Público
Público

Procés sobiranista La Fiscalia es querella contra la consellera de Governació per compra d'urnes

La setmana passada es va anunciar la licitació de la Generalitat per comprar 8.000 urnes que s'emprarien per votar en el referèndum d'independència. 

Urnes electorals. REUTERS/Andrea Comas

EFE i públic

La Fiscalia s'ha querellat contra la consellera de Governació, Meritxell Borràs, pels pressumptes delictes de prevaricació, desobediència i malversació, per la seva "voluntat rebel" en iniciar el procés de compra d'urnes per al referèndum català, que condueix "a una indesitjable crítica situació d'enfrontament i ruptura". La querella, que també es dirigeix contra el secretari general de Governació, Francesc Esteve, l'ha interposat la Fiscalia de Catalunya per ordre de la Fiscalia General de l'Estat, en considerar que l'anunci de licitació per a la compra d'urnes per part del Govern català "suposa la posada en marxa dels tràmits per dur a terme la convocatòria d'un referèndum vinculant secessionista" a Catalunya, contrari als "expressos mandats "del [Tribunal] Constitucional.

L'escrit de la Fiscalia s'ha presentat després que el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) va publicar el passat 9 de maig un anunci sobre el procés de licitació de les urnes, per un valor de 200.000 euros, amb les quals el govern català pretén celebrar el referèndum independentista. Fins ara, en tots els processos electorals les urnes que ha fet servir la Generalitat han estat cedides per l'Estat espanyol.

Meritxell Borràs, consellera de Governació

Segons la querella, Borràs i Esteve han licitat les urnes per al referèndum "amb cabal consciència" que amb això impulsaven un tràmit "constitucionalment il·legítim, viciat d'arrel per la falta absoluta de competència dins de l'ordenació territorial de l'Estat, excedint de les genuïnes funcions de les que estaven investits d'acord amb la Constitució i l'Estatut i que condueix al poble espanyol i a tots els ciutadans de Catalunya a una indesitjable crítica situació d'enfrontament i ruptura". Segons el ministeri públic, aquesta licitació és un intent per part del Govern per "emmascarar formalment" la preparació del referèndum, tot i els pronunciaments "reiterats de forma clara i sense fissures" per part del Tribunal Constitucional que la Generalitat no pot convocar consultes que afectin el "fonament mateix de l'ordre constitucional".

La rèplica per part del Govern ha arribat a través de piulades tant de la consellera de Presidència, Neus Munté, com del president Puigdemont, amb l'argument que comprar urnes i votar "no és cap delicte".

I la pròpia consellera Meritxell Borràs ha comparegut davant els mitjans per valorar la querella contra ella. Ho ha fet en termes contundents.

"Fets que recorden altres èpoques"

"“Vivim en un Estat urnofòbic, amb actituds més pròpies d’un Estat d’excepció i d’una dictadura, que no d’un país lliure i democràtic”, ha dit la consellera, que també ha assegurat que “aquests fets ens recorden a altres èpoques”, perquè "l’Estat no permet el debat” i “per això” persegueix als membres de la mesa del Parlament i ara persegueix a una consellera i un secretari general per impulsar un acord marc per al subministrament d’urnes”.

La titular de Governació ha considerat que aquest és un altre cas de “judicialització de la política” i un exemple més del “ridícul espantós que està fent l’Estat espanyol de la mà del govern del Partit Popular” perquè “està impulsant una querella política”.

En relació a l’acord marc, Borràs ha explicat que té per objectiu homologar empreses que subministrin urnes al Govern per tot tipus de processos electorals: “És un acord que s’emmarca en les plenes competències que té la Generalitat a l’hora d’organitzar els processos electorals”.