Público
Público

PROCÉS SOBIRANISTA L'Audiència ordena que s'obri de nou la causa contra regidors de Badalona pels fets del 12-O

El tribunal revoca la decisió del jutge que va arxivar el cas, perquè considera que els representants municipals van desatendre un mandat judicial quan van decidir obrir les portes de l'Ajuntament el "Dia de la Hispanidad".

El primer tinent d'alcalde de Badalona, Oriol Lladó, i el tercer tinent d'alcalde, Josep Téllez, trenquen fotocòpia de la resolució d'un jutjat contra ls seva voluntat d'obrir les dependències municipals en el "Día de la Hispanidad". EFE

EFE

L'Audiència de Barcelona ha ordenat reobrir la investigació als sis regidors de l'Ajuntament de Badalona (Barcelona), d'una plataforma integrada per Podem i la CUP, que van obrir les portes del consistori el passat 12 d'octubre, "Dia de la Hispanidad".

En un acte, a què ha tingut accés Efe, la secció vuitena de l'Audiència de Barcelona estima el recurs de la Fiscalia i revoca la decisió del jutge d'instrucció número 4 de Badalona d'arxivar de forma provisional la causa que es va obrir als regidors, arran d'una denúncia presentada pel PP, i li ordena seguir endavant amb el procés.

La secció vuitena de l'Audiència de Barcelona argumenta que la causa contra els regidors no es pot arxivar, atès que "desatendre" un mandat judicial "literosuficiente" que els obligava a abstenir-se d'obrir les dependències municipals al públic i als empleats.

El tribunal afirma en el seu acte que no pot compartir l'opinió del jutge que no va existir actuació administrativa a l'Ajuntament de Badalona el 12 d'octubre passat, quan els regidors van anar al vestíbul del Consistori a atendre personalment els ciutadans que van voler entrar a fer gestions.

Per a la sala, està documentat que, tot i que els regidors van al·legar que s'havien limitat a auxiliar els ciutadans a emplenar instàncies administratives, "es van emplenar nombrosos impresos propis de l'ens consistorial (formularis) en què es va imprimir el segell d'aquell, si bé fent constar com a data la de l'endemà, 13 d'octubre ".

L'Audiència també rebutja l'argument del jutge instructor que els regidors es van limitar a romandre al vestíbul del consistori i que els ciutadans no van entrar per la porta principal, que estava tancada, sinó per una reservada al personal.

"Certament no resulta essencial, en el que aquí interessa, la simple entrada en si o la via d'accés concretament utilitzada sinó si aquesta presència a l'interior es traduïa amb posterioritat a alguna actuació administrativa", sostenen els jutges.

El jutge instructor va acordar el passat mes de gener arxivar la investigació als regidors, després de concloure que es van limitar a cometre una "escenificació", que al seu parer no constitueix delicte perquè "el dret penal no castiga les performances".

L'Audiència de Barcelona, ​​però, creu que l'obertura del consistori de Badalona està "allunyada conceptualment" del que és una performance, perquè el diccionari el defineix, "de cas contradictòriament amb el mateix raonament" del jutge instructor, com "una cosa que implica una certa dosi d'improvisació ".

El tribunal recorda que la interlocutòria en què el jutjat contenciós número 14 de Badalona va prohibir al consistori de Badalona obrir les portes "conté una ordre concreta i específica d'abstenció" que havia de ser acatada, tot i que no es va efectuar cap advertència i advertiment als afectats.

També rebutja l'Audiència l'argument del jutge instructor que els encausats no tenien la consideració d'empleats públics, de manera que no podien contravenir el mandat judicial.