Público
Público

Procés sobiranista La CUP pressiona el Govern perquè es fixi ja la data i la pregunta del referèndum

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

La butlleta que ha repartit la CUP. @cupnacional

El full de ruta del govern de Junts pel Sí estableix que el referèndum s'ha de celebrar com a tard la segona quinzena de setembre, però de moment ni la data ni la pregunta estan fixades. La CUP ha manifestat en més d'una ocasió que preferiria que la consulta vinculant sobre el futur polític de Catalunya se celebrés abans de l'estiu, com va refermar el diputat Benet Salellas en l'entrevista que li va fer Públic. Aquest dimarts a primera hora del matí, la formació de l'esquerra independentista ha decidit passar a l'acció tant als carrers com a les xarxes socials per pressionar el govern "perquè acceleri en la concreció d'un acord el més ampli possible amb relació a la data i la pregunta del referèndum".

Les assemblees locals cupaires han repartit milers de butlletes amb la proposta de pregunta de la formació per al referèndum, que és clara i amb una resposta binària: "Vol que Catalunya esdevingui una república independent?". La butlleta de la campanya, que també s'ha difós per les xarxes amb l'etiqueta #DataiPreguntaAra, està escrita en català i aranès com a idiomes principals, però també en castellà, romanès i urdú.

La portaveu del secretariat nacional de la CUP, Núria Gibert, ha explicat als mitjans davant de l'Estació de França que cal fixar ja la data i la pregunta del referèndum perquè "el país s'ha d'organitzar". La CUP vol que hi hagi un acord "el més ampli possible" sobre la qüestió i també ha posat èmfasi que "ha fet un esforç molt important per no donar excuses" que impedeixin la realització del referèndum. En concret, la formació recorda que ha votat "uns pressupostos en el contingut social dels quals no creiem" i, a canvi, "ara calen concrecions ja", en aspectes com la "seva organització i en els aspectes centrals de la seva celebració".

La campanya també reforça l'argumentari cupaire que l'aposta pel referèndum acordat no és possible i, en aquest sentit, deixa clar que la formació no vol "dependre dels ritmes que imposi l'estat". Per tant, l'aposta de la CUP és "fixar entre totes la nostra pròpia agenda política", perquè en això consisteix "exercir el dret a l'autodeterminació". Per tot plegat, els anticapitalistes consideren que "no hi ha excuses" perquè hi hagi un acord per una "pregunta clara i binària sobre la independència".