Público
Público

ARTICLE 155 El PNB aprova els Pressupostos de Rajoy, convençut que l'aixecament del 155 és imminent

El Congrés aprova els comptes després d'obtenir l'imprescindible suport dels nacionalistes bascos. La formació justifica el trencament del seu compromís i ara diu que el suport als comptes del govern espanyol és la via més eficaç de "contribuir al ràpid aixecament" de la intervenció de l'Estat sobre la Generalitat de Catalunya. El portaveu del PNB al Congrés dels Diputats assegura "amb coneixement de causa" que "la configuració d'un govern [de la Generalitat] sense 'tatxa', que faci efectiu l'aixecament automàtic del 155, és imminent".

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, parla amb el portaveu del PNB, Aitor Esteban, durante el pleno del Congrés dels Diputats que aquest dimecres vota la totalitat del projecte de Llei de Pressupostos Generals de l'Estat. EFE/Emilio Naranjo

AGÈNCIES

El Congrés ha aprovat aquest dimecres els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) del 2018, amb el vot decisiu a favor del Partit Nacionalista Basc (PNB). La formació ha decidit donar suport als comptes de Mariano Rajoy malgrat que encara no s'ha aixecat l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya. Han dit que han pres aquesta decisió "per responsabilitat" i anteposant "els interessos de la ciutadania d'Euskadi per sobre dels del partit".

En un comunicat, els nacionalistes bascos han assenyalat que és la decisió que, de forma més eficaç, ha de "contribuir al ràpid aixecament del 155 a Catalunya".

Els pressupostos s'han aprovat amb el vot a favor del PP, el PNB, Ciutadans, UPN, Fòrum Astúries, Coalició Canària i Nova Canàries. Després d'aprovar-se al Congrés, hauran de passar el tràmit del Senat -on el PP gaudeix de majoria absoluta- i després tornaran a la cambra baixa per a la seva aprovació definitiva.

"La configuració d'un govern sense 'tatxa', que faci efectiu l'aixecament automàtic del 155 és imminent"

El PNB, que durant mesos va condicionar el seu suport als pressupostos a l'aixecament del 155, ha justificat el seu vot a favor dels comptes de Rajoy en considerar que el final de la intervenció de l'Estat sobre la Generalitat de Catalunya és imminent, i que donat que Quim Torra ja ha pres possessió com a president, es pot preveure que l'article 155 deixarà aplicar-se en qüestió de setmanes, dies o hores. El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, ha explicat que parlen d'aquesta "imminència" amb "coneixement de causa". "La configuració d'un govern [de la Generalitat] sense 'tatxa', que faci efectiu l'aixecament automàtic del 155, és imminent", ha insistit, alhora que afirmava que els seus "input són catalans". "Podria donar detalls i noms", ha reconegut, però no ho ha fet i ha convidat els periodistes a preguntar sobre la composició del govern català a qui pot informar sobre el tema.

Volen evitar unes eleccions que "beneficiarien" Cs

L'Euskadi Buru Batzar, del PNB, ha pres aquesta decisió, segons Esteban, perquè ha valorat que "l'absència pressupostos" podria precipitar unes eleccions que obririen "escenaris molt preocupants", que "beneficiarien el partit d'Albert Rivera".

El portaveu del PNB ha assegurat que ha estat una decisió molt meditada i debatuda i que mantenen el seu compromís per acabar amb el 155, perquè el consideren un perillosíssim precedent, "que no contribueix a una tranquil·litat en la relació de Catalunya i Euskadi amb l'Estat espanyol".

"És important actuar amb serenitat i evitar l'abisme" ha dit Aitor Esteban. "Votar en contra dels pressupostos seria un gest testimonial que no tindria efectes benèfics per Catalunya", ha insistit.

A preguntes sobre si aquest canvi de posició implicaria alguna mena d'autocrítica, Esteban ha insistit en què l'article 155 "té data de caducitat", però també ha recordat que per ells "l'acord sobre pensions és important i l'agenda basca també".

La situació a Catalunya "crema" el govern del PP ha dit també el portaveu del PNB per explicar el motiu pel qual creuen que el 155 s'aixecarà aviat. 

¿Te ha resultado interesante esta noticia?