Público
Público

NOU SUBJECTE POLÍTIC Podem adverteix de nou que "no es donen les condicions" per participar en la constitució dels 'Comuns'

Pablo Iglesias manté converses amb Xavier Domènech i Albano Dante Fachín i insisteix en que es tracta d'un procés "esperançador, però molt difícil".  El líder de Podemos creu que es podran solucionar tots els obstacles

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

El secretari general de Podem , Albano Dante Fachin. / EFE

"Malgrat tots els nostres esforços, les condicions perquè participem a l'assemblea del 8A no es donen. En breu, més informació", diu textualment un tuit difos des del compte de Podem, que òbviament ha tornat a generar tota mena de dubtes sobre el grau i el tipus d'implicació de l'organització que lidera Albano Dante Fachin en la confluència en l'espai polític conegut com Els Comuns.

"La cosa està aturada", reconeixien aquest dimecres fonts pròximes a Podem, mentre la direcció del partit mantenia una llarga reunió.

"El compromís ja està signat, les normes no han canviat i no canviaran i hi ha més llistes de Podem", adverteixen a Públic persones properes a la candidatura que encapçala Xavier Domènech.

Des de Madrid, el líder de Podemos, Pablo Iglesias, s'ha mostrat convençut que, malgrat l'esmentat pronunciament de Podem  al final "hi haurà acord".

Iglesias, en declaracions als periodistes al Congrés, ha confirmat que després d'aquest anunci de ruptura ha mantingut converses amb Albano Dante Fachin i amb el portaveu d'En Comú Podem al Congrés, Xavier Domènech, que li fan pensar que es trobarà una solució.

Tot i això, ha insistit que com a secretari general ha de ser "enormement respectuós amb l'autonomia i sobirania de totes les organitzacions polítiques, inclosa Podem, que estan treballant en la construcció" del nou subjecte polític a Catalunya.

No es coneixen detalls de la conversa d'Iglesias amb Dante Fachin, ni quines són les condicions que no es compleixen, segons el líder d'Podem a Catalunya, perquè puguin participar en l'assemblea constituent del nou espai polític, però fonts de Podem consultades per Públic han lamentat que "un dia abans d'obrir-se les votacions no tenien coneixement del cens d'Un País en Comú.

Aquestes mateixes fonts també han explicat el malestar de Podem per les eventuals presions exercides sobre algun membre significat de la candidatura Radicalitat Democràtica Ja! , impulsada per Podem, per a que retirés el seu nom de la llista.

Iglesias ha insistit en que es tracta d'un procés "esperançador, però molt difícil" davant el que és "optimista" perquè creu que es podran solucionar tots els obstacles. "Estic informat i crec que les coses aniran bé", ha afegit.

Tant Iglesias com Domènech s'han implicat a fons en les últimes hores en aquest procés, i han mantingut un matí de múltiples converses per aplanar el camí a l'acord.

En qualsevol cas, fonts dels 'Comuns' han admès a l'agència EFE cert desconcert davant d'aquest comunicat d'Albano Dante Fachin, només una setmana després que haguessin tancat l'acord amb Podem i s'haguessin pactat ia totes les condicions.

Les mateixes fonts, no obstant això, també expliquen que Podem seguiria estant representat en el nou subjecte polític ja que la llista que encapçala Doménech compta amb la presència de l'economista Vicenç Navarro, membre del Consell Ciutadà de l'Estat de Podem.