Público
Público

Pedro Sánchez rebutja reunir-se amb Torra

El president de la Generalitat envia una carta al president del govern central, tal com ja va anunciar al debat de política general, i aquest li respon que "ara no és el moment". La proposta de Torra arriba després que aquest fixés un ultimàtum per parlar sobre el dret a decidir amb l'executiu espanyol abans que s'acabés novembre.

02/10/2018.- El presidente de la Generalitat, Quim Torra, durante el pleno de Política General celebrado esta tarde en el Parlament de Cataluña, un día después del primer aniversario del referéndum ilegal del 1-O. EFE/ Quique García

públic

Aquest dimecres al migdia s'ha sabut que el president de la Generalitat, Quim Torra, havia procedit a fer una oferta de reunió a la Moncloa, tal com va anunciar que faria en el seu discurs al Parlament durant el debat de política general. En una carta que va ser enviada aquest dimarts a la nit, Torra demanava al president del govern central, Pedro Sánchez, reunir-se amb ell durant les properes setmanes. De fet, aquesta oferta de reunió correspon al calendari amb les dates que el Govern  jahavia posat sobre la taula per celebrar la segona trobada ara fa uns mesos, quan començava el diàleg bilateral.

Aquest dimecres la Moncloa ha respost amb un no, al·legant que no és "el millor moment" per acordar una data. La negativa arriba després que la portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, valorés el discurs de Torra en que el president català va fixar un ultimàtum d'un mes per parlar sobre el dret a decidir: "El president de la Generalitat no ha d'esperar al mes de novembre per conèixer la nostra resposta, l'hi donem ara mateix, i és autogovern i no independència, convivència i no independència", va dir. 

En la carta enviada, Torra no menciona el termini de novembre que sí va incloure al seu discurs. El president proposa la trobada per "parlar de tot en profunditat", del projecte de Sánchez per a Catalunya i "també" de l'exercici del dret d'autodeterminació.

És el primer cop que el socialisme espanyol fa una passa enrere en el diàleg bilateral des de l'arribada de Pedro Sánchez a la Moncloa. L'escalada de mobilitzacions després de la manifestació d'aquest dissabte i els actes de l'1-O, que van acabar amb centenars de manifestants a les portes del Parlament amb la intenció d'entrar a l'edifici, se sumen a les dures paraules de Quim Torra al Parlament. En el seu discurs, el líder de JxCat no només va fixar un ultimàtum per Sánchez, sinó que també va proposar tornar a votar les lleis bloquejades pel Tribunal Constitucional si el desembre el govern central encara no havia retirat els recursos. Aquest últim ítem és un dels punts centrals de les comissions bilaterals entre l'Estat i la Generalitat, fet que pot haver generat incomoditat a Madrid.

A més, Quim Torra també va posar sobre la taula la convocatòria d'un fòrum polític i social per parlar sobre com ha de ser una República catalana i va mencionar la marxa pels drets civils, socials i polítics, posant al centre de la legislatura la "constitució" de la independència, sense concretar més enllà. El punt de més bel·ligerància en el discurs va arribar amb la qüestió del judici pels presos, quan va dir que una sentència condemnatòria seria "un punt d'inflexió" en la legislatura i "un punt de no retorn" que "legitimaria la independència" a ulls del món.