Público
Público

Pilotes de goma de la Policia Nacional per jugar al pati de l'escola

Pares d'alumnes del col·legi Lestonnac de Lleida denuncien indignats als mitjans que agents de la policia espanyola han donat pilotes de goma a alguns infants. Des de la direcció del centre asseguren que és un fet puntual i que ja s’ha posat en coneixement dels Mossos d’Esquadra

Pilota de goma dels antiavalots de la Policia Nacional igual a les que han regalat a alumnes d'una escola de Lleida

Un grup de pares d'alumnes de l'escola Lestonnac de Lleida han denunciat aquest matí que agents de la policia espanyola han donat pilotes de goma a alguns alumnes perquè juguessin a l'hora del pati. Segons els pares, els nens han estat jugant durant dies amb el material dels antiavalots. Una versió que es contradiu totalment amb la del director del centre, Josep Tarragó que ha assegurat que "el primer dia que els mestres van descobrir els alumnes amb aquestes pilotes a les mans els hi van requisar fins a dia d'avui". És més, segons el mateix director "al pati de l'escola estan prohibides les pilotes dures perquè seria perillós per a la resta d'infants que juguen a les instal·lacions".

El Col·legi Lestonnac es troba situat davant la comissaria de la Policia Nacional a la capital del Segrià. Aquest fet ha generat nombroses queixes per part dels pares d'alumnes per la presència d'agents del cos davant el centre educatiu des de dies abans de l'1 d'octubre. Els agents, uniformats i alguns amb una metralleta a les mans, fan guàrdia al mateix carrer on hi ha l'accés al col·legi. A les hores d'entrada i sortida dels alumnes és quan haurien aprofitat per lliurar les pilotes, sempre segons el comunicat dels pares denunciants. Un comportament defineixen de "greu" i que els ha generat "malestar".

"Ens indigna enormement que un material prohibit a Catalunya des del 2014, on la policia nacional les va utilitzar en les càrregues efectuades a l'Escola Ramon Llull de Barcelona el passat 1 octubre, causant a un jove la pèrdua de visió en un ull per l'impacte d'una d'aquestes pilotes, hagi estat recentment i durant uns dies material de joc d'alguns dels nostres fills al col·legi a conseqüència de la negligència d'uns policies de servei que es dediquen a regalar tan alegrement aquestes pilotes de goma als alumnes", conclouen.

La Policia Nacional admet els regals

En aquest sentit, des del cos policial han admès haver regalat pilotes en dues ocasions: una, a un pare que va anar a demanar-ne amb el seu fill, i una altra a un avi que va fer la mateixa petició amb el seu nét. Des de la policia espanyola asseguren que aquest és un acte freqüent en altres províncies i que mai havien tingut cap problema. No obstant això, han insistit en què les pilotes es van donar després de la petició expressa de dos adults i que la utilització que en facin d'elles "ja no la podem controlar".

Des de la direcció del centre escolar s'han mostrat sorpresos que hagi circulat aquest comunicat sense "haver-nos posat al corrent ni intentat parlar amb nosaltres abans de fer-lo públic". Es dóna la circumstància que la denúncia no ha estat signada per cap pare ni mare, i que s'ha distribuït de manera anònima. Tot i això, Tarragó destaca que els fets descrits "són totalment veritat, excepte el fet que les pilotes hagin estat en mans dels alumnes més d'un dia a partir de la descoberta per part dels tutors dels estudiants".

El director de Lestonnac també ha matisat que "avui hem posat al corrent la direcció dels mossos d'Esquadra de Lleida i els hem fet saber que tenim les pilotes requisades al nostre centre". Per Tarragó és "un fet puntual que ens ha permès a més, fer pedagogia entre els alumnes d'aquest tipus d'artefactes".

L'escola ja va demanar el trasllat del dispositiu policial

La direcció i el consell rector del col·legi Lestonnac de Lleida ja van demanar fa un mes, el passat 25 d'octubre, que es traslladi o reubiqui el dispositiu especial de la policia espanyola que hi ha al carrer de davant del centre, on es troba la comissaria del cos policial a la capital del Segrià.

El director de l'escola ha explicat que ja fa un mes que estan "convivint" amb un desplegament d'entre 3 i 10 furgonetes policials i agents uniformats i armats que "alteren la convivència" de la comunitat educativa, sobretot durant les entrades i sortides dels alumnes. Tarragó ha volgut deixar clar que ells no estan en contra de la policia ni a favor de la seva retirada, sinó que el que demanen és que es reubiquin els agents.