Público
Público
EMERGÈNCIA COVID-19

Dos presos a Puig de les Basses donen positiu per coronavirus

La restricció de comunicacions, vis-a-vis, d’activitats i mobilitat dels interns dins el centre, ordenada per complir amb les normes de prevenció de l'epidèmia, altera el funcionament de la presó i això genera conflictes i episodis d'agressivitat.

Presó de Puig de les Basses
Centre penitenciari de Puig de les Basses. PÚBLIC

públic

Dues persones empresonades al centre penitenciari de Puig de les Basses de Figueres (Alt Empordà) han donat positiu per coronavirus segons ha avançat El Gerió digital i ha pogut confirmar aquest diari.

Les proves es van realitzar aquest dilluns després d'estar aïllats de la resta de presoners des del dissabte passat. Pels voltants de les vuit del vespre de dimarts han rebut el resultat.

Estava previst que aquest mateix dimarts els dos interns fossin traslladats al Pavelló Hospitalari Penitenciari de Terrassa (Vallés Occidental).

A la presó de Puig de les Basses, com a altres centres, interns i funcionaris pateixen l'angoixa lògica per la situació d’epidèmia, a la qual cosa cal afegir sensació d’inseguretat, que verbalitza el cos tècnic de vigilància, que reclama més personal i mesures de protecció, per tal de poder contenir l’augment d'episodis de violència.

La restricció de comunicacions, vis-a-vis, d’activitats i mobilitat dintre el centre dels interns, ordenada per complir amb les normes de prevenció de l'epidèmia, ha alterat totalment el dia a dia del funcionament rutinari del centre.

Aquests canvis tenen especial impacte en persones amb problemes de salut mental i entre els consumidors de drogues. Un percentatge elevat de reclusos pateixen aquests problemes, no poden assumir els canvis i això genera conflictes, baralles i episodis d'agressivitat entre ells, amb el cos tècnic de funcionaris i també amb el personal sanitari.

Dolors Bassa, el 100.2 i el Suprem

En aquest centre penitenciari es troba complint condemna, dictada pel Tribunal Suprem, l'exconsellera Dolors Bassa, per la seva implicació en la realització del referèndum de l'1 d'octubre del 2017. Recentment havia estat autoritzada a sortir de la presó alguns dies cada setmana, en aplicació de l'article 100.2 del reglament penitenciari, com la resta de presos polítics, mesura que quedat suspesa com a conseqüència de la pandèmia.

Aquest dimarts la consellera de Justícia ha anunciat que les presons catalanes estudiaven la possibilitat que els presos polítics i la resta de reclusos acollits al 100.2 puguin passar el confinament per l'emergència del coronavirus a casa seva.

​El Tribunal Suprem, no obstant això, ha advertit les juntes de tractament i la direcció dels centres penitenciaris que excarcerar els presos podria suposar un delicte de "prevaricacio".

La germana de l'exconsellera, la diputada al Congrés, Montse Bassa, ha expressat a xarxes socials la seva indignació davant l'amenaça formulada pel Suprem contra els funcionaris de presons.