Público
Público

Podem i els Comuns arriben a un acord per confluir en l'assemblea del 8 d'abril

Finalment s'ha arribat a una entesa en les qüestions que reclamava la formació lila. Hi haurà més d'una llista i, per exemple, Albano Dante Fachín no formarà part de la que encapçalarà Xavier Domènech. 

Barcelona en Comú va ser la primera experiència de l'espai dels Comuns. / EFE

EUROPA PRESS I PÚBLIC

Podem i la resta d'actors de l'espai dels Comuns -Barcelona en Comú, ICV, EUiA i Equo- han assolit finalment un acord per confluir en un subjecte polític estable en l'assemblea constituent del nou partit del proper 8 d'abril, segons avança Europa Press i ha pogut confirmar Públic, que ja ho havia apuntat en peces prèvies, de fonts de la confluència. El punt de trobada ha sortit d'una proposta que amplia els membres de la direcció de 30 a 32 i que impedirà que es presentin llistes que ocupin tots els llocs.

Així, hi haurà 25 membres en la llista de consens que presentarà el portaveu dels Comuns, Xavi Domènech, en la qual no hi figurarà el secretari general de Podem, Albano-Dante Fachin. "Seran llistes obertes i proporcionals, perquè no seran completes", han explicat les fonts citades pe Europa Press, de manera que si una llista no és guanyadora però aconsegueix representació tindrà membres en l'executiva gràcies a aquest tipus de mecanisme.

A la pràctica, això suposarà que Fachin impulsarà la seva pròpia candidatura alternativa a la de Domènech, ja que es compleix una de les demandes que va sotmetre a la votació dels membres de Podem per saber si volien confluir abans de l'assemblea constituent. Les condicions per participar de la construcció del partit eren un codi ètic que ha d'estar llest per a l'assemblea; un sistema proporcional amb llistes obertes per a l'elecció d'òrgans, i "la participació de totes les persones inscrites a Podem de la manera habitual", és a dir, sense inscriure's en la plataforma 'Un País en Comú' com exigien els Comuns.

La fórmula pactada de llistes obertes no completes és la que va utilitzar Podem en les seves primàries, de manera que la candidatura guanyadora -la de Fachin- va ocupar la majoria dels càrrecs, però les candidatures de Jèssica Albiach i de Raimundo Viejo -segona i tercera en suports- també van assolir llocs del seu òrgan director.

També hi ha hagut acord en la demanda de Podem sobre que els seus militants poguessin participar del nou projecte com ho han fet sempre, és a dir, a través de la web de participació del seu partit i sense inscriure's en una altra plataforma. Segons un comunicat de Podem, "l’acord detalla que les votacions seran una combinació de vot online i presencial, aquest durant l’assemblea, que caldrà realitzar una validació del DNI de la persona votant de forma online o presencial en el procés de votació, que es farà servir programari lliure i que hi haurà facilitats tècniques per maximitzar la participació dels afiliats dels diferents partits des dels seus propis espais".

Finalment, també s'ha arribat a un acord sobre el codi ètic, on les posicions ja eren molt properes.