Público
Público

La pressió de col·lectius LGTBI obliga a cancel·lar l'acte de HazteOír a Barcelona

Un col·loqui sobre "marxisme, feminisme i mentides LGTBI." convocat per l'organització ultracatòlica topa amb la concentració de la Crida LGTBI i altres col·lectius feministes, que han evitat que se celebrés la trobada.

La concentració de la Crida LGBTI davant el Círculo Ecuestre per evitar l'acte lgtbifòbic d'Hatze Oír. Àngel Ferrero

"Una torba violenta ha impedit la conferència d'Agustin Laje i Nicky Marquez a Barcelona sobre marxisme, feminisme i mentides LGTBI. Els mossos, sense intervenir", escrivia el president de l'associació Hazte Oír al seu compte de Twitter més d'una hora després que una concentració convocada per la Crida LGTBI i a la que s'han sumat altres col·lectius i organitzacions obligués a cancel·lar la conferència entre fortes mesures de seguretat. Finalment els conferenciants s'han hagut de conformar en portar a terme un debat a tres que s'ha retransmès per Facebook Live.

No és que Hazte Oír no ho intentés. En el darrer moment ha intentat canviar la seu de la conferència, traslladant-la al Círculo Ecuestre, per despistar la contramanifestació, però la Crida LGTBI ho ha esbrinat a temps i els ha donat caça. "Hem convocat per fer front al discurs d'odi masclista i LGTBI-fòbic del grupuscule ultracatòlic Hazte Oír. Centenars de persones han impedit que l'acte es pugui celebrar amb normalitat, només hi ha 3 persones dins i s'ha impedit que una desena d'individus d'extrema dreta poguessin assistir", explica a Públic Jordi Barbero, de la Crida LGTBI, amb banderes arc-iris, trans, feministes i fins i tot una gaystelada –la combinació de la bandera LGTBI i l'estelada que s'ha pogut veure darrerament a algunes manifestacions– onejant al fons. Barbero insisteix que l'única resposta a aquesta mena d'actes és la pressió popular. "No tolerarem aquests missatges a la ciutat de Barcelona ni enlloc dels Països Catalans i animem a les companyes d'arreu del país a plantar cara, com han fet avui els carrers de Barcelona, al feixisme ranci que pretén aniquilar les poques llibertats i drets que amb la lluita hem pogut assolir", afirma.

"Fora feixistes dels nostres barris!", "¡Hazte Oír, háztelo mirar!", "El vostre problema no té cura", "El primer orgull va ser un aldarull!" o "No passaran!" han estat alguns dels lemes corejats pels manifestants a les portes del Círculo Ecuestre, on per moments s'han viscut moments de tensió quan alguns simpatitzants de Hazte Oír han volgut creuar, entre xiulades, el cordó policial dels Mossos i entrar a la conferència i alguns manifestants han llençat ous, pintura rosa, glitter (purpurina), tampons o preservatius a l'edifici, fet que ha portat als antiavalots a demanar per megafonia als manifestants que deixessin de llençar objectes. Des d'un balcó de davant un veí ha llençat aigua sobre un grup de manifestants.

"Està aquí dintre Agustín Laje?", pregunta pel polèmic periodista argentí una compatriota seva a aquest periodista. Porta un mocador verd al coll, el símbol escollit per les feministes argentines en la seva campanya per aprovar l'avortament. Uns metres més enllà una noia ha intentat pujar fins a una de les finestres per poder veure l'interior, i potser alguna cosa més, atraient la mirada dels policies. I uns metres més enllà encara, un jove argentí que volia entrar a la conferència i que es declarava partidari de la llibertat d'expressió discutia amb els manifestants acaloradament envoltat d'un núvol de càmeres, mentre, de tant en tant, travessaven el carrer veïns de l'Upper Diagonal inequívocament identificables, parapetats rere els seus abrics esportius i ulleres de disseny i foulards (ells) i una espessa capa de maquillatge (elles) que no podien ocultar l'enuig.

Als voltants de les 21:00 h s'ha donat per acabada la concentració i tothom s'ha retirat. No és cap exageració dir que dos mons han estat cara a cara aquesta tarda al carrer Balmes. Potser no serà l'última vegada. Hazte Oír ja ha anunciat que torna a escalfar els motors del seu autobús taronja per recórrer els carrers de diverses ciutats espanyoles i avivar el foc de noves guerres culturals, seguint els precedents dels vuitanta, noranta i avui mateix als Estats Units. L'Ajuntament de Barcelona ja va anunciar el dimecres que no permetrà que circuli per Barcelona.