Público
Público

MANIFESTACIONS A CATALUNYA "En Peu de Pau", una iniciativa per mantenir el caràcter pacífic de les mobilitzacions

Promotors de la cultura de la pau, intel·lectuals, dirigents juvenils i activistes constaten que la repressió contra el sobiranisme va en augment i  decideixen crear un espai per reforçar i ampliar la cultura de mobilitzacions ciutadanes estrictament no violentes en els dies i setmanes que vindran.

Promotors de l'espai "En Peu de Pau"

PÚBLIC


Activistes coneguts per la seva militància en el pacifisme, en el treball humanitari, en les campanyes en favor de l'acollida d'immigrants, persones compromeses en organitzacions juvenils i també intel·lectuals compromesos en la vida política han acordat la creació d'un espai, En Peu de Pau, per afavorir que les pròximes mobilitzacions de la societat catalana no perdin el caràcter cívic i pacífic que han tingut fins ara.

Van constatar que la repressió contra el sobiranisme va en augment i que "probablement veurem escenaris més durs que els que hem vist fins ara", ha explicat a Públic  el director de la Fundació per la Pau (Fundipau), Jordi Armadans.

Persones com el propi Armadans, o com la filòsofa Marina Garcés, o el pacifista Pepe Beúnza, considerat com el primer objector de consciència a l'Estat espanyol, o el periodista i militant de l'esquerra independentista David Fernández, o el conegut promotor de la campanya "Casa nostra, casa vostra", Ruben Wagensberg, entre altres, es van reunir sense cap altre finalitat que la de "reforçar i ampliar la cultura de mobilitzacions ciutadanes estrictament no violentes en els dies i setmanes que vindran". "Sense pretensions de dirigir res", sense voluntat de crear cap "coordinadora d'entitats", però sí de prevenir a la gent que participa en mobilitzacions contra sentiments de "més por, més angoixa o més ràbia", indica Armadans.

I amb la finalitat de fer veure la força de la no violència han elaborat i donat a conèixer un decàleg, en forma de hashtags, encapçalat amb una recomanació del president de l'Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez: "Tenim tot el dret a manifestar-nos i exigir els nostres drets i llibertats. Però també demano que ho fem amb el compromís insubornable a la no violència. Mai hem caigut en el parany de la violència. Ara tampoc ho farem”. 

#NiUnaExcusaALaCaverna, diuen: "Allò que fas compromet tot el moviment tant si dones una flor com si insultes o dones una empenta. Hem de ser impecables en denunciar totes les provocacions i actes violents, vinguin d’on vinguin"

#ConverteixIndignacioEnEntusiasme . "No et deixis embogir per les emocions, evita la violència verbal i física, tant a les persones com a les coses. Rebutja els discursos i els lemes incendiaris, les actituds d’arrogància i prepotència. Que la ràbia no et creï més adversaris. L’acció no violenta requereix de la serenitat i la cal­ma, no l’escalfament. Si notes que no et pots controlar, aparta’t de l’acció". 

#FiltraElsMissatgesEvitaRumors . "No difonguis informacions incendiàries, dubtoses o falses. Comparteix només informacions validades".

#NoTenimPor . "Aprèn a gestionar la por. No neguis els teus sentiments, però evita que la por et paralitzi: respira profundament, envolta’t de gent coneguda, cuideu-vos col·lectivament i no marxeu mai sols/es. No es tracta de no tenir por; es tracta de no deixar-se governar per ella". "Si veus alguna persona provocar o actuar violentament, no responguis. Aïlla-la a distància amb la complicitat d’altra gent".

#NoEstasObligadaARes . "Fes allò que et veus capaç de fer. No arrisquis més del que pots assumir". 

#TinguesCuraDelTeuCos . "Crea les condicions per poder resistir. Cal descansar i dormir per estar en condicions. No et deshidratis! Beu aigua molt sovint!", assenyalen entre altres consells sobre nutrició.

#PreparatPerLaRepressio . "Anota a la ma els contactes d’ajuda
Acorda amb el teu entorn mecanismes de suport en cas de lesió o detenció. Avisa al teu entorn d’on aniràs a manifestar-te o concentrar-te. Informa’t de qui coordina l’acció i quins són els objectius. Intenta anar-hi amb colla i marqueu un punt de trobada o reagrupament per si us perdeu. Informa de qualsevol agressió als col·lectius especialitzats: #SomDefensores o @DretsCat presenta la denúncia corresponent. En cas de detenció: Rereguarda 645 715 070 o Col·lectiu Ronda: 679 223 432. En cas de violència policial: Irídia: 693 287 323.

#AccionsAmbRepressio . "L’acció noviolenta pot comportar repressió. 
Les accions noviolentes, poden comportar la reacció violenta dels adversaris. Cal assegurar-nos que tot el grup n’està assabentat". Cal analitzar qui està capacitat i disposat  "a afrontar possibles agressions". "En cas que no, no ho fem. Hi ha moltes altres ma­neres de mobilitzar-nos sense exposar-nos a ser agredides o detingudes".

I afegeixen un seguit d'informacions sobre el que pot fer la policia amb porres, pilotes i altres armes, a més de recomanacions sobre formes de resistència passiva d'acció no violenta i de comportament davant la repressió:

"Si veus una agressió: Fes fotografies i vídeos i envia-te’ls per correu per tenir proves ( penjar-ho a les xarxes pot ser contraproduent!). Truca a entitats especialitzades per informar del cas. Ofereix el màxim d’informació possible que puguis recollir".

"Si reps una agressió policial: Intenta mantenir la calma. Recopila el lloc i hora de l’agressió. Busca vídeos i fotografies de gent propera o de càmeres de videovigilància. Busca testimonis que hagin presenciat l’agressió. Si pots, recull informació de l’agent que t’ha agredit (detalls facials/corpo­rals i número de placa). Si tens lesions, fes-ne fotografies on se’t reconegui, ves a l’hospital i demana un informe mèdic".

"Si et detenen: No declaris mai a comissaria, fes-ho al Jutjat amb el teu advocat/da Recorda les dades del teu advocat/da. No toquis cap objecte que t’ofereixin els agents ni firmis el document d’efec­tes personals si hi indiquen objectes que no són teus. Evita que et facin fotografies amb roba que no és la teva o en postures específiques. Si tens lesions, demana una visita mèdica i la medicació que necessitis".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?