Público
Público
Únete a nosotros

REPÚBLICA CATALANA "President al balcó", demanen milers de persones a Plaça de Sant Jaume

Manifestants favorables a la "unitat d'Espanya" protagonitzen episodi de violència amb la trencadissa de les portes de Catalunya Ràdio.

Publicidad
Media: 5
Votos: 1

Manifestants a Plaça Sant Jaume de Barcelona celebren la proclamació de la República catalana / EFE Marta Pérez

Milers de persones han omplert de gom a gom la plaça Sant Jaume de Barcelona i els carrers adjacents en suport del govern de la Generalitat, que es trobava reunit a l'interior del Palau. Esperaven que el president Puigdemont sortís al balcó per adreçar-se a la població, com s'ha fet en altres ocasions històriques.

La reunió ha finalitzat, no obstant això, sense que es produís aquesta sortida.

Per a moltes persones ha resultat impossible accedir a la plaça per manca d'espai.
Una autèntica festa de celebració de la proclamació de la República catalana, convocada per les diferents entitats sobiranistes.

S'ha pogut sentir un cop més el cant d''Els Segadors' i de 'L'Estaca',  a més de la música que es feia sonar des d'un escenari que han instal·lat Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural a la plaça, amb una pantalla gegant amb el lema: "Festa de proclamació de la República".  Els manifestants han corejat les cançons del grup "Germà negre", entre elles el "Passiu-be", a més de cantar i ballar amb les actuacions entre altres de "Gossos", i l'"Elèctrica Dharma", 

Dues voluntàries de l'ANC han anunciat des de l'escenari que el govern espanyol ja havia publicat al BOE l'aplicació de l'article 155, anunci que ha estat respost per una esbroncada general de la plaça, on s'ha tornat a cridar "no tenim por".

"Ara comença la feina de defensar-nos i defensar el nostre territori. Ells perden el poder si no tenim por", s'ha dit des de l'escenari.

"Fora la bandera espanyola"

Els concentrats han corejat 'Fora, fora, fora la bandera espanyola' i 'aquesta bandera és estrangera', en referència a l'espanyola que oneja al Palau de la Generalitat.

'President, al balcó!'. Han corejat altres assistents, que portaven banderes estelades i també algunes republicanes. 

Els concentrats, entre els quals hi havia l'exlíder de la CUP Antonio Baños, s'han passat de mà en mà una gran estelada que ha anat d'un costat a un altre de la plaça.

Hores abans, a les immediacions del Parlament, milers de persones que seguien el desenvolupament del plenari del Parlament, han celebrat cada vot sobre la resolució per la qual s'aixecava la suspensió de la declaració d'independència i de manera entusiasta el resultat.

A ciutats com Girona i Sabadell s'han despenjat les banderes espanyoles que es trobaven als edificis dels consistoris.

Manifestants concentrats a les immediacions del Parlament de Catalunya han celebrat la proclamació de la independència / REUTERS

Milers de persones també s'han concentrat aquest divendres a la tarda a altres poblacions catalanes i també a algunes de l'estranger. 

Centenars de ciutadans, per exemple, han sortit a l'avinguda Catalunya de Lleida, per celebrar la independència, convocats pel Comitè de Defensa del Referèndum de a les 17.00 hores a través del seu compte de Twitter.

Els portaveus de l'entitat han llegit un manifest en què han reivindicat la proclamació de la independència: "Avui ja no som independents, som ciutadans de la nova República de Catalunya".

A Londres, davant la delegació de la Generalitat, una de les que Mariano Rajoy, ha declarat extingida, s'ha produït també una concentració de ciutadans. 

Violència unionista

Una protesta violenta a les portes de Catalunya Ràdio ha bloquejat la sortida de l'emissora a Barcelona, on desenes de concentrats han volgut trencar a cops de peu els vidres de la porta d'entrada de l'edifici.

Un grup de la manifestació per la unitat d'Espanya que discorria per l'avinguda Diagonal de Barcelona s'ha amuntegat sobre l'entrada de l'emissora al seu pas per la seu, a l'altura del carrer Beethoven, passades les 20.00 hores.

El director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, ha explicat a Europa Press que cap a les 20.30 hores, els treballadors segueixen sense poder sortir de l'emissora.

Un equip de la Televisió de Barcelona, betevé, ha estat agredit també per aquests manifestants.