75 per cent dels suports - -1.191-- i Patxi López, el 6,35 per cent --644--, amb una participació del 69,37 per cent dels 13.899 militants censats.

Per territoris, s'ha imposat àmpliament en totes les federacions, com a la de Barcelona -1199 vots enfront dels 152 de Díaz i els 113 de López-- i la del Baix Llobregat (Barcelona) -1295 enfront dels 247 de Díaz i els 105 de López.

En roda de premsa a la seu del PSC, Miquel Iceta ha dit que "aquest és un moment transcendent en la història del PSOE", ha explicat que ha trucat a Sánchez per felicitar-lo, que també ha parlat per telèfon amb Patxi López i li ha enviat un missatge a Susana Díaz. A tots tres els ha traslladat seu reconeixement.

Iceta ha subratllat que Sánchez ha guanyat a gairebé totes les federacions
menys a Andalusia i s'ha imposat amb més del 50 per cent dels vots, unes xifres que "marquen una voluntat decidida de la militància socialista" i que fan que el seu triomf no sigui qüestionable.

Tot i això, ha dit que "no és moment de comptar ni mirar d'on vénen els vots", sinó que tots treballin units per reunir al partit i impulsar el socialisme espanyol per ser l'alternativa al PP.

L'alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, que va competir amb Miquel Iceta per la primera secretaria del partit, i va fer costat obertament a Pedro Sánchez durant el procés de primàries, ha assenyalat que la seva victòria significa l'inici d'una nova etapa.

"La democràcia no destorba"

Iceta ha defensat les primàries per elegir el secretari general del PSOE com un mecanisme democràtic, transparent, obert i participatiu: "Siguem capaços de demostrar que no són motiu de discòrdia ni divisió. La democràcia no destorba".

El primer secretari del socialistes catalans ha posat especial interès en parlar de la necessitat de posar solució a la més que evident divisió existent en les files socialistes,: "Hem de recuperar la unitat interna i demostrar que les primàries no divideixen", ha insistit Iceta, que també ha exalçat la valentia dels tres candidats per presentar-se i oferir un projecte als militants.

Amb la mateixa intenció, ha intentat negar o treure importància al cop que aquestes primàries suposen per la líder andalusa, la segona en la competició: "No veig a Susana Díaz avui més feble que mai, ni de bon tros. És una dirigent molt important del socialisme espanyol".

Les incògnites del Congrés del PSOE

Iceta ha cridat al treball conjunt dels dirigents i de la militància perquè el PSOE es troba en un "moment històric, en el qual el PSC vol contribuir de manera destacada, decisiva i compromesa a la seva cohesió".

"Ens posem a disposició del secretari general per preparar un magnífic congrés" del qual la formació ha de sortir unida per fer renéixer la il·lusió de la militància i oferir-li un projecte progressista.

Preguntat per si creu que Sánchez hauria d'integrar a les altres dues candidatures, ha apel·lat a la prudència i ha dit que "és molt bo preparar un congrés del que els socialistes surtin reforçats, i això només pot venir a través de la cohesió interna", cosa que segur que el líder electe buscarà i aconseguirà, segons ha defensat.

I en quant a la influència dels resultats d'aquest diumenge en l'eventual suport a la moció de censura que Podemos ha presentat contra el president del Govern, Mariano Rajoy, Miquel Iceta ha destacat que la formació que lidera Pablo Iglesias "va cometre un error de precipitació".

"Faria molt bé de retirar-la i treballar per construir una alternativa de veritat a Espanya", ha sentenciat el primer secretari del PSC, malgrat que Sánchez va dir fa uns dies que una de les seves primeres mesures si guanyava les primàries seria demanar la dimissió de Rajoy.