Público
Público

Pensionistes en peu de guerra

Milers de jubilats es manifesten arreu del país en protesta contra la revalorització de les pensions per sota de l'IPC que va aprovar al desembre el Govern de Mariano Rajoy, que els resta poder adquisitiu

Participants en la manifestació per unes pensions dignes, aquest divendres a la Plaça Catalunya de Barcelona. Barcelona en Comú

públic

Els pensionistes han tornat a sortir al carrer contra el Govern del PP. Milers de jubilats s'han manifestat aquest dijous en nombroses ciutats catalanes i de tot l'Estat per protestar contra la política del Govern central en quan a les pensions de jubilació, i molt en particular, contra un punt concret: l'augment d'un 0,25% de les pensions aprovat al desembre, que l'Executiu va vendre com un avenç, però que, en estar gairebé un punt per sota de l'increment de l'IPC del 2017 (1,2%), en realitat els resta poder adquisitiu.

Les protestes, convocades a Catalunya per la Plataforma Unitària de la Gent Gran de Catalunya, han aplegat milers de manifestants al centre de Barcelona i en ciutats com Lleida, Tarragona, Reus, Terrassa, Sabadell, Manresa o Figueres, entre d'altres, amb el lema 'Pensions públiques dignes. Que no ens les robin'. Les manifestacions compten amb el suport dels sindicats.

A Barcelona, la manifestació ha comptat amb més d'un miler de persones, que han omplert el cercle central de Plaça Catalunya, amb la reivindicació principal de tornar a vincular l'increment de les pensions a l'evolució de l'IPC.

Des que la reforma del Govern del PP del 2013 va deslligar les pensions del cost de la vida, els jubilats han perdut poder adquisitiu. En aquests quatre anys, les pensions s'han apujat només un 0,25% anual -el mínim que marca la llei-. Els anys 2014 i 2015 els pensionistes no van perdre poder de compra perquè la inflació va ser negativa el 2014 (-1%) i es va quedar al 0% el 2015. Però ja el 2016 la inflació va arribar a l'1,6%, més de sis cops més que l'increment de les pensions, i el 2017 ha tornat a passar el mateix.

A la resta de l'Estat, el punt més significatiu de les protestes dels pensionistes ha estat Madrid, on entre 3.000 i 4.000 manifestants s'han concentrat davant del Congrés dels Diputats i han pogut trencar el cordó policial per arribar a les portes mateixes de la cambra. 

Els jubilats han tallat el trànsit a la Carrera de San Jerónimo, davant el Congrés, cosa que ni tan sols van aconseguir les manifestacions del 15M en el seu moment de màxim esplendors. Els manifestants han llançat crits com ara "menys lladres i més pensions" o "quina vergonya, ens roben les pensions".

Una delegació de les entitats organitzadores de la concentració, entre els quals es troben els sindicats CCOO i UGT, ha registrat al Congrés un escrit en el qual demanen "trencar el bloqueig polític de PP i Ciutadans" per canviar l'actual legislació de pensions.