Público
Público

PROCÉS SOBIRANISTA La presidenta del Parlament declara davant el TSJC entre mostres de suport polític i ciutadà

Representants de diferents partits manifesten la seva solidaritat amb Carme Forcadell i els altres membres 'investigats' de la Mesa i protesten en contra de la utilització dels tribunals en favor d'interessos polítics.

Carme Forcadell i Anna Simó abans d'entrar a declarar davant el TSJC

PÚBLIC

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha anat a declarar aquest dilluns altre  cop com a investigada davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) com a conseqüència d'una segona querella de la Fiscalia, que l'acusa de desobediència al Tribunal Constitucional (TC), per haver permès que el ple de la cambra catalana votés dues propostes a favor del referèndum d'autodeterminació.

Carme Forcadell s'ha desplaçat a peu des de la seu del Parlament fins la del TSJC. Ho ha fet amb la secretària primera de la Mesa, Anna Simó (JxS), que també és investigada pel TSJC al costat dels membres de la Mesa Lluís Corominas i Ramona Barrufet ( JXS) i Joan Josep Nuet (CSQP) per prevaricació i desobediència al TC.

Han fet el recorregut acompanyats del President de la Generalitat, Carles Puigdemont, del vicepresident Oriol Junqueras, de l'alcalde accidental de Barcelona Gerardo Pisarello, de gairebé tots els membres del govern, de l'expresident Artur Mas i de nombrosos diputats i regidors de formacions polítiques sobiranistes.

Una anomalia d'una gravetat extrema

Forcadell i Simó han declarat durant menys de mitja hora davant la jutgessa del TSJC i posteriorment han explicat que ho han fet "amb el cap ben alt", perquè estan convençudes d'haver actuat d'acord amb les seves funcions.

El fet que cinc membres de la Mesa del Parlament pateixin persecució per la via penal per haver fet possible un debat parlamentari  "és una anomalia d'una gravetat extrema", ha afirmat Carme Forcadell. El fet que la presidenta del Parlament hagi d'anar a declara en un procediment penal, ha insistit, "vulnera els nostres drets, vulnera la inviolabilitat parlamentària". 

"Continuarem alçats" en defensa de la llibertat d'expressió dels diputats i diputades, proclama Forcadell

La funció de la Mesa del Parlament, ha explicat la seva presidenta, és "afavorir el debat i no coartar-lo". "Si som aquí és perquè hem garantit la llibertat d'expressió dels diputats i diputades". "Parlar no és un delicte, votar no és un delicte". "Continuarem alçats en la defensa d'aquests principis", ha proclamat Forcadell.

En el mateix sentit, Anna Simó, ha dit que la ronda de declaracions davant el TSJC que s'ha iniciat avui i que seguirà el pròxim divendres "no s'hauria d'haver produit mai", perquè representa "un atac frontal contra l'essència del parlamentarisme".

"El govern de l'Estat, a través de la fiscalía, ens diu que li hem de dir al President i als diputats de què es pot parlar al Parlament" ha denunciat la secretaria primera de la Mesa, que ha defensat la inviolabilitat parlamentària com una garantia de la separació de poders i ha rebutjat taxativament la possibilitat d'accedir a les pretensions de qui vol que actuin com a censors: "Cap tribunal impedirà que es parli d'allò que interessa a la ciutadania".

Mostres de solidaritat

A les portes del TSJC s'han concentrat grups de ciutadans que han volgut donar mostres de solidaritat als seus representants.

"No esteu sols", "ni un pas enrera", "independència", han estat alguns dels crits que s'han pogut escoltar mentre el seguici que acompanyava Forcadell i Simó s'acostava a la seu del Tribunal. Abans d'entrar a declarar s'han aturat per cantar amb els concentrats l'himne de Catalunya, El Segadors.

Representants de diferents partits han manifestat també el seu suport als membres de la Mesa i han expressat la seva protesta pel que consideren una mostra de politització de la justicia i d'utilització dels tribunals en favor d'interessos polítics.

Petició d'arxiu de la causa

Les imputacions contra Forcadell i altres quatre membres de la Mesa del Parlament deriven de la querella que la Fiscalia va presentar el passat mes de febrer, per permetre que el passat 5 d'octubre el ple de la cambra catalana votés dues propostes impulsades per JxS i la CUP a favor d'un referèndum d'autodeterminació. El ministeri públic creu que, en donar llum verda a la votació, els membres de la Taula van desobeir la resolució del Tribunal Constitucional que els prohibia desenvolupar qualsevol iniciativa que emanés de la declaració de ruptura que el Parlament va aprovar el 9 de novembre de 2015, que obria la porta a una via unilateral a la independència.

L'advocat de Forcadell i Simó, que ha demanat sense èxit en dues ocasions que el TSJC ajornés la declaració prevista per avui, va presentar divendres passat una petició d'arxiu de la causa, adduint que les investigades estaven emparades per la "inviolabilitat parlamentària".

La jutge, però, va rebutjar resoldre la petició d'arxiu al·legant que aquest no és el moment processal oportú i, en una breu providència de tot just unes línies que va dictar instants després de rebre l'escrit de Forcadell, va recordar que mantenia les declaracions d'avui de les investigades, a les quals seguiran les de Corominas i Barrufet -el 12 de maig- i la de Nuet -el 12 de juny.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?