Público
Público

PERIODISTA DETINGUT-ERDOGAN Detenen a Barcelona un periodista per una ordre internacional del govern d'Erdogan

Hamza Talçin va ser arrestat, en compliment d'una ordre de detenció de la Interpol, el dia 3 a l'aeroport del Prat i està a la presó des del dia 4. El govern turc l'acusa d'insultar a Erdogan i de pressumptes vincles amb el "terrorisme" 

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

El periodista suec-turc Hamza Talçin.

L'escriptor suec-turc Hamza Talçin, arrestat a Espanya en virtut d'una ordre internacional emesa per Turquia, és "un redactor d'un mensual que es publica a Istanbul" encara que ell resideix a Suècia "i no ha visitat Turquia des de 1998", ha assegurat el seu compatriota l'escriptor Kurd Baksi Talçin, de 59 anys, va ser arrestat, en compliment d'una ordre de detenció de la Interpol, el dia 3 a Barcelona quan anava a agafar un avió cap a Londres i, segons Baksi, està internat a la presó des del dia 4. Després de la detenció, Yalçin va ser posat a disposició de l'Audiència Nacional, que va decretar presó provisional per a l'escriptor.

La companya de Yalçin va declarar a l'agència sueca TT que l'acusen "d'haver organitzat actes terroristes al diari Odak Dergisi a Turquia el 2010". Baksi, íntim amic de l'autor de la saga "Millenium", Stieg Larsson, i autor d'una biografia del mort, ha explicat que a Suècia, Talçin és "un home molt conegut, un intel·lectual" al qual ell coneix des de 1985 perquè és amic del seu oncle i pot assegurar que mai ha estat relacionat amb activitats violentes.

Segons l'agència de notícies turca Dogan, Turquia havia emès l'abril passat una ordre de detenció contra Yalçin, sota l'acusació d'insultar al president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, per un article publicat a la revista Odak Dergisi (Focus), i per "tenir vincles terroristes" amb el grup il·legal d'extrema esquerra Partit-Front Revolucionari d'Alliberament Popular (DHKP-C).

"No té cap relació amb ells. Aquesta és una organització molt perillosa. Ell solament escriu per a un mensual que surt a Istanbul i no ha estat a Turquia des del 98. Com va a estar ell en la planificació de cap acte terrorista?" , argumenta Baksi. Turquia, segons la seva opinió, "ha utilitzat Interpol per raons polítiques i el seu objectiu és prohibir la llibertat d'expressió i evitar que Yalçin es mogui per Europa. Jo també sóc suec-turc i crític amb Erdogan, llavors no podré viatjar a Barcelona? ", es pregunta.

"Espanya no pot actuar així. En 40 dies, les autoritats hauran de decidir si el deporta Turquia, i si ho permet serà molt greu", afegeix. Talçin resideix al sud-oest de Suècia des de 1984, és membre de l'Associació d'Escriptors del país escandinau i ha treballat com a professor i com a redactor en cap de Odak Dergisi, d'orientació socialista, i ha estat vinculat a Amnistia internacional.