Público
Público

La policia espanyola escorcolla la casa de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol

El registre respon a una ordre judicial en el marc de la investigació sobre el patrimoni familiar i arriba l'endemà que l'Audiència Nacional decretés presó incondicional pel seu primogènit, Jordi Pujol Ferrusola. 

Jordi Pujol i Marta Ferrusola surten del seu domicili durant l'escorcoll policial. EFE / QUIQUE GARCÍA

PÚBLIC

Poques hores després que el jutge decretés la presó incondicional per a Jordi Pujol Ferrusola, agents de la policia espanyola escorcollen la casa del seu pare, l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol Soley. L'escorcoll ha començat al voltant d'un quart de deu del matí, quan una furgoneta policial ha arribat davant del domicili, ubicat a la ronda General Mitre de Barcelona. L'escorcoll es produeix per una ordre judicial que s'emmarca en les investigacions sobre el patrimoni familiar.

Pel que fa al seu primogènit, el jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata el va enviar a presó després d'interrogar-lo durant diverses hores per intentar amagar a l'estranger 30 milions d'euros per evitar embargaments judicials en cas de ser condemnat. A banda de la casa de l'expresident, també s'ha escorcollat el seu despatx i el del seu fill Jordi Pujol Ferrusola, que ha estat traslladat a Barcelona i assisteix físicament als registres policials

Els agents han estat buscant durant els escorcolls documents relacionats amb el moviments dels diners de la familia, entre ells arxius d'una societat que l'esposa de l'ex-president de la Generalitat, Marta Ferrusola, compartia amb el seu fill Jordi i que suposadament podia haver servit per desviar capitals cap a l'estranger, segons fonts consultades per l'agència EFE.

El jutge de la Mata, en el seu acte, afirma que l'estratègia de Pujol Ferrusola per treure diners fora de l'Estat espanyol consisteix en la creació de negocis ficticis, entre ells, la suposades operacions de préstec a Benjamin Buzali Aguilar i Bernardo Domínguez, així com una 'ficticia donació' a la seva filla o una simulació civil d'escissió patrimonial amb la seva ex-dona.

Una segona activitat consistiria en el manteniment d'actius patrimonials a l'exterior, a través de les societats instrumentals 'Iniciatives Marketing i Inversions' 'Project Marketing Cat' 'Active translation', 'Inter Rosario' i altres, gran part de les quals tindrien, segons el jutge, conexions amb "operatives de blanqueig de capitals", amb l'objectiu de mantenir-los ocults a la Hisenda espanyola.

A l'octubre de 2015, la policia espanyola ja va entrar al domicili de l'ex-president català, per registrar l'habitació que utilitzava el seu fill gran, en relació a la causa oberta pel presumpte delicte de blanqueig de capitals.

Fonts de la defensa dels Pujol ja van precisar aleshores a l'agència EFE que a l'ordre del magistrat es deia de manera expressa que els agents s'havien d'abstenir d'intervenir més enllà del que pertanyia al seu fill Jordi Pujol Ferrusola.