Público
Público

DRETS HUMANS Vaga de fam de 48 persones al CIE de Zona Franca

Els interns, que van arribar en patera el passat mes de juny prosten per exigir el seu alliberament i per evitar una probable deportació col·lectiva a Guinea Conakry 

Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de Zona Franca/ EUROPA PRESS

PÚBLIC

Un total de 48 persones retingudes al Centre d'Internament d'Immigrants (CIE) de la Zona Franca de Barcelona mantenen la vaga de fam  que van iniciar uns 60 interns dilluns a la nit per exigir el seu alliberament i no ser deportats al seu país d'origen.

Fonts consultades per Públic assenyalen que tots ells procedeixen de Guinea Conakry, que van arribar en patera a les costes de Motril el mes de juny i que es troben en situació delicada, com a conseqüència del viatge i de la pròpia vaga de fam.

Responsables del CIE, citats per l'agència EFE, afirmen que han comunicat "aquesta incidència" al jutjat que s'encarrega del control d'aquest centre i als serveis mèdics.

"Tot fa preveure que el govern prepara un vol col·lectiu" per la seva deportació, ha explicat a Públic l'advocat Andrés García Berrio, membre de l'organització 'Tanquem els CIE'. Ha assenyalat que a València es troben retingudes entre 15 i 20 persones més de la mateixa procedència i que mantenen un seguiment quotidià de la situació en què es troben.

"Els CIE no poden ser centres d'acollida per a persones migrants", denuncia Garcia Berrio, que assenyala la manca de sensibilitat dels governants en relació a persones que han viatjat en condicions extremes i que un cop aqui se les posa "en situació límit". 

La vaga de la fam d'aquestes persones emplaça a institucions com l'Ajuntament o el Parlament de Catalunya a no deixar com a "paper mullat" les seves resolucions, com la de la cambra catalana, de l'any 2015, en la que s'exigia el tancament dels CIE, afirma l'advocat.

Les persones retingudes a Zona Franca "haurien de sentir el suport no només de la ciutadania, sinó també del poder polític" que s'ha manifestat en altres ocasions.