Público
Público

Procés sobiranista Anna Gabriel: “L'Estat ja ha suspès el referèndum”

La diputada de la CUP assegura a 'La Klau Crítica' que el seu partit no repetirà un 9N i demana al Govern català que estigui “preparat per fer tots els passos que poden comportar una repressió”.

Anna Gabriel, a 'La Klau Crítica'.

LAURA SAFONT

La diputada de la CUP al Parlament, Anna Gabriel, va assegurar al programa La Klau Crítica de dimarts que “l'Estat ja ha suspès el referèndum” que s'ha de celebrar en principi al setembre a Catalunya per mandat del Govern de Junts pel Sí. Per això, ha demanat a l'executiu “determinació per convocar-lo i celebrar-lo” sense pacte amb l'Estat. “No entenem que es pensi en altres escenaris en què el referèndum no es produeixi”, ha dit. Si això no fos així, i el referèndum no s'arribés a celebrar, ha assegurat: “No podríem seguir amb la vida parlamentària com si res no hagués passat”. “És impensable una articulació d'un pla B”, ha afegit per descartar altres opcions.

Sobre els perills de repetir un altre procés participatiu com el del 9N, Gabriel ha estat contundent: “L'aprenentatge del 9N és molt clar: sabem el que no avalarem ara. No estem aquí per repetir el 9N”. En conseqüència, la diputada independentista ha demanat al Govern de JxSí que “ho previngui tot” el dia de la consulta: “El referèndum ha de ser una cosa prevista. Tot el Govern ha d'estar preparat per fer els passos que poden comportar una repressió”. Gabriel ha assegurat que la CUP sí que està disposada a fer front a "conseqüències penals” per les decisions preses al Parlament, però davant aquest escenari ha demanat una "forta resposta mobilitzadora”.

Respecte a la Llei de transitorietat jurídica que estan tramitant amb el Govern a porta tancada, Gabriel s'ha defensat: “No té molt de sentit que facis públic el contingut de la Llei de transitorietat jurídica abans de fer pública la pregunta del referèndum. La llei té vigència si fas el referèndum i el guanyes”.

Artur Mas i la corrupció de CDC

La diputada al Parlament ha fet menció als casos de corrupció que estan portant a judici càrrecs de l'antiga Convergència, com el cas Palau o Pretòria, i ha defensat la decisió de la CUP de fer fora Artur Mas després de les eleccions del 27S: “Imagineu l'impacte d'aquests casos si ara tinguéssim un president que es digués Artur Mas”. Ha recordat com per aquesta decisió: “Hi va haver una voluntat de reduir-nos a una caricatura de nosaltres mateixos”. “Es va arribar a ridiculitzar el nostre assemblearisme”, ha afegit per defensar la forma de fer política de la CUP.

Gabriel ha manifestat que investir com a president Carles Puigdemont, encara que sigui un polític de l'anterior CDC, “no és una contradicció” de la CUP i ha argumentat: “Sabíem que l'aliança política l'articularíem amb Junts pel Sí”. Els suports al grup de Govern, per Gabriel, es mantenen “perquè no hi hagi més excuses pel referèndum”.

El nostre compromís era acabar amb el processisme”, ha afegit sobre els esforços de la CUP per donar suport al Govern de JxSí. Si bé el Govern assegura que la legislatura ha de finalitzar amb un referèndum el pròxim mes de setembre, Gabriel ha alertat: “El temps s'acaba”.

Incredulitat davant els Comuns i el referèndum

La diputada cupaire ha llançat dures crítiques al nou espai polític dels Comuns, sobretot davant la seva distància amb el referèndum no pactat: “Els Comuns no són els mateixos abans i ara. S'acosta el moment de la convocatòria del referèndum i ja anem tard en teixir una aliança amb un espai polític que no entenem com no se suma a la defensa del referèndum”. “Volen un referèndum amb garanties però coneixen l'Estat espanyol millor que nosaltres”, ha criticat.

Em preocupa el que pugui esdevenir el nou partit dels Comuns”, ha manifestat, tot relacionant el nou partit amb la seva experiència amb el grup parlamentari de CSQEP: “Amb ells no ens trobem de cap manera”.

No s'acostuma a “la hipocresia política” del Parlament

Sobre la tasca que va assumir després de les eleccions de setembre del 2015 com a diputada al Parlament, Gabriel ha reconegut que encara no se sap “acostumar a la hipocresia política” del Parlament. En referència a l'expressió de l'exdiputat de la CUP, David Fernàndez, que parlava de la cambra com a “Matrix”, Gabriel ha ironitzat que “Matrix” pot resultar més interessant que el mateix Parlament.

A més, ha reconegut que “els límits institucionals hi són”. “La contundència discursiva supleix la manca de contundència efectiva a les institucions”, ha valorat, tot lamentant que “ni l'àmbit municipal ni l'autonòmic estan pensats perquè pugui canviar les condicions de la gent”.

La diputada cupaire participarà aquest dijous al show còmic que els col·laboradors de Público Facu Díaz i Miguel Maldonado condueixen en directe al Teatro del Barrio de Madrid i del qual PúblicoTV emet alguns fragments. Gabriel, després de veure un sketch dels humoristes demanant als catalans que no marxin, ha manifestat que li provocaven “tendresa”. L'espectacle està servit.