Público
Público

Podem ratifica les seves condicions per participar en la fundació dels "Comuns"

Fonts properes a la direcció de Podem afirmen que hi ha acostament de posicions amb la resta d'actors del procés de confluència cap la constitució del nou partit i es declaren "optimistes" en quant al resultat de les converses que mantenen.

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Albano Dante, secretario general de Podem

Dirigents de Podem han valorat positivament el resultat de l a consulta realitzada entre les seves bases, que ha aprovat per majoria les condicions plantejades per implicar-se fins el final en la confluència per a la fundació del nou subjecte polític català, que es coneix com 'els Comuns'.

Entre dijous i dissabte han votat aproximadament quatre mil persones de les 52.000 inscrites en el seu portal de participació. A pesar que algunes persones, de fora i de dins del partit, han posat en qüestió la validesa de la votació, pel fet de no arribar al 10 per cent del seu cens, fonts de la direcció han assenyalat que el reglament que s'aplica és l'estatal, aprovat a la segona Assemblea Ciutadana de Vistalegre, que no contempla aquesta clàusula sobre quòrum mínim i que, en qualsevol cas pensen que el Consell Ciutadà donarà per bo el resultat.

Aquestes mateixes fonts afirmen que el nivell de participació en aquesta consulta és bo, perquè ha estat d'un nivell similar al que es va registrar quan Podem va decidir formar part de la candidatura de Catalunya Sí que es Pot i perquè la xifra de votants és superior a la de les persones actualment registrades a través del website habilitat per la constitució del nou partit, algunes de les quals, suposen, es troben inscrites també en el portal de Podem.

Aproximadament el 60 per cent dels participants en la consulta, segons Televisió de Catalunya, s'ha decantat a favor de les condicions plantejades per la direcció de Podem i pel seu secretari general, Albano Dante Fachín.

El procés d'inscripció en el portal d'Un País En Comú, està en marxa des de fa dies i entre els impulsors de la confluència, en la que es troben implicats Podem, BComú, ICV i EUiA, a més de moltes persones a títol individual, hi ha qui expressa reticències sobre el valor del cens de Podem, que consideren poc rigorós, tenint en compte d'una banda el nivell de participació en la seva consulta però també els mecanismes de validació dels inscrits.

Altres, no obstant això, afirmen que hi ha acostament de posicions amb la resta d'actors del procés i es declaren "optimistes" en quant al resultat de les converses que mantenen.
 
"Encara no hem arribat a un acord", assenyalen aquestes mateixes fonts en relació a les converses que mantenen per tal d'acostar posicions en relació a les tres condicions plantejades per la direcció de Podem: un sistema proporcional d'elecció de la direcció basat en llistes obertes, la participació de tots els inscrits en Podem i l'aprovació d'un codi ètic comú.

"
L'acord que hi pugui haver serà global o no serà", han manifestat fonts properes a la direcció consultades per Públic, que han reconegut que hi ha acostament de posicions. L'acord sobre el codi ètic no sembla que hagi de presentar gaires dificultats, a pesar de les discussions i matisos al voltant de les limitacions de sous i mandats. Les discrepàncies pendents de resoldre tenen més a veure amb el sistema d'elecció de la direcció, encara que també en aquest terreny hi ha perspectives de consens.

En aquest context, entre els impulsors del nou partit, resulten significatives les expressions dels qui demanen que es posi fi als comentaris de desconfiança entre sectors del que anomenen la vella i la nova política.