Público
Público

PROCÉS SOBIRANISTA La Fiscalia i el TC posen en marxa més actuacions per impedir el referèndum català

El ministeri públic treballa amb instruccions d'obrir diligències contra possibles autors de delictes de desobediència, sense esperar les resolucions del Tribunal Constitucional

El Fiscal General de l'Estat, José Manuel de la Maza,  en una compareixença parlamentària

PÚBLIC I AGÈNCIES

El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, encapçala un grup de fiscals que analitza gairebé cada dia tota la informació disponible sobre les actuacions del Govern de la Generalitat i del Parlament de Catalunya per tal d'impedir el desenvolupament dels plans anunciats de desconnexió amb l'Estat espanyol.

El Tribunal Constitucional (TC), d'altra banda, es disposa a suspendre de manera immediata els pressupostos de la Generalitat.

És per aquest motiu que, segons que informa el diari La Vanguardia, el nou president  de l'alt tribunal, Juan José González Rivas, ha canviat el calendari de reunions per anticipar la primera del seu mandat de tipus jurisdiccional.

D'aquesta manera el ple del TC es podrà reunir aquest dimarts, o dimecres com a tard, per analitzar el recurs d'inconstitucionalitat interposat pel govern de Mariano Rajoy contra els pressupostos de la Generalitat, que preveuen la convocatòria i celebració a Catalunya d'un referèndum d'autodeterminació.

La Fiscalia, no obstant això, segons el mateix diari, treballa amb instruccions d'obrir diligències contra possibles autors de delictes de desobediència, sense esperar les resolucions del Tribunal Constitucional.

La primera actuació en aquest sentit  ha estat l'obertura d'una investigació sobre publicitat institucional i l'anunci relacionat amb el "registre de catalanes i catalans residents a l'exterior". Amb aquesta iniciativa, el que pretén la Fiscalia és acumular noves diligències davant qualsevol actuació administrativa encaminada a la celebració del referèndum que reclamen les forces sobiranistes.

En la mateixa direcció, la Fiscalia de l'Audiència Nacional investiga en secret des de març de l'any passat a les entitats i empreses que estan col·laborant amb la Generalitat de Catalunya per posar en marxa les estructures de l'Estat independent com els serveis d'intel·ligència i l'Agència Tributària.

En el marc d'aquestes diligències, la Fiscalia, que investiga possibles delictes de "sedició" i "malversació de cabals públics", ha demanat a la Guàrdia Civil que requereixi a una vintena d'empreses tecnològiques, consultores i de ciberseguretat documentació sobre els contractes amb la Generalitat en relació a la posada en marxa d'aquestes estructures, segons informa avui El País.

Fonts jurídiques han confirmat a l'agència Efe aquest requeriment i han assenyalat que no és el primer d'aquest tipus que es fa en el marc d'aquesta investigació oberta en els anys en què Consuelo Madrigal estava al capdavant de la Fiscalia General de l'Estat i Javier Zaragoza en la Prefectura de la Fiscalia de l'Audiència Nacional.

Ara amb aquests càrrecs renovats després dels nomenaments de José Manuel Maza i Jesús Alonso, respectivament, la Fiscalia de l'Audiència Nacional ha tornat a donar una nova empenta a aquestes diligències.

La Fiscalia ha donat un termini de vuit dies a les empreses contractades per la Generalitat per lliurar a la Guàrdia Civil tota la informació de què disposin sobre les adjudicacions i se'ls adverteix que de negar-se poden incórrer en delictes de desobediència i de malversació de cabals públics .

El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, ha confirmat en declaracions als periodistes en un acte públic que aquest assumpte "està en curs", però ha afegit que no pot donar més explicacions al respecte.

Després de la declaració independentista del 9 de novembre de 2015 aprovada pel Parlament català, l'Audiència Nacional va obrir una sèrie de diligències per rebel·lió i sedició contra diversos ajuntaments catalans per haver aprovat mocions de suport a la resolució, que va ser declarada inconstitucional pel Tribunal Constitucional.

Aquest mateix dilluns, el jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno ha eximit al regidor de la CUP a Vic Joan Coma d'haver comès el delicte de rebel·lió i sedició del qual l'acusava el fiscal, i s'inhibeix de les actuacions en un jutjat d'instrucció per si els fets poguessin considerar desobediència o prevaricació.

Joan Coma, que va arribar a ser detingut pels Mossos d'Esquadra el passat desembre al negar-se a comparèixer davant del jutge, està sent investigat per fer una crida en un ple de Vic (Barcelona) a desobeir resolucions del Tribunal Constitucional relacionades amb el procés independentista, entre d'altres, amb aquestes paraules: "Nosaltres sempre hem dit que per fer la truita caldrà trencar els ous".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?