Público
Público

La CUP exigeix que el Govern faci pública data i pregunta del referèndum

La formació de l'esquerra independentista farà possible, amb dos vots afirmatius, l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat i adverteix que el seu suport és condicional 

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Raul Romeva, Neus Munté, Oriol Junqueras i Carles Puigdemont en el debat de pressupostos. EFE

La CUP ha confirmat avui que facilitarà l'aprovació definitiva dels pressupostos de la Generalitat, però ha advertit que es tracta d'un "sí" condicional per "donar via lliure al referèndum" i amb "data de caducitat" al setembre d'aquest any, ja que el "contingut social" segueix sense agradar al seu grup.

La diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha expressat aquest suport "condicional" als pressupostos de 2017, que es materialitzarà amb dos vots a favor i 8 abstencions en la votació final, en una intervenció davant del ple en què ha denunciat "els xantatges" als quals ha estat sotmesa la seva formació.

Reguant ha defensat la disposició addicional que preveu que el Govern, "dins les seves disponibiltats pressupostàries" ha de garantir els recursos necessaris per fer front al "procés referendari sobre el futur polític de Catalunya".

"És obvi que és incompatible amb un Estatut retallat pel Tribunal Constitucional i no validat pel poble de Catalunya"

Ha tret importància al dictàmen del Consell de Garanties Estatutàries, que valora aquesta disposició com a contrària a la Constitució i l'Estatut. "És obvi que és incompatible amb l'Estatut", ha dit, però també ha assenyalat que és un organisme "consultiu" que vetlla pel compliment d'un Estatut retallat pel Tribunal Constitucional i no validat pel poble de Catalunya".  

Segons Reguant, JxSí mai hauria d'haver condicionat els Pressupostos a la culminació del procés cap a la independència, ni tampoc hauria d'haver-se plegat a les exigències del Govern central, fins el punt, ha dit que "més que negociar amb la CUP es negocia amb Montoro".

Eulàlia Reguant al debat de pressupostos

"Perquè els xantatges s'acabin, la CUP dóna dos vots positius condicionats al compliment dels pressupostos i a la celebració del referèndum, que és un compromís amb tot el país, no amb la CUP", ha puntualitzat.

I quan ha parlat d'aquest compromís, Reguant ha reclamat que Govern posi "data i pregunta", i ha reforçat la seva intervenció amb l'exhibició d'una papereta, un gest coral seguit per la resta de diputats de la CUP. Un referèndum, ha dit la diputada, que doni a la gent "la possibilitat d'expressar-se en el marc d'una pregunta binària" Vol que Catalunya esdevingui una República Independent? Sí o No.

Papereta presentada per la CUP al Parlament


No es tracta, en conseqüència, ha afegit, "d'un vot favorable pel seu contingut social, sinó per deixar via lliure al referèndum i al procés constituent, és un 'sí' condicional amb data de caducitat" ja que "ara comença un compte enrere inapel·lable, no hi ha cap ajornament més enllà de setembre de 2017 ", ha tornat a advertir la diputada Reguant.

Segons Reguant, el Govern no augmenta els ingressos amb polítiques "valentes" que redistribueixin la renda i "les polítiques autonomistes no han estat modificades", amb la qual cosa "aquest Govern ha actuat com els seus antecessors".

"Una república social"

El portaveu adjunt de Junts pel Sí (JxSí) al Parlament, Roger Torrent, ha afirmat que el seu grup vol que Catalunya sigui una "república social", però que mentrestant han de "gestionar l'avui" i que per això presenten els pressupostos més socials possibles. "Tres de cada quatre euros" es destinen a polítiques de "benestar", ha dit.

Torrent ha defensat aquest dimarts que l'aprovació dels Pressupostos per a 2017 permetrà afrontar l'últim tram d'una legislatura que "portarà a les urnes per poder decidir el futur" de Catalunya.

"Amb aquests pressupostos avancem definitivament amb més eines socials, per al creixement econòmic i el benestar, i més eines per a la democràcia", ha recalcat en la seva intervenció en el ple durant el primer dia de debat dels Pressupostos.

Per Torrent, les 1.190 esmenes que els grups han presentat als comptes són un "brindis al sol", i ha admès que li decep que el PSC hagi estat el primer a anunciar que els portarà al Tribunal Constitucional (TC) si manté la disposició addicional sobre el referèndum.

Ha explicat que JxSí vol assegurar que els pressupostos reflecteixin la voluntat d'impulsar un referèndum acordat i, en cas de no aconseguir-ho, un altre sense acord: "Si el referèndum acordat no es veu reflectit, serà per la responsabilitat política dels que votaran en contra d'aquesta possibilitat, i demostraran que no hi ha cap voluntat de canvi i transformació ".

Després d'assegurar que l'economia catalana creix "més i millor que l'espanyola", ha admès que no és suficient i que el que cal és traslladar el creixement econòmic a les famílies catalanes.

"Pressupostos escassament socials", segons CSQEP

El portaveu de Catalunya Sí Que es Pot, Joan Coscubiela, ha criticat que es presenti l'aprovació dels pressupostos i el referèndum com a "peces intercanviables". Segons ell, l'aprovació dels comptes "no aporta cap garantia" de que la consulta es pugui celebrar.

"Un anys més s'ha produït una instrumentalització de les legítimes aspiracions sobiranistes per imposar uns pressupostos escassament socials", ha dit Coscubiela.

"Aquests pressupostos es resignen a mantenir les polítiques de retallades mentre es neguen a fer la reforma fiscal que faci pagar més als que més tenen per atendre als que més ho necessiten", ha afegit el diputat de CSQEP, que pensa que tot el que han aconseguit els diputats de la CUP depèn del permís de l'Estat per a que la Generalitat s'endeuti més.

Aquest any 2017 pot passar el mateix que va passar el 2014 i el 2015, "i al final l'única cosa que quedi sigui la manca de polítiques socials i la negativa a la reforma fiscal", ha insistit Joan Coscubiela.

En nom de "la legalitat catalana"

El portaveu del PP, Alejandro Fernández, ha qualificat d'inconstitucional el projecte de pressupostos. "No respecten ni la pròpia legalitat catalana". Ha assegurat que la majoria del Parlament no compta amb cap "mandat democràtic per fer un referèndum". "És un referèndum trampa", ha insistit, "perquè ja han decidit el resultat i el fan coincidir amb la desconnexió".

Per part de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha anunciat el vot contrari del seu grup als comptes que presenta el Govern perquè segons ell no són transparents i camuflen partides. I el seu company de partit ha dit que ells el que no volen és que "es destini ni un euro al projecte separatista d'Espanya". 

I Alicia Romero, del PSC, ha posat en dubte l'aprovació definitiva dels pressupostos, perquè és un tràmit que dependrà de la CUP. Un pacte, el de la CUP, que segons ella, "genera incertesa en l'economia del país".