Público
Público

Pedro Sánchez pensa en convocar les eleccions generals el 14 d'abril

Perquè pugui ser així, el govern espanyol hauria de dissoldre les Corts el pròxim 19 de febrer, segons anuncia l'agència Efe. ERC i el PDeCAT diuen no sentir-se pressionats per l'anunci i conviden a Sánchez a tornar a la taula de negociacions.

Pedro Sánchez durante su intervención en el acto de presentación del candidato a la alcaldía de Santander. (EFE)

agències

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, pensa en el 14 d'abril per convocar eleccions generals, només un mes i mig abans dels comicis europeus, municipals i autonòmics del 26 de maig, segons han assegurat a EFE fonts de l'Executiu.

Aquesta possibilitat es produeix en un escenari d'incertesa per l'aprovació dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) de 2019, que haurà d'afrontar les esmenes a la totalitat que es debatran a partir de demà al Congrés i d'un clar distanciament de l'Executiu amb els partits independentistes catalans.

A això se suma a la manifestació celebrada diumenge a Madrid per demanar eleccions anticipades convocada pel PP i Cs, i en la qual es va tornar a reclamar a Pedro Sánchez que doni la paraula als espanyols a les urnes. Aquesta possible convocatòria obligaria al govern espanyol a dissoldre les Corts i convocar les eleccions la setmana que ve, el pròxim 19 de febrer, per complir els 54 dies que estableix la llei.

La possibilitat d'un "superdiumenge" electoral pel 26 de maig també ha planejat a l'horitzó encara que compta amb destacats detractors entre les mateixes files socialistes.

Els barons del PSOE prefereixen acudir a les urnes des d'una estricta perspectiva territorial, sense haver d'afegir com a ingredients electorals els aspectes més delicats de la vida política nacional, com la crisi territorial a Catalunya

Els independentistes no se senten "pressionats"

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha comparegut aquest dilluns per valorar l'amunci, que considera que és "probablement per pressionar als partits en general i també als partits independentistes". Tot i això, els republicans diuen no sentir-se pressionats i que no tenen cap intenció de retirar l'esmena a la totalitat als PGE si no és mitjançant el diàleg sense renúncies: "No som massa optimistes però seguirem insistint", ha dit Vilalta.

Segons la portaveu republicana, Sánchez podria seguir governant sense pressupostos, pel que no es podria atribuir a l'independentisme la fi de la legislatura: "L'únic responsable seria el president del Govern; és l'únic que té la potestat per convocar". Vilalta ha insistit que ERC està "preparada per a les urnes": "La millor enquesta és el dia de les eleccions". 

Per la seva banda, el president del PDeCAT, David Bonvehí, ha reclamat al líder socialista que esgoti la legislatura amb Podem: "Tots som conscients que és un govern dèbil, només tindria recorregut si hagués abordat el conflicte Catalunya-Espanya i li haguéssim donat suport", ha dit Bonvehí des de la seu dels demòcrates. També ell ha volgut deixar clar que els postconvergents no se senten pressionats, però ha emplaçat a Sánchez a seguir negociant: "No ens aixecarem de la taula de negociació fins dimecres".